Política

Carme Forcadell, escollida presidenta del Parlament

L'exlíder de l'ANC obté 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul

Afirma que amb la XI legislatura es tanca l'etapa autonòmica i s'entra en un nou escenari en que la cambra representarà ”un poble lliure”

Els 135 diputats prenen possessió de l'escó

Per primera vegada, les forces independentistes estan ubicades a un costat de l'hemicicle i les unionistes a l'altre

L'onzena legislatura ja està en marxa. I és que aquest dilluns a les 11.00 hores s'ha iniciat la sessió constitutiva del Parlament. Els 135 diputats sorgits de les eleccions del 27 de setembre han pres possessió del seu escó i han escollit la candidata de Junts pel Sí, Carme Forcadell, com a nova presidenta de la cambra amb 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul. Per primera vegada, les forces sobiranistes (JXSí i CUP) estan ubicades a un costat de l'hemicicle i les unionistes (C's, PSC i PP), a l'altre.

La sessió constitutiva del Parlament ha començat amb un minut de silenci en record a l'exdiputat d'ICV-EUiA Jordi Miralles. L'acte protocol·lari ha continuat amb el discurs del diputat de més edat de la cambra, que aquesta legislatura és l'escriptor i membre de la CUP, Julià de Jodar (72 anys), i que també té la funció de presidir el Parlament fins que els representats dels partits hagin escollit el president del Parlament i la mesa.Gerard Gómez (JxSí) i Joan Giner (CatSíqueesPot) ha actiat de secretaris per ser els més joves.

Durant la seva intervenció, Julià de Jòdar ha assenyalat com una “paradoxa” que al Parlament hi hagi una majoria independentista en el marc d'un ordre jurídico-polític que li nega tota capacitat de realitzar el mandat democràtic del 27-S. En aquesta situació, ha fixat que la tasca principal d'aquesta XI legislatura és resoldre el “conflicte” en els mateixos termes democràtics i pacífics del moviment que ha donat aquesta majoria legal per formar un “nou model ètic, jurídic i polític”.

Seguidament, els 135 diputats han escollit el president del Parlament i els membres de la Mesa. Ho han fet dipositant un per un el vot en una urna i cridats per ordre alfabètic. Com era d'esperar, la candidata proposada per JxSí, Carme Forcadell, ha estat elegida per 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul i és converteix, d'aquesta manera, en la vuitena presidenta de la cambra des de la restitució de la democràcia. Forcadella ha rebut el suport dels 62 escons de JxSí, dels 10 de la CUP i 5 de Catalunya si que es pot, que li donen un vot de confiança.

La vicepresidència primera de la Mesa ha estat pel seu company de coalició i membre de CDC, Lluís Maria Corominines, amb 66 vots, mentre que la segona ha estat pel diputat de Ciutadans José Maria Espejo-Saavedra amb 55. La resta de representants de la mesa són Anna Simó de JxSí, Daniel Pérez de PSC, Joan Josep Nuet de Catalunya Sí que es Pot i Ramona Barrufet de JxSí, que actuaran com a secretaris. D'aquesta manera, el PPC i la CUP han quedat fora de l'òrgan de direcció de la cambra catalana. L'esquerra independentista va rebutjar un oferiment de JxSí de tenir un dels seients de la Mesa.

Forcadell proclama la constitució d'un parlament sobirà

L'acte de constitució del Parlament ha acabat amb el discurs Carme Forcadell. La nova presidenta de la cambra ha proclamat que amb aquesta XI legislatura es tanca l'etapa autonòmica i s'entra en un nou escenari. “Siguem conscients que protagonitzem un moment fundacional. Ara i aquí creem un abans i un després. Des d'ara mateix constituïm un parlament sobirà que vol representar un poble lliure”, ha proclamat. En aquest context, ha demanat als diputats que estiguin a l'alçada del moment per iniciar el procés constituent.

També ha anunciat que proposarà que els grups que no tenen representació a la Mesa, PPC i CUP, hi puguin participar sense tenir dret a vot.

En acabar el seu discurs, els diputats de JxSí i la CUP s'han aixecat per aplaudir, mentre que la resta de diputats s'han quedat al seu escó sense aplaudir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona