Política

Rajoy s'erigeix en l'antídot contra la secessió i el populisme

Merkel avisa que “no es pot cedir en la integritat territorial” dels estats després del revés dels socialcristrians de Baviera al PP espanyol

El PPE desitja sort als populars i ignora Unió i el PNB

Després de no reeixir en l'intent d'arrossegar el Partit Popular Europeu (PPE) a la unanimitat en contra de la independència de Catalunya, Mariano Rajoy va clausurar ahir el congrés que ha aplegat a Madrid els conservadors i es va erigir en l'antídot contra “les amenaces tant secessionistes com populistes” que, segons ell, posen en risc l'estabilitat d'Europa.

Quan falten dos mesos per a les eleccions estatals del 20-D, el PPE té un enorme interès que Rajoy sigui reelegit al capdavant d'un Estat espanyol retratat com a alumne modèlic en l'assignatura de l'austeritat, davant d'una Grècia en mans de Syriza i un Portugal encallat en la formació de govern.

Ahir es van entregar a empènyer Rajoy cap al triomf catorze caps d'estat i de govern, com Angela Merkel, i també opositors, com el francès Nicolas Sarkozy i l'italià Silvio Berlusconi. “Estem orgullosos d'un president com tu!”, li va dedicar Sarkozy.

Rajoy va obsequiar els aliats de la dreta europea amb l'última EPA –l'atur es redueix en 298.000 persones i ara baixa dels cinc milions– com el colofó d'èxit del mandat. Però no es va aturar aquí i va avisar que albira un horitzó tèrbol –amb Catalunya i Podem al mig de l'anticicló– si ell no repeteix com a president. “L'estabilitat de les nostres societats es veu amenaçada per les propostes radicals, tant secessionistes com populistes, i totes, totes sense excepció, són contràries a la concòrdia”, va etzibar.

En l'anhel de vendre el PP com a fiable, Rajoy va carregar contra “vells i nous demagogs” i contra “aquests partits que ara sorgeixen per tot arreu i diuen que ho arreglen tot en mitja hora”. “Els del PP no som un refresc de moda ni una idea del passat, som el projecte polític més important d'Europa en dècades”, va proclamar enmig dels aplaudiments del PPE.

Abans, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va recórrer a una metàfora folklòrica i va elogiar Rajoy per “haver agafat el toro per les banyes” en la crisi. Tot i que va citar Crimea –i no Catalunya–, l'al·lusió de Merkel a la “integritat territorial” com a “fonament bàsic en l'àmbit europeu” en el qual “no es pot cedir” va ser celebrada pel PP espanyol amb una apassionada ovació, i més l'endemà del revés de la CSU de Baviera, que va votar en contra d'una resolució unionista. Merkel, Jean-Claude Juncker i el reelegit president del PPE, Joseph Daul, van desitjar sort al PP el 20-D i van ignorar Unió i el PNB, socis del PPE que també es presenten als comicis.

LA FRASE

L'estabilitat es veu amenaçada per les propostes radicals, tant secessionistes com populistes
Mariano Rajoy
president espanyol

Crítica privada als “radicals” del PSOE

El congrés del PPE celebrat durant dos dies a Madrid ha propiciat moltes minicimeres, que Rajoy aprofitava per abordar l'actualitat amb mandataris i opositors de la família conservadora. Si bé el PP mantenia el contingut de les cites dins de l'àmbit privat, ahir l'enregistrament d'unes imatges –un mut, en l'argot– va revelar que Rajoy no varia el seu discurs públic.

En una reunió amb caps d'estat i de govern prèvia al ple, la gravació del mut permet escoltar com Rajoy fa saber als aliats conservadors que Espanya està vivint avui una “evident radicalització del PSOE” de Pedro Sánchez. En un altre extracte de la conversa, el president del govern espanyol es vanta que els resultats de la seva política econòmica “són allà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.