El comissari en cap dels Mossos controlarà les denúncies pel TC
Ordena als agents que han d'informar el seu superior de tota infracció penal plantejada per la fiscalia de l'Audiencia Nacional
Trapero decidirà si envia els informes al jutjat
La direcció de la policia catalana és la primera que reacciona al comunicat que el fiscal en cap de l'Audiencia Nacional, Javier Zaragoza, va enviar a tots els cossos policials perquè actuïn i denunciïn qualsevol funcionari i ciutadà que eludeixi l'ordre del Tribunal Constitucional (TC) d'abans-d'ahir, en què suspèn la declaració d'independència aprovada pel Parlament català.
En un comunicat intern, remès ahir, el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ordena que tots els agents han d'informar el seu superior si obren cap atestat o informe relacionat amb aquest tema. Hi afegeix que ell com a superior jeràrquic s'encarregarà de decidir si cal enviar-los als jutjats centrals d'instrucció de l'Audiencia Nacional o a la fiscalia. És a dir, controlarà qualsevol informe, però alhora el comissari Trapero assegura que “assumirà la màxima responsabilitat en el compliment de les obligacions que es puguin derivar d'aquests casos”.
Errada del fiscal en cap
En el comunicat, el comissari Trapero argumenta el seu zel per vetllar per qualsevol denúncia “davant la complexitat i especialitat que poden comportar les tipologies penals plantejades per la fiscalia de l'Audiencia Nacional”.
El cap de la policia catalana no va pas errat. Alguns juristes consultats es van mostrar sorpresos de l'informe poc curós del fiscal en cap de l'Audiencia Nacional. Fins i tot van indicar que el delicte de rebel·lió “mai” ha estat competència dels jutjats de l'Audiencia Nacional. A més, van recordar que, perquè hi hagi un delicte de sedició, sempre hi ha d'haver accions violentes, no només declaracions.
Per contra, els funcionaris o ciutadans que desenvolupin alguna acció contrarià al TC sí que podrien ser acusats de desobediència, com en el cas del president Artur Mas per haver posat les urnes el 9-N i pel delicte de prevaricació.
A banda de l'acció dels cossos policials, la fiscalia –jeràrquica també– pot presentar una querella contra els funcionaris, ciutadans i també diputats i responsables polítics que consideri que han desobeït l'ordre del Tribunal Constitucional.
LA FRASE
L'execució, en mans del president del TSJC
Un grup de secretaris judicials, encapçalats pel secretari de govern del TSJC, Jaume Illa, van desplaçar-se ahir al Parlament de Catalunya per entregar als 21 aforats la notificació de la providència del Tribunal Constitucional (TC), tal com el tribunal els demanava abans-d'ahir.
En la notificació, al president Artur Mas, a la presidenta i a la mesa del Parlament, i als consellers, se'ls comunica la resolució del TC i se'ls “adverteix del seu deure d'impedir o paralitzar tota iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les responsabilitats, inclosa la penal”. Si en una nova petició del govern espanyol, el TC accepta suspendre de manera cautelar els aforats, serà el president del TSJC qui haurà d'ordenar l'execució de la mesura. Es dóna la circumstància que el càrrec de president del TSJC s'ha de renovar i que el magistrat Miguel Ángel Gimeno, de Jutges per la De5mocràcia, estarà en funcions a partir del 3 de desembre. El Consell General del Poder Judicial ja busca un candidat amb un perfil molt conservador i obedient. Així, el nou president del TSJC pot fer detenir la presidenta Carme Forcadell fins a aplicar-li la mesura de prohibir-li acostar-se al Parlament.