Política

Homenatge a Companys amb retrat vital i música

La Comissió de la Dignitat fa un concert de música clàssica i Barcelona li dedica un programa divulgatiu i festiu

L'Ajuntament de Barcelona i la Comissió de la Dignitat homenatjaran amb tres actes el president Lluís Companys en el 75è aniversari del seu afusellament. L'Ajuntament ha organitzat a El Born Centre Cultural un acte divulgatiu que oferirà un retrat polifacètic de Lluís Companys amb historiadors i veus diverses, en què hi haurà també l'actuació d'artistes com ara Quico Pi de la Serra, Lídia Pujol, Biel Majoral, Borja Penalba, Dani Flaco o Joan Isaac. En un acte que tindrà lloc el dia 14 es reivindicaran les facetes de president, republicà, catalanista, advocat, rabassaire i antifeixista del president assassinat, amb les intervencions de Jaume Asens, Josep Cruanyes, Joan B. Culla, Xavier Domènech, José Luis Martín Ramos, August Gil Matamala, Pep Riera, Anna Sallés i Joan Tardà, mentre que els artistes esmentats interpretaran cançons de l'època sota la direcció artística del Grup Enderrock i la musical de Joan Díaz.

L'acte també serà una mostra institucional de suport a la querella instruïda a l'Argentina per les sentències de mort del franquisme i també de reclamació per anul·lar la sentència contra Companys. “No dignifica la seva figura com va morir, sinó la seva vida per complexa que sigui en alguns aspectes. Companys sintetitza el catalanisme popular”, explicava ahir Xavier Domènech, comissionat de memòria de l'Ajuntament. El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, va afirmar que “les idees de Companys mantenen actualitat i ens ajuden a repensar de manera crítica el present”, a més de recordar que, entre altres facetes, el Companys regidor va impulsar l'acollida de nens refugiats de França arran de la Primera Guerra Mundial.

Abans, el dia 8, l'historiador José Luis Martín Ramos parlarà d'Un advocat del poble al govern de la ciutat. Lluís Companys 1917-20 al saló de cròniques de l'ajuntament. El diumenge 11, la Comissió de la Dignitat organitzarà a la sala oval del MNAC un concert de l'Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya, dirigida per Daniel Mestre, en què s'interpretarà Beethoven, R. Lamote de Grignon, J. Pahissa i Wagner amb recital de Carles Sales i Sílvia Bel.

ELS ACTES

Dia 8, 19 h ‘Un advocat del poble al govern de la ciutat', al saló de cròniques de l'ajuntament Dia 11, 12 h Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya, al MNAC Dia 14, 20 h ‘Companys 75. La força d'una vida', a El Born Centre Cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Els aliats d’Israel l’insten a limitar la resposta a l’esperat atac iranià

barcelona
ANÀLISI

Ayuso i la “secessió fiscal” d’altres

Dolors Subirana Gou
Portaveu de Més Opcions per Ullà (MOU-AM), a l’oposició al ple

“Fem propostes assumibles, però les agafen com atacs”

Ullà

Tot i la distància, Gaza fa mal a Xatila

Xatila (Líban)
guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona