Política

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir rebutja les querelles al govern pel 9-N

Dóna suport en un manifest als tres imputats, que han de declarar demà i dijous, ja que les veu “antidemocràtiques”

Lamenta la judicialització dels fets

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir, al qual estan adherides més de 1.600 entitats cíviques, socials, culturals, empresarials, sindicals i ens del món local del país, a més de partits polítics sobiranistes i el govern, va reaparèixer ahir per expressar en un manifest el seu rebuig al procés judicial obert pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, pel qual s'ha imputat el president Artur Mas; la consellera d'Educació, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta del govern Joana Ortega arran del procés participatiu celebrat el 9-N. Tots tres han d'anar a declarar entre dimarts i dijous al jutjat.

El text, signat pel president del Pacte, Joan Rigol, denuncia les querelles, que considera “antidemocràtiques”, i dóna suport explícit a “la tasca política feta des de la societat civil i les institucions d'acord amb el principi democràtic”. Així mateix, lamenta que el govern de l'Estat hagi “judicialitzat tots aquests fets”, i hagi “defugit” les seves responsabilitats polítiques, ja que en tot moment s'ha oposat a l'exercici del dret a decidir, i ni tan sols ha proposat mai cap alternativa. Tot plegat, es diu en el manifest, genera una “anomalia democràtica” en el funcionament de les institucions, que “priva” Catalunya d'exercir un dret que ha reclamat insistentment a les urnes i al carrer des de fa tres anys. El manifest reitera que el dret a decidir de Catalunya és “inherent” a la ciutadania en virtut del principi democràtic i de la seva condició de nació. Al final del text s'aclareix que algunes de les entitats del Pacte no han pogut fer explícit el seu suport al document perquè no han tingut temps material de reunir el seu òrgan competent abans de dissabte, últim dia que s'havia donat per a la recollida d'adhesions.

LA FRASE

El govern de l'Estat ha judicialitzat tots aquests fets, ha defugit les responsabilitats polítiques i ha generat una anomalia democràtica

Buch demana el suport de Colau

Miquel Buch, president de l'ACM, ha reclamat el suport de l'alcaldessa, Ada Colau, en les mobilitzacions convocades dimarts a tots els municipis i dijous al TJSC per les imputacions pel 9-N. “Ens agradaria que l'Ajuntament de Barcelona també fos present en la protesta d'anar en contra que els ciutadans puguem dir-hi la nostra”, ja que també s'ataca les consultes populars municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona