opinió
Una declaració unilateral real
Així com Napoleó i els grans generals observaven les batalles des d'un puig proper per tenir una visió general del desplegament de les tropes i poder prendre decisions, de vegades els mitjans internacionals ens ofereixen una visió més neta del que està passant a casa nostra, perquè s'ho miren des d'una distància prudencial.
La proposta de resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament ha estat interpretada per molts mitjans estrangers d'una forma més diàfana que els mateixos catalans: el document suposa un acte de sobirania equivalent a declarar la secessió. The Guardian, per exemple, explicava sense embuts que la resolució parlamentària és “efectivament una declaració unilateral d'independència”. El diari britànic fa un seguiment molt proper del cas català, amb una secció permanent al seu web sobre el tema.
També el diari Clarín de Buenos Aires ha creat una secció dedicada a Catalunya al seu portal d'internet. El rotatiu detallava la intenció solemne d'iniciar el procés d'independència, i destacava la voluntat de posar-ho en coneixement de l'Estat espanyol, la Unió Europea i la comunitat internacional.
El diari Excélsior de Mèxic també ho veia clar: “Arrenca el procés independentista de Catalunya”, titulava, tot afegint que “els dos partits secessionistes catalans van presentar una resolució al Parlament regional, on tenen majoria absoluta, per declarar l'inici del procediment de creació d'una república catalana independent de la resta d'Espanya”.
No només el mitjans més propers es van fer ressò de la proposta parlamentària. Arreu del món se segueix amb interès un procés que cada cop és més a prop de la concreció. The Himalayan TImes, per exemple, posava de manifest la intenció “d'aprovar en un termini de 30 dies lleis que permetin redactar una constitució i crear una seguretat i una tresoreria pròpies”.
The Malaysian Insider feia una crònica que incloïa una descripció de la sessió constitutiva del Parlament, que destacava el final del discurs de la nova presidenta Forcadell: “Visca la República Catalana.” Explicava que la cambra “està dominada per primera vegada per una majoria secessionista i ha anunciat la voluntat de trencar amb Espanya en un termini màxim de 18 mesos”.
El rotatiu xinès Shanghai Daily posava en relleu la posició espanyola: “Sempre han refusat fer un referèndum sobre la independència de Catalunya, perquè asseguren que trencaria la Constitució.”