Política

MERITXELL BATET

SECRETÀRIA D'ESTUDIS I PROGRAMES DEL PSOE I NÚMERO DOS DE LA CANDIDATURA DE MADRID PEL 20-D

“Obrint el debat constitucional podríem seduir molts catalans”

“Podria pensar que Catalunya és una nació cultural segons la definició del Consell Europeu”

“Cal un nou projecte engrescador”

Estem al costat de Rajoy en defensa de l'estat de dret però li exigim que obri vies de sortida i d'entesa

De posat suau però de gestos decidits, Meritxell Batet (Barcelona, 1973), militant del PSC, farà tàndem amb Pedro Sánchez en la llista del PSOE per Madrid. Actualment és un dels puntals del candidat, fins al punt que, si el 20-D surten els números, hi ha qui ja la veu de vicepresidenta. Batet diu, però, que això ni li ha passat pel cap.

Vostè és qui té ara més responsabilitats dins el PSOE: coordinar el programa, el grup d'experts, la conferència política... Com s'ho fa, amb tot plegat?
Amb desbordament de temps i amb molt sentit de la responsabilitat. Efectivament són moltes coses, però és el moment de donar-ho tot per un projecte en què crec, perquè estem en un moment cabdal.
I com interpreta el gest que una militant del PSC sigui la número dos de la llista de Madrid?
No m'ho esperava gens i em va fer il·lusió. Em sembla que la càrrega que Sánchez hi volia donar era de fer una llista en sentit federal; que representés els accents i posant-hi molt èmfasi en el català, com una comunitat fonamental per a aquest estat. Espanya pot ser un projecte molt il·lusionador o un país del qual te'n vulguis anar i el nostre repte és elaborar un projecte inclusiu i que sumi.
En tot cas, tenia forat a la llista de Barcelona, o li hauria pogut passar com a Navarro i Lucena?
Sobre la llista de Barcelona no en vaig parlar perquè Sánchez m'ho va oferir abans que s'obrís el debat intern al PSC.
Està preparant la conferència política del cap de setmana.
Hi haurà pau, tenint en compte la pressió d'Andalusia sobre el programa? L'ombra de Susana Díaz és tan allargada?
M'he trobat amb plena llibertat per desenvolupar un treball en què han participat centenars de persones. Mai no he sentit cap mena de pressió ni cap ombra ni del sud ni del nord ni de l'est ni de l'oest. Hem pogut fer un treball molt participatiu on hi ha hagut molt debat.
Perquè en dos anys no hi ha hagut canvis en el text de Granada de reforma territorial de la Constitució. També en aquest cas hi ha hagut resistència d'Andalusia o altres fronts?
La nostres grans prioritats són poder obrir el debat i arribar al consens. No tindria sentit presentar un text tancat, absolutament definit sobre tot allò que ens agradaria. Hem fet un document en què apuntem els grans eixos que cal abordar. Potser no hi ha grans concrecions més, però a Granada ja n'hi havia força: distribució competencial, principis del finançament, model de Senat, més reconeixement de les llengües, les singularitats, les cultures...
El PSC ha renunciat a discutir el terme ‘nació' en una eventual reforma constitucional?
El PSC ho ha votat al Parlament i el PSC, i el PSOE, al preàmbul de l'Estatut. El que pensem és que la fórmula o expressió ha de ser producte de l'acord entre les diferents forces polítiques.
I en tot cas, vostè pensa que Catalunya és una nació?
El concepte de nació, d'acord amb el Consell Europeu, pot tenir dos significats molt diferents: hi ha un concepte associat a l'estat-nació i un altre que és el de nació cultural. Els nacionalistes usen el concepte en la primera accepció i jo penso que Catalunya ha de continuar pertanyent a Espanya i, per tant, no ho associo a un estatnació. Podria pensar que és una nació cultural d'acord amb la definició del CE.
El PSC va renunciar al dret a decidir per convicció o perquè Sánchez tingués pau interna?
No hem renunciat al concepte de dret a decidir sinó que es va convocar una consulta el 9-N i es va constatar que aquells que deien defensar la democràcia el que defensaven és l'independentisme i l'autodeterminació.
I per tant va quedar deslegitimada la petició del dret a decidir. Pensem que les consultes en què t'enfrontes a un sí o a un no el que fas és provocar una votació sobre una ruptura. I la nostra posició és reformar la Constitució i després votar. Votem un acord, que és millor que votar una fractura.
I amb aquesta proposta creuen que poden seduir dos milions de persones que, mentalment, ja han desconnectat?
Al començament de la legislatura hi havia el 20% d'independentistes i actualment n'hi ha un 47%; cal doncs un nou govern i un nou projecte engrescador. I obrint la discussió de la Constitució estic segura que es podria seduir moltíssims ciutadans de Catalunya que continuen tenint identitats plurals.
Pensa com alguns companys que el debat català els incomoda. Que, a diferència del PP, els situa entre l'espasa i la paret?
No crec que hi hagi incomoditat; el que detecto és preocupació perquè pel PSOE Catalunya sempre ha tingut especial valor i consideració. No volen de cap de les maneres que pogués ser independent un dia. La posició nostra és admetre que hi ha un problema de primera magnitud i oferir solucions constructives.
El PSOE fa costat a Rajoy en defensa de la llei, però avalaran suspendre l'autonomia?
Al costat del president del govern en la defensa de l'estat de dret, per descomptat! Però per nosaltres és tan important això com l'oferiment de solucions polítiques. Li exigim que ofereixi vies de sortida i d'entesa amb la resta de partits de Catalunya. Em temo que un dels problemes és que estem en campanya i podria ser que Rajoy tingués la temptació de fer electoralisme en un tema tan transcendent.
I si ell prioritza els interessos partidaris, serà difícil que la resta el puguem acompanyar.
Hi ha sociòlegs que asseguren que, amb el temps, s'obrirà pas l'acceptació d'un referèndum. ¿Ho veu factible en un futur o pensa que és un impossible?
Defensem el que és molt millor: sotmetre a votació un acord. És molt millor i igual o més democràtic. I, sincerament, els independentistes no estan pensant en un referèndum en aquests moments; el que volen és, amb el 47% dels vots, establir el trencament de l'estat de dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona