Política

la crònica

Quan el no agafa estat... d'ànim

Una altra moda a la cambra és posar-se a la boca el nom del president Tarradellas, cosa que van fer Arrimadas, Iceta i Rabell

No va tenir l'aire de tragèdia grega que podia prendre la segona votació per a la investidura de Mas com a president. Tothom va complir l'escenificació dels papers que li pertoquen, com si hi hagués un acord tàcit per marcar perfil propi –mantenir una certa composició estètica–, sense intercanviar coces massa doloroses. El líder de la CUP, Antonio Baños, va donar a Mas un “no tranquil” i aquest li va respondre, amb una mitja rialla, que hagués preferit un “sí intranquil”. Després de la intervenció de Mas, el ple es va aturar 15 minuts i a l'hemicicle es van formar cercles de conversa reconcentrada. Als passadissos, el conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, departia amb el cap de cartell de JxSí, Raül Romeva. Quan el debat es va reprendre, dos portaveus més –Iceta (PSC) i Rabell (Catalunya Sí que es Pot)– es van sumar a Baños en la tirallonga de líders que citen el periodista de La Vanguardia, Enric Juliana. Una altra moda a la cambra és posar-se a la boca el president Tarradellas (ERC), cosa que ahir van fer, per vies diferents, Inés Arrimadas (C's) i Iceta i Rabell. Com li passa a l'actual cruïlla del procés, aquesta competició de cites necessitaria un llibre d'instruccions al costat.

Si el no d'ahir de la CUP tenia estat d'ànim, d'altres van intentar incidir-hi amb algunes sortides iròniques. Rabell es va preguntar sobre si una hipotètica assemblea de JxSí i la CUP es faria a l'hotel Majèstic o a Can Vies. Com en dies anteriors, immediatament va reaccionar Joan Coscubiela engegant l'arrencada d'aplaudiments tímids de la seva formació. Buscant el tall per a les televisions espanyoles, García Albiol (PP) va instar en castellà Mas i Forcadell perquè obeïssin el dictamen del Tribunal Constitucional. Després, va etzibar que la portaveu del govern, Neus Munté, havia valorat la decisió del TC amb “veu espantada”. Davant d'això, a la tribuna de convidats algú va exclamar, indignat: “Això, si fos un home no li ho diria.”

El llenguatge gestual va regalar alguns detalls significatius per calibrar l'actual estat d'ànim. A la tribuna, la dona de Mas, Helena Rakosnik, i el seu home de confiança, Jordi Vilajoana, s'ho miraven tot amb posat sorrut. El discurs de Marta Rovira (JxSí) encenia els unionistes i era aplaudit per tots els de Baños. I algun contraatac de Mas al PP defensant el 9-N rebia l'aplaudiment –en forma de picar el taulell– de Julià de Jòdar (CUP). En algun moment, enfadat, el degà dels de la CUP va girar-se cap al bancal del PP dient-los: “No rigueu!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona
guerra a gaza

Els atacs israelians contra el nord de la Franja causen una vintena de morts més

barcelona
guerra a europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 206 presoners de guerra més

barcelona
política

Nova Esquerra aposta perquè el president d’ERC no sigui alhora candidat

barcelona
vaticà

Francesc demana als catòlics dels EUA votar “el mal menor"

barcelona
guerra a europa

Biden i Starmer ajornen la decisió sobre l’ús de míssils de llarg abast contra Rússia

barcelona

La llavor del Ciemen

Barcelona
Neus Brunet Campeny
Cap de l’oposició de Breda (Junts)

“La principal prioritat és posar en marxa el centre de dia”

Breda
David Minoves i Llucià
President del CIEMEN

“No es pot entendre el creixement de l’independentisme sense el Ciemen”

Barcelona