Política

Cap enrere com els crancs

Amb el pretext de la crisi, Rajoy ha reduït el model d'estat del benestar i també l'autonomia territorial

La llei mordassa i la presó permanent s'han utilitzat per contrarestar la fugida de vots a causa de la corrupció

Parapetat darrere un plasma durant més de tres anys, Mariano Rajoy va decidir sortir de la pantalla en el tram final de la legislatura per reivindicar el seu llegat. El seu relat, però, se centra en una eventual sortida del profund forat de la crisi on el PSOE havia deixat colgada l'economia i obvia molts altres aspectes que han marcat els seus quatre anys de mandat. El principal, i el que li pot costar la cadira, ha estat la desfilada de casos de corrupció que s'han destapat dins el PP i davant els quals Rajoy s'ha dedicat a xiular. També procura camuflar les fortes retallades. Les considera un dolor necessari per curar altres mals i, a més a més, està convençut que no ha deixat “ningú a la cuneta”. O la successió de lleis regressives: són les concessions al públic situat més a la dreta i que històricament els ha estat més fidel i que ara espera que el votin encara que sigui amb una pinça al nas.

La legislatura arrencava amb una sensació de vertigen per les xifres macroeconòmiques que es van trobar damunt la taula i, a mesura que s'apropava a la fi, s'anava desfermant el pànic als despatxos de Gènova i de La Moncloa davant la constatació que, en contra del que sovint pensen els governants, l'elector no té memòria de peix. No perdona al PSOE de Rodríguez Zapatero que els deixés un nyap, però tampoc que el PP hagi emprat el pretext de l'herència per aplicar les seves polítiques més ultraconservadores. Tramitacions per la via d'urgència, abús del reial decret llei, constants negatives dels membres del govern a comparèixer... El corró implacable de la majoria absoluta s'ha imposat durant quatre anys i Rajoy sovint semblava buscar la solitud: la darrera ocasió amb els comptes de l'Estat per al 2016 i amb una reforma del Tribunal Constitucional feta a mida per castigar els càrrecs públics catalans que no acatin el seu veredicte. Des del punt de vista polític, la creixent marea independentista ha estat la gran pedra a la sabata de l'executiu espanyol i, sovint, la resposta a la Generalitat ha estat una persistent retallada de l'autogovern tant per la via legislativa com per la dels recursos davant els tribunals.

Retallades i reforma laboral

El govern del PP s'estrenava amb una reducció històrica de la despesa en sanitat, educació i serveis socials i amb una pujada d'impostos sense precedents. Més tard, es produirien els copagaments i les privatitzacions. I, entremig, arribava la reforma laboral que implicava una reducció de drets dels treballadors a l'hora de negociar les seves condicions i un acomiadament més barat. La mesura va provocar una vaga general.

Corrupció i canvis a la monarquia

La manca de mecanismes de control i, sovint, l'estratègia de mirar cap a una altra banda va permetre que, sobretot durant els anys de major bonança econòmica, tot anés a l'ample. La corrupció s'ha convertit en una enorme taca que ha posat de manifest la manca d'escrúpols dels gestors i d'alguns empresaris quan es tractava dels diners públics. El cas Bárcenas, l'ocàs de Rodrigo Rato, els mil tentacles de la Gürtel –el particular 3% del PP que va esquitxar la ministra Ana Mato– han ofert una imatge galdosa del PP i per a què Rajoy no ha tingut resposta. Però també els ERO van deixar en evidència el PSOE andalús i, el que semblava impossible, la justícia va tocar a les portes de La Zarzuela amb el cas Nóos. Va ser el detonant d'un desgast institucional que va obligar a abdicar Joan Carles I.

Llei mordassa i presó permanent

Les protestes al carrer com a conseqüència dels cops de destral van ser una constant els primers anys de govern, juntament amb la proliferació de moviments socials que es va acabar traduint en el projecte de Podem. La resposta del PP va ser una norma que suposa un retrocés de llibertats, que es coneix com a llei mordassa. També es va reformar el Codi Penal per incloure-hi la presó permanent revisable, una mena de cadena perpètua.

Contrareforma de l'avortament

Després d'un primer intent de tornar a la llei de supòsits, però molt més restrictiva que la de Felipe González, les enquestes van convèncer el PP que n'hi havia prou a suprimir la part de la norma que permetia avortar les noies de 16 i 17 anys sense permís patern. Simultàniament, Rajoy sacrificava Alberto Ruiz-Gallardón, després que el ministre hagués ofert la seva cara més retrògrada per tal de satisfer el PP més ultra.

La Lomqe

Ha estat una de les lleis més polèmiques de la legislatura, i no només pel que fa a l'àmbit català. Però és evident que la norma perseguia reduir les competències de la Generalitat en matèria d'educació, intentant desmuntar el model d'immersió lingüística. José Ignacio Wert es va erigir en el paladí de “l'espanyolització” dels nens catalans.

Involució territorial

Amb l'excusa de la crisi, l'executiu del PP ha anat recuperant competències dels territoris. Setmana rere setmana, el consell de ministres es convertia en una podadora. I, en el cas català, s'ha volgut paralitzar l'activitat legislativa dels darrers anys, ja que des de la mateixa taula governamental s'han firmat desenes de recursos d'impugnació davant el TC ja sigui de lleis econòmiques, com la del'agència tributària, o socials, com la de la pobresa energètica.

LES DATES

19.12.11
Debat d'investidura.
Rajoy estrenava mandat anunciant que retallaria totes la despeses, excepte les pensions.

LA XIFRA

01.08.13
Compareixença forçada.
Després de mesos d'esquivar la pressió, el Congrés celebrava un ple sobre Bárcenas.
10.000
milions
va retallar en un sol decret en educació i sanitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona