Política

Unes 4.500 persones, a favor de la “resistència” espanyola

El PP s'acaba afegint a la manifestació unionista convocada per diverses entitats a Barcelona, la de menys afluència dels últims anys

Mas és el blanc, tot i que titllen Rajoy d'“ignorant i covard”

Unes 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana –l'any passat havien estat 38.000, per les 30.000 del 2013 i les 6.000 del 2012–, es van mobilitzar ahir per reclamar Barcelona com a “capital de la hispanitat” i cridar a la “resistència” davant del procés sobiranista, convocades pel moviment cívic d'Espanya i Catalans, Regeneración Democrática, Convivencia Cívica Catalana i Empresaris de Catalunya, entre altres entitats. A la manifestació, que va transcorre el passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya proferint càntics per la unitat d'Espanya i contra Artur Mas, també s'hi van afegir sectors blavers del País Valencià i les Illes, a més de partits ultra com Vox, Plataforma per Catalunya i la Falange. També l'encapçalava una imatge de Santa Teresa, i s'hi va unir una desfilada improvisada de membres de la Legión.

El PP, que inicialment se n'havia desentès, hi va acabar participant amb la presència, durant els parlaments finals, del candidat del 27-S, Xavier García Albiol, el portaveu a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, el cap provincial Alberto Villagrasa o el diputat Antonio Gallego. Els populars, a més, van aportar-hi material i van convidar abans militants i simpatitzants a participar-hi. “Sóc aquí, que és on em toca estar”, afirmava Albiol al final, tot retraient a C's –que no hi va enviar ningú, mentre el líder, Albert Rivera, era a Madrid– que “abans de les eleccions hi hagués estat”. Els organitzadors van lamentar que van convidar el partit tres cops sense rebre resposta.

“Cop d'Estat”

En els parlaments, de to dur i on també es van xiular les al·lusions a Podem o al cupaire Antonio Baños, es va reivindicar la vigència de la Constitució i es va exigir que la facin complir, davant dels plans de “cop d'Estat”. “Mas ha aconseguit que quasi dos milions de catalans creguin que els estan oprimint”, acusava Clemente Polo, de RD, que cridava a “fer un esforç” tot l'any perquè Catalunya “segueixi sent Espanya”.Davant un Albiol que hi trauria ferro perquè l'acte “era plural”, Francisco Caja, de CCC, criticava Rajoy perquè “ha donat mostres de la seva ignorància i la seva covardia política”, i cridava a defensar Espanya “no només” amb l'article 8 de la Constitució, al·lusiu a la intervenció de l'exèrcit. Javier Barraycoa, del Foro Arbil, afirmava la “voluntat irrenunciable de resistir a les imposicions” i es proclamava portaveu “dels veritables catalans”. “L'enemic d'Arturo Mas no és a Madrid, és en aquesta plaça”, etzibava. En la mateixa línia dura, Eduardo García, d'Espanya i Catalans, que va lamentar la divisió de l'unionisme perquè “l'únic document que importa és el DNI”, demanava “tallar d'arrel i sense contemplacions” el procés. “Som milers d'espanyols que no ho permetrem”, amenaçava. Josep Alsina, de Somatemps, instava a la “desobediència civil, la resistència passiva i a la insubmissió” si avança en el full de ruta independentista.

En paral·lel, uns 250 convocats per grups ultradretans es van concentrar a Montjuïc, on van exhibir símbols feixistes i van cremar sis estelades, per defensar fins a les “últimes conseqüències” la “sagrada unitat d'Espanya”. L'alcaldessa Ada Colau va piular que sentia “vergonya” perquè es commemora el genocidi americà. “Res a celebrar”, cloïa.

LES FRASES

Ens estan arrossegant a una confrontació civil, i solen acabar bastant malament
Eduardo García
President d'espanya i catalans
Altres han decidit anar-ho a celebrar a Madrid, on és més fàcil passejar amb la bandera espanyola
Xavier García Albiol
cap del pp al parlament electe
Vergonya d'Estat aquell que celebra un genocidi, i a més amb una desfilada militar de 800.000 euros
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Uns 350 participants en la manifestació antifeixista

Unes 350 persones, segons la Guàrdia Urbana, van participar en paral·lel ahir al matí en la manifestació organitzada per la Plataforma Antifeixista de Barcelona. Els participants, de diversos col·lectius de l'esquerra alternativa, van reivindicar el lema ‘Barcelona en lluita contra la impunitat feixista, 12 d'octubre, res a celebrar', entre crits a favor de la integració. La marxa va començar a la Gran Via, va recórrer part de l'Eixample i va baixar pel Paral·lel fins a arribar al monument a Colom. Durant la manifestació es van sentir crits de rebuig a cap tipus de commemoració el 12 d'octubre, i es va demanar la llibertat d'un detingut pels aldarulls del Día de la Hispanidad del 2011, quan un grup d'antifeixistes va impedir la celebració d'un concert neonazi. Al final, per evitar incidents, els Mossos van evitar que alguns manifestants pugessin per la Rambla cap a la plaça de Catalunya, i els van derivar cap al metro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona