Política

Mas redobla la pressió a la CUP i demana un gest

El president en funcions reitera que Junts pel Sí ja ha fet un moviment i torna a col·locar la pilota a la teulada dels de Baños

ERC reclama que la concentració de l'ANC no perjudiqui la CUP

Artur Mas considera que la pilota està a la teulada de la CUP i ahir va reclamar-los novament que facin un gest per aproximar-se a Junts pel Sí i així facilitar la investidura i l'arrencada definitiva del procés. Però el gran escull continua sent el nom de Mas, que els de Baños mantenen que no aglutina prou consens. Enmig d'aquestes negociacions, demà l'ANC ha convocat una concentració per buscar la unitat entre les forces independentistes, tot i que alguns sectors de la CUP ho consideren una pressió cap a la seva formació. Un escenari que ERC va qualificar d'“error” si s'acabés produint.

Durant el segon debat d'investidura, Mas va proposar un govern col·legiat amb poder compartit amb Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, i també una qüestió de confiança per tal de convèncer la CUP. Vistes aquestes concessions, el president en funcions va demanar a Antonio Baños i els seus que moguessin fitxa i ahir va incidir en el mateix: “El moviment que havíem de fer per arribar a un acord ja és públic i conegut. A partir d'ara veurem què diuen els altres”, va ressaltar en declaracions als periodistes després d'inaugurar la XV Cimera Mundial de Premis Nobel, en què va reivindicar la construcció de “ponts de llibertat” en un moment de “certa tensió a Catalunya”. Però la CUP també continua amb la seva tesi: que Mas no és la persona idònia per encapçalar el futur govern. En una entrevista a Rac 1, Baños va tornar a reclamar un “nom de consens” i va avisar del “risc de desmobilització” si s'han de convocar noves eleccions.

De la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va voler llençar un missatge d'optimisme des dels micròfons de Catalunya i es va mostrar confiat que s'arribi a un acord abans del 4 de novembre, dia en què arrenca la campanya electoral pels comicis espanyols.

Mentrestant, des de l'executiu espanyol es procurava treure suc de la complexa situació de Mas arran de la segona negativa de la CUP a investir-lo presentant-lo com un dirigent desgastat, que ha perdut el rumb polític i que actua a la desesperada. Així, Soraya Sáenz de Santamaría intentava posar en evidència els gestos del líder de CDC cap als de Baños per obtenir la presidència “costi el que costi”, fins al punt de reblar que “per un càrrec no val la pena vendre's una comunitat autònoma”. La número dos de La Moncloa criticava amb duresa que les negociacions entre JxSí i la CUP l'únic que han aconseguit és generar “divisió” dins la ciutadania i una complexa situació des del punt de vista social, polític i econòmic, incidint que si fins ara el govern de Mas se n'ha pogut sortir és perquè, en matèria financera, l'executiu espanyol els ha tret les castanyes del foc. Tot i el difícil escenari que dibuixava com a conseqüència de la posada en marxa del procés, Santamaría va voler deixar clar que “Catalunya funciona bé, el que no funciona bé és el president i els que l'acompanyen”.

Per tot plegat, el govern de Rajoy feia una crida als dirigents catalans “a la reflexió” sobre quin és el futur que els espera als catalans amb la seva “deriva”, incloent-hi un nou avís sobre un eventual incompliment de la resolució del TC que ha suspès la declaració sobiranista, procurava subratllar la vicepresidenta. En aquest sentit, La Moncloa assegurava ahir que es mantenen “absolutament alerta” davant qualsevol pas que impliqui una desobediència al tribunal, si bé insistien en no revelar quin mecanisme activaran. En tot cas, des de la reforma exprés del TC, l'organisme pot aplicar mesures de càstig a polítics i funcionaris que no compleixin les seves resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.