Política

crònica

Desfilar val 800.000 euros, i tocar Rivera no té preu

L'adveniment de la recuperació econòmica que pregona Mariano Rajoy impregna tant el discurs oficial que fins i tot ha esborrat dels comunicats del Ministeri de Defensa aquella vella crossa –fixa en recessió– segons la qual la desfilada militar del 12 d'octubre era cada any “més austera que l'any anterior per la crisi”. Després que el 2011 Carme Chacón dediqués 2,8 milions a celebrar el Día de la Hispanidad en l'últim any de ministra de Defensa, el successor, el popular basc Pedro Morenés, es vanta ara de pressupostar 800.000 euros per haver ofert ahir a Madrid l'última aturada militar del mandat de Rajoy. En la posterior recepció del rei Felip VI al palau reial, la digestió del 27-S, el neguit del 20-D i Albert Rivera van captar l'atenció.

En la segona desfilada militar que presideixen com a reis –el 2013 el convalescent Joan Carles I va fer llegir al príncep una crida a la unitat d'Espanya–, Felip VI i Letizia van arribar a les 11 del matí a la plaça de Neptuno a bord d'un Rolls Royce. A peu de cotxe els esperaven Rajoy, la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, i l'alcaldessa, Manuela Carmena.

El gest de Carmena exercint d'amfitriona va contrastar amb l'aversió tant de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com de l'alcalde de Cadis, José María González, al que en una època era el Día de la Raza. “Vergonya d'Estat aquell que celebra un genocidi i a més amb una desfilada militar que costa 800.000 euros!”, va clamar Colau. “Mai vam descobrir Amèrica, vam massacrar i sotmetre un continent i les seves cultures en nom de Déu”, afegia el batlle gadità, de Podem. Després d'un enrenou perquè no trobava el correu electrònic de la invitació que finalment tenia a la bústia, el líder de Podem, Pablo Iglesias, no va acudir a la recepció invocant que ell “és més útil en la defensa dels drets i la justícia social que en aquest tipus d'actes”.

Gràcies al retrocés dels núvols, la desfilada militar va lluir el pas de 3.400 militars i guàrdies civils, 48 vehicles i 53 aeronaus. Per primer cop va desfilar la bandera de l'OTAN –Espanya acull l'exercici Trident Juncture 2015–, però, com cada any, el més joiós va ser el pas de la Legión i la seva cabra, que enguany té un any i que, tot i ser una cabra, s'anomena Pablo.

En la recepció reial, Rajoy va captar l'atenció alliçonant que “la notícia més rellevant” ara és que Standard & Poor's eleva el ràting d'Espanya i rebaixa el d'“un altre”, en al·lusió a Catalunya. Davant l'absència per enèsim any del president català i del lehendakari –ahir també de la navarresa Uxue Barkos–, Rajoy els va ridiculitzar: “Aquí estan els importants”. I, si bé el socialista Pedro Sánchez es venia com a “l'opció ascendent” i el vencedor el 20-D, el frenesí per tocar el líder de C's, Albert Rivera, testimoniava el clímax que viu el nou astre del firmament. “Per ser president d'Espanya cal celebrar el dia d'Espanya”, avisava. Rivera va eludir dir si donaria suport a Rajoy, però davant l'expectació que irradiava, va sentir l'obligació de receptar-se a si mateix un consell en veu alta: “Com més èxit tens, més humil has de ser...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona