Política

La CUP notifica a Forcadell la negativa a votar Mas

Rabell també comunica a la presidenta del Parlament un “no sense matisos” al candidat de JxSí

Cap president ha necessitat més de dues votacions per ser investit

Reunió avui amb Arrimadas

Continua el desacord entre Junts pel Sí i la CUP pel que fa al ple d'investidura del pròxim president de la Generalitat i ahir l'esquerra independentista va comunicar formalment a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que no votaran sí al candidat de Junts pel Sí, l'actual president en funcions, Artur Mas. Tampoc presentaran cap candidat alternatiu.

Una hora abans, Forcadell ja havia rebut un missatge semblant provinent del president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. Va ser ell qui va iniciar la tanda de contactes que la presidenta del Parlament ha de mantenir amb tots els grups parlamentaris abans de proposar un candidat en el ple que, ben segur, començarà dilluns que ve.

Junts pel Sí es manté ferma a presentar Mas com a candidat a la presidència; però, descartada pràcticament l'elecció per majoria absoluta en la primera volta, caldrà anar a la segona volta, que requereix de majoria simple (64 vots afirmatius). En aquest cas, Mas necessitaria dos vots afirmatius, a més dels seixanta-dos del grup de JxSí, o bé l'abstenció de dos grups. Aquesta última opció ja va ser eliminada ahir pel president de Catalunya Sí que es Pot. “Ni per activa ni per passiva” facilitaran la investidura de Mas, va reiterar Rabell tan bon punt va acabar la trobada amb Forcadell. Els de Rabell tampoc proposaran un candidat alternatiu i van justificar el seu vot per les polítiques “neoliberals” i el “procés de ruptura unilateral” que dirigeix Mas.

En canvi, la negativa de Baños a investir Mas va arribar acompanyada, un cop més, de la possibilitat que sempre ha plantejat la CUP de buscar un candidat de consens i així ho va transmetre a la presidenta del Parlament. “Hi ha un munt de possibilitats que són de consens”, va assegurar sense entrar en més detalls. “Són solucions sòlides que treballem des de fa molt de temps”, indicava Baños. Una alternativa que va ser desmentida immediatament després pel president de JxSí, Jordi Turull. “El consens deu ser només dins la CUP”, va replicar.

Com a “solucions sòlides”, en els últims dies ja s'han indicat opcions com ara la presidència coral o la investidura d'un president amb més càrrega simbòlica que executiva. Turull, però, també va ser taxatiu en aquest aspecte. “La gent que s'estima aquest país i les seves institucions mai permetran que tinguem un president decoratiu, va etzibar. Sí que es va mostrar més partidari d'afavorir una nova estructura de govern “més compacta”, amb menys àrees internes, atès que “les polítiques cada vegada són més transversals”.

Aquests primers contactes ja han demostrat que les posicions entre JxSí i la CUP continuen enrocades i, per tant, tot fa preveure que, en cas que es mantinguin, la setmana que ve encara no hi haurà nou president de la Generalitat. Això donaria pas a una situació inèdita, ja que mai abans un president de la Generalitat ha necessitat més de dues votacions per poder ser investit cap de l'executiu.

Forcadell, amb C's i el PSC

La tanda de contactes abans del ple d'investidura continua avui amb dues trobades més. La presidenta del grup de C's, Inés Arrimadas, i el líder del PSC, Miquel Iceta, seran els protagonistes avui de les converses amb Forcadell l'endemà d'haver presentat dos recursos d'empara al TC per la decisió de la mesa del Parlament de convocar junta de portaveus sense el PP constituït. A les 16:30 hores, Forcadell rebrà al seu despatx al Parlament la cap de l'oposició a Catalunya i a continuació, a les 17:30 hores, es reunirà amb el líder dels socialistes catalans.

La tanda finalitzarà divendres al matí amb les reunions entre Forcadell i els representants del PP i de Junts pel Sí.

LES FRASES

També és un no a les polítiques neoliberals i al procés de ruptura de Mas
Lluís Rabell
president de sí que es pot
Hi ha un munt de possibilitats que són de consens i que enfortirien el procés, i el farien més sòlid
Antonio Baños
president de la CUP

Un ple d'investidura de dilluns a dijous

El ple d'investidura començarà dilluns amb la proposta de la presidenta del Parlament perquè sigui el grup de JxSí qui designi candidat a a la presidència de la Generalitat. S'obrirà la sessió amb la intervenció del candidat, que haurà de presentar el programa de govern. Després s'iniciarà el debat que inclou les intervencions dels portaveus dels altres grups parlamentaris. L'endemà dimarts es farà la primera votació i aquesta vegada el candidat necessita obtenir els vots de la majoria absoluta de l'hemicicle (68 vots). Si no ho aconsegueix, es pot sotmetre, dos dies després, a un segon debat i a una segona votació, en què n'hi hauria prou amb una majoria simple.

Passat aquest període, i si no hi ha nou president, el Parlament viurà una situació inèdita perquè mai abans s'han celebrat més de dues votacions per investir el cap de l'executiu. A partir d'aquí, el reglament no marca cap topall pel que fa al nombre de votacions que es poden realitzar per escollir un president, però sí que fixa un termini de dos mesos per fer les votacions que es considerin necessàries. Això situa el 9 de gener com a data màxima per escollir president, ja que, a partir de llavors, s'obriria un nou cicle, la legislatura es dissoldria de manera automàtica i el president de la Generalitat en funcions hauria de convocar eleccions immediatament. Els nous comicis s'haurien de celebrar entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia