Política

El govern acatarà la legalitat catalana i exigeix respecte per la democràcia

El govern de la Generalitat va reclamar ahir a Mariano Rajoy “respecte per la democràcia i per la llibertat d'expressió” i es va posar a disposició de la cambra catalana. Encara que estigui en funcions, el consell executiu pot aprovar projectes de llei i es va mostrar disposat a tramitar les tres normes que es deriven de la declaració d'inici del procés de creació de l'estat català: de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública. Tres normes que el govern d'Artur Mas té embastades i que, segons l'acord de Junts pel Sí i la CUP, han de començar a caminar a la cambra un mes després de l'aprovació de la proposta de resolució. “És evident que hi ha treballs previs i que el govern està en disposició de seguir-hi treballant i donar-li forma de llei”, va apuntar la portaveu del govern, Neus Munté. Al Palau va parlar de desobediència a la legalitat espanyola i ho plantegen en termes de compliment del marc legal català que es construirà a partir d'ara des d'un hemicicle amb majoria absoluta independentista. “La legalitat no és única i hem de complir la legalitat que emana del Parlament de Catalunya”, va etzibar Munté.

La també vicepresidenta, que va comparèixer alhora que ho feia el president espanyol, va advertir a Rajoy que no es pot considerar una “provocació” l'actuació de dues forces polítiques que van obtenir “legitimitat democràtica” en les eleccions del 27-S. També va considerar que la seva bel·ligerància amb Catalunya respon a la voluntat de treure'n “rendiment electoral” en plena precampanya pel 20-D. Curiosament, i tot i que la declaració preveu que el Parlament i el procés de desconnexió no se supeditaran al Tribunal Constitucional, el govern va iniciar els tràmits per presentar un recurs a la reforma exprés del TC, demanant-ne un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. És la norma amb què Rajoy confia poder aturar el procés, amb suspensions de càrrecs i multes als implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia