Política

El TC dóna via lliure al ple del 9-N

L'òrgan admet a tràmit en un temps rècord els recursos del bloc antisobiranista però els nega la petició per impedir el debat

Dedica una jornada al tema català i suspèn indefinidament les estructures d'estat

El Tribunal Constitucional va donar un cop de porta a les pretensions de Ciutadans i el PP d'impedir que dilluns se celebri el debat sobre la resolució sobiranista. No van acceptar unes mesures cautelars que pretenien evitar la discussió i posterior aprovació del text al Parlament, però això no treu que en aquest cas l'òrgan judicial hagi actuat amb una celeritat gairebé inèdita en acceptar en un temps rècord tramitar les queixes dels tres grups catalans –el PSC també va presentar el seu text– que el dia anterior havien enregistrat a la seu del tribunal. No hi va haver, doncs, fissures entre els onze magistrats del TC ni a l'hora de prendre la primera decisió –l'admissió a tràmit– ni tampoc en la de permetre que el ple se celebri. Els membres del tribunal argumentaven en el dictamen emès ahir a la nit que no existeix la “urgència excepcional” que proclamaven els seus detractors, adduint que no poden imposar cap mena de control sobre una resolució que no s'ha aprovat i de la qual es desconeix el resultat final.

El PSC, precisament, havia renunciat a sol·licitar les mesures cautelars dels altres dos grups tot recordant que la doctrina del TC mai no ha actuat de manera preventiva contra un debat que encara no s'ha celebrat. I, en aquest sentit, volien estalviar-se que la primera resposta del tribunal fos un no.

“Determinació”

Això sí, malgrat donar via lliure a la discussió de la moció, en el seu escrit l'òrgan judicial suggereix que un cop la moció de Junts pel Sí i la CUP tingui validesa, el TC exercirà les seves competències “amb prudència i determinació”. I en aquest sentit va voler tranquil·litzar el PP i C's, els quals argumentaven que, si no vetaven el ple del 9-N, farien tard per impedir la “desconnexió” i l'inici d'un procés constituent a Catalunya. El TC va deixar-los clar que tindrà “la darrera paraula” quan arribi el moment. I en aquest punt va recordar que fa un any i mig ja va declarar inconstitucional i, conseqüentment, va anul·lar la Declaració de Sobirania aprovada el gener del 2013 després que el govern espanyol l'hagués recorregut en contra en considerar que, malgrat ser un document polític, amb el segell del Parlament podia tenir validesa jurídica.

La d'ahir, en tot cas, va ser una jornada monogràfica dedicada al procés català, ja que els magistrats també van aprofitar per revisar i mantenir la suspensió de diferents normes que en els últims dos anys ha impulsat el govern d'Artur Mas per desenvolupar les anomenades estructures d'estat.

Mantenir la suspensió

Arran de la impossibilitat de resoldre el fons de les successives impugnacions plantejades des de l'executiu de Mariano Rajoy, l'òrgan judicial ha optat per allargar les mesures cautelars a través de les quals es pretén impedir que tinguin cap mena de conseqüència legal. De fet, en la seva resolució d'ahir, tot i insistir que no volen prejutjar res, s'admet que les lleis i els decrets formen part del que des de l'advocacia de l'Estat es considera un conjunt de mesures que estan enfocades “a culminar l'anomenat procés de transició nacional”, que consideren que arrenca amb la declaració sobiranista del 2013. Per tot plegat, i davant la seva “rellevància” jurídica i constitucional, s'opta per mantenir la suspensió indefinidament.

Les decisions adoptades ahir pel TC afecten articles dels pressupostos de la Generalitat en vigor, la creació del Comissionat per a la Transició Nacional –al qual atribueixen funcions “preparatòries” i “necessàries” perquè el procés pugui concloure–, però també la hisenda catalana, el pla d'infraestructures estratègiques o l'inventari de béns immobles. En una tercera resolució també s'allarga la suspensió de la creació per la Generalitat de nous serveis públics, que afectaven els registres, i que van ser impugnats per Rajoy amb l'argument que es necessita autorització estatal per fer-ho. De tot el paquet només se salva un article relacionat amb la creació d'establiments comercials en zones portuàries.

25.03.14
Declaració sobiranista.
El TC declara inconstitucional i anul·la el text aprovat el gener del 2013 al Parlament.
28.10.15
Reacció.
Rajoy comença amb Sánchez una tanda de contactes per fer front a la moció de Junts pel Sí i la CUP.
07.08.15
Comissionat.
Des d'aquesta data estava suspès el decret de creació de l'òrgan per a la Transició Nacional.
04.11.15
Primer recurs.
Ciutadans, el PSC i el PP s'avancen a l'Estat presentant recurs d'empara contra la tramitació del text.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.