Catalunya del Nord
Diada reivindicativa per l'autonomia
Entre dues i tres mil persones s'han manifestat a Perpinyà per commemorar el tractat dels Pirineus
El col·lectiu unitari SEM agrupa partits i entitats per demanar una “col·lectivitat territorial” dins l'Estat francès
El 7 de novembre del 1659 les monarquies espanyola i francesa van signar el tractat dels Pirineus, amb què Catalunya va quedar partida. El que avui coneixem com la Catalunya del Nord va passar a dependre de l'administració francesa. A Perpinyà, aquest aniversari es commemora des de l'any 1984 amb una manifestació reivindicativa de la catalanitat de les comarques separades de la resta de Catalunya des de fa, enguany, tres-cents cinquanta sis anys.
Entre dues i tres mil persones es van manifestar ahir a Perpinyà amb els lemes Sem Catalunya Nord, volem un Estatut i Catalunya Nord també és Catalunya.
Fusió de regions
Amb la futura fusió de regions a l'Estat francès, el perill de la probable desaparició dels départements (l'equivalent de les províncies) la personalitat pròpia de la Catalunya del Nord corre el risc de ser diluïda en un nou marc regional francès en què desapareixerà l'actual regió Llenguadoc-Rosselló. La reforma territorial francesa entrarà en vigor el 2016 després de les eleccions regionals del desembre. El Languedoc-Roussillon s'haurà de fusionar amb Midi-Pyrénées. Això suposarà la desaparició de l'executiu del departament dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord) i traspassaran les seves competències a la nova macroregió resultant de la fusió de les dues actuals. És en aquest context que s'ha creat la plataforma unitària SEM (que significa som, en català rossellonès) amb el lema Catalunya Nord, un territori, un estatut, una institució. Reclama un Estatut particular semblant al que té Còrsega.