Política

“Procés iniciat” als mitjans internacionals

La premsa internacional considera la declaració de JxSí i la CUP com el tret de sortida per la constitució de la República catalana

Els mitjans destaquen la reacció de Rajoy com un “menysteniment” a les propostes independentistes

La declaració conjunta presentada ahir al Parlament que compromet JxSí i la CUP a iniciar el procés de creació d'un estat català va despertar l'interès de nombrosos mitjans de comunicació internacionals que coincidien a interpretar la moció com “un pas més” de l'independentisme cap a la constitució d'un nou estat. L'agència de comunicació Reuters va ser una de les primeres en fer-se ressò de la declaració titulant “Els partits catalans comencen el full de ruta cap a la independència”. Des d'Itàlia, la Stampa titulava l'edició digital “Catalunya accelera cap a la independència”, afegint que, amb la moció, “el procés cap a la República catalana s'ha iniciat”. El Corriere della Sera interpretava el document com “la proposta d'independència” de les dues formacions sobiranistes, adjuntant el text íntegre de la proposta. També el rotatiu Repubblica titulava “Els catalans estan a punt per la independència”.

Des d'Alemanya, l'emissora Deutschlandfunk considerava el document “un pas més cap a la independència” destacant la proposta com la primera acció realitzada des del 27-S. A l'altra banda de l'Atlàntic, el diari argentí Clarín publicava la notícia al seu web considerant el document com “el projecte per iniciar la secessió”.

La majoria de capçaleres internacionals també reflectien en les seves peces la reacció del president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, destacant el menyspreu del cap de l'executiu cap a la resolució presentada. És el cas del rotatiu britànic The Guardian que publicava la notícia amb el títol “El president espanyol menysté les propostes independentistes i les considera una provocació”. La resposta de Rajoy, assegurant que la declaració quedara “sense cap efecte”, ha estat interpretada per la majoria de mitjans com un “xoc frontal” entre Catalunya i Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia