la crònica
Monument al 13-S
Arenys de Munt proposa fer una escultura que recordi el dia de la consulta per la independentista
El passat 13 de setembre a Arenys de Munt va ser un dia històric. Precisament per deixar-ne constància l'escultor, polític i activista, Jaume Rodri, s'ha ofert als organitzadors per fer un monument que recordi la jornada en què els arenyencs van poder anar a votar sobre si volien o no la independència de Catalunya. L'artista, que havia estat amic íntim de Lluís Maria Xirinacs, és l'autor del monòlit que en record seu hi ha al massís de Can Pegot. Arran de la consulta i el ressò que s'ha generat a altres municipis catalans que volen portar a terme votacions similars l'escultor s'ha ofert per construir un monument que en faci una al·legoria. La proposta per ara s'ha d'acabar de formalitzar. Així ho va explicar ahir el portaveu de la CUP, Josep Manel Jiménez, després de presentar una moció en el ple on s'agraeix l'oferiment de l'artista i en segon lloc es demana que es faci per escrit una valoració del que té previst fer i de què pot costar l'obra. «Ell hi posa el disseny i la feina, però s'hauria d'assumir el cost del material i el transport. Està clar que la faria en el seu temps lliure i no sabem ni per quan seria ni què podria costar», reconeixia ahir el regidor. Tots els grups municipals van donar suport a la moció a excepció del PSC, que s'ha mantingut des d'un principi al marge de la consulta independentista, i es va abstenir.
L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora (Arenys de Munt 2000), es mostra satisfet amb la iniciativa perquè una escultura o monument recordi el que es va viure aquest dia a Arenys de Munt. «Va ser una jornada festiva que la gent es va fer seva i que està bé que es vulgui recordar.» A més, segons l'alcalde, la gent hi podrà dir la seva i es podrà participar del que es vol fer. Si la iniciativa tira endavant, el lloc on es col·loqui el monument, estàtua o escultura, no serà cap problema. «Al poble hi ha encara places i s'han de fer dues rotondes a més de sectors que amb la crisi actual han quedat aturats i que tard o d'hora es desenvoluparan», explica l'alcalde. El que està clar és que l'Ajuntament ara per ara no està en condicions de fer cap aportació econòmica ja que les arques, com a la major parts dels Ajuntaments, estan sota mínims. Sobre el lloc que s'esculli, la comissió del nomenclàtor segur que hi pot dir la seva, ja que en aquestes ocasions es busca un lloc que tingui relació amb el fet que es commemora. Pensant amb la diada del 13 de setembre no se m'acudeix cap lloc més indicat que l'entorn de l'Ajuntament o la riera, on durant tot el dia hi va haver una riuada de gent. No cal dir que a la plaça de Catalunya, on es van congregar els falangistes el dia de la consulta, ja en té una d'escultura, la de la Puntaire i aquest emplaçament potser no seria el més apropiat.
«Encara no hi ha cap lloc previst, ni s'ha comentat. Abans s'haurà de valorar si es pot tirar endavant l'escultura i com pagar el que pugui costar», afegia el representant de la CUP. Des de la comissió organitzadora de la consulta es van recaptar el mateix dia del referèndum prop de 4.000 euros mitjançat aportacions voluntàries que la gent dipositava en una urna. Amb aquests diners la comissió té previst poder fer un llibre commemoratiu de la jornada per fer-lo arribar als veïns. Per això ja s'ha demanat la col·laboració dels veïns que vulguin aportar fotografies del dia de la consulta. Dues propostes, la del monument i la del llibre, que volen deixar constància del fet que a Arenys de Munt un 13 de setembre s'iniciés el procés per decidir quin hauria de ser el futur de Catalunya.