El «no» del PSC es matisa
La gran majoria dels alcaldes socialistes es declaren contraris a la consulta, però un 30% no la veuen malament
Tot i les referències al fet que no és una competència municipal, a la crisi actual i les mesures amb què s'hi pot lluitar des dels municipis i al fet que, des del punt de vista de l'autogovern, el què cal és aprofundir en l'Estatut, un 30% dels alcaldes socialistes consultats sí que veurien bé un referèndum sobre la independència de Catalunya. La majoria dels alcaldes del PSC que ho veurien bé són de municipis petits i fora de l'àrea metropolitana. A més, alguns d'ells van ser els caps visibles de les llistes blanques que, amb el nom de Progrés Municipal, va presentar el PSC. De fet, l'enquesta d'aquest diari suma, igual que passaria en unes eleccions municipals, les respostes dels partits que es van presentar com a Progrés Municipal (PM) al PSC, com a Acord Municipal (AM) a ERC i com a Entesa pel Progrés Municipal (EPM) a ICV-EUiA.
La consigna de la direcció nacional de CiU després del referèndum d'Arenys de Munt va ser no impulsar cap consulta però rebre-les totes amb simpatia. Potser per això la majoria dels alcaldes convergents consultats han volgut deixar molt clar que aquesta no és una competència municipal, però, tot i això, el 85% veurien bé que al seu municipi se celebrés una consulta sobiranista. A l'altra banda, 14 alcaldes de CiU no donen suport a la iniciativa: n'hi ha vuit als quals la proposta no els fa ni fred ni calor i sis que s'hi mostren clarament en contra. Entre els quals, el que governa en una ciutat important com és Tortosa, Ferran Bel. A més, hi ha alcaldes del Penedès preocupats per la repercussió que una iniciativa com aquesta podria tenir sobre el sector del cava o de pobles petits que consideren que ara per ara el factors vinculats a la crisi econòmica tals com l'atur o les prestacions socials són més importants.
ERC es mostra monolítica en la seva adhesió a la possibilitat de celebrar una consulta popular com la d'Arenys. Trenta-nou dels quaranta alcaldes consultats veurien bé que una consulta semblant es fes a la seva població i només un, el de Poboleda, al Priorat, es mostra prudent, ja que assegura que al consistori encara no se n'ha parlat i que s'hauria de decidir d'acord amb una proposta concreta.
Els independents, pel «sí»
Vint-i-un dels vint-i-dos alcaldes pertanyents a grups independents –això vol dir d'agrupacions no vinculades a cap partit polític– defensen la possibilitat que en la seva població se celebri una consulta com la d'Arenys de Munt amb l'argument majoritari que aquest és un exemple de democràcia. Alguns, fins i tot, defensen que, contra l'opinió de la justícia, les consultes s'haurien de fer als ajuntaments o en locals municipals. Tres dels quatre alcaldes d'ICV consultats també defensen que es faci la consulta, entre els quals Antoni Morral, un dels pocs d'una gran ciutat (Cerdanyola del Vallès) que les defensa. I, finalment, els dos alcaldes del PP consultats s'han mostrat contraris a la possibilitat que en els seus municipis se celebrin consultes sobiranistes.
ELS PERSONATGES
LES DADES
«Política d'aparador» i «debat estèril»
«Com a alcalde, el que realment em preocupa és la situació real dels ciutadans de la meva ciutat. No faig política d'aparador, no m'interessa. I ho dic sense demagògia, ja que sóc d'origen basc i tot aquest tema no és nou per mi». Així de contundent s'expressa l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga. Ell, igual que gran part dels alcaldes socialistes, opinen que tot el debat que s'ha iniciat al voltant de la consulta arenyenca sobre la independència «és estèril» i es remeten a l'Estatut com a fórmula «per aprofundir en l'autogovern». En aquesta línia, l'alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, defensa que «l'únic referèndum vàlid és el que la ciutadania catalana va votar el 18 de juny del 2006», i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, afirma que «sóc partidari d'aprofundir en els sectors d'èxit del país i en aquest moment crec que cal fer-ho en el desplegament de l'Estatut i, especialment en moments de crisi, sóc partidari dels elements que sumen i no pas dels que divideixen». I l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, rebla el clau de la tesi socialista: «Es parla de consultes populars però això és un eufemisme: són consultes sobre la independència. Tots estem d'acord en les consultes populars, però no en la independència, que és un debat estèril que crea falses expectatives.»
I la monarquia?
Anècdotes, sortides de to, propostes.... 235 respostes donen per a molt. L'alcalde de l'Ametlla del Vallès, el socialista Jordi Pousa, a banda de veure bé una consulta com la d'Arenys de Munt, en proposa una altra sobre la monarquia. L'alcalde de Vilafranca del Penedès, el convergent Pere Regull, que també s'hi manifesta a favor si està ben organitzades, deixa ben clar que els promotors no veuran ni un euro del consistori. L'alcalde de Cabrils, el socialista Joaquim Colomer, és dels més durs a l'hora de qualificar el referèndum dels seus veïns d'Arenys de Munt: «Ridícul.» En la mateixa línia, però amb un altre to, l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, el també socialista Jesús Maria Canga, assegura que «totes les consultes promogudes per persones que no tenen cap poder de decisió sobre l'execució del resultat són mers cants de sirena».