Política

Kerry assegura que EI està perdent territori a Síria

El cap de la diplomàcia nord-americana defensa un alto el foc al país àrab

Hollande busca la cooperació russa sobre el terreny

França incomplirà els objectius de dèficit acordats amb Europa

Després dels atemptats de divendres a París, França, Rússia i els Estats Units han de millorar la seva coordinació per atacar Estat Islàmic (EI) a Síria. Així ho va assegurar ahir el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que es va reunir amb el president francès, François Hollande, al Palau de l'Elisi. “El que necessitem ara és l'inici d'un procés polític i d'un alto el foc, això seria un pas de gegant”, va explicar Kerry, que va lligar directament a aquests factors la possibilitat d'un augment en la cooperació de la comunitat internacional a la zona.

Tot i això, Kerry va voler destacar que el grau d'entesa particular entre Washington i París és absolut. “No podria ser més gran. Estem d'acord a intercanviar informació, i estic convençut que en les pròximes setmanes EI sentirà la pressió. L'està sentint avui i la va sentir ahir. Hem guanyat territori i EI l'està perdent”, va assegurar.

Des de finals de setembre, França ha intensificat els bombardejos contra posicions gihadistes a Síria. Segons va justificar llavors el govern, actuava en “legítima defensa”, arran d'informacions dels serveis d'espionatge que ja llavors apuntaven a la preparació, des del país àrab, d'atemptats en territori francès.

La trobada amb Kerry va ser el primer contacte internacional vis-à-vis d'Hollande des dels atemptats, amb la intenció d'accelerar els plans contra els gihadistes a Síria. El president francès vol formar una única coalició que incorpori també Rússia, i ja s'ha adreçat al Consell de Seguretat de l'ONU perquè aprovi una resolució contra el califat. A la recerca d'aquesta unitat, que fins als atacs de divendres semblava com a mínim llunyana, es desplaçarà la setmana que ve a Washington i a Moscou. Es veurà amb el president Barack Obama el dia 24 i amb el president Putin el 26. Dissabte passat, en les converses de pau sobre Síria a Viena, Rússia i els països de la coalició liderada pels Estats Units van començar a traçar un pla que porti a la celebració d'eleccions a Síria en un termini de dos anys, però les diferències persisteixen al voltant del destí d'Al-Assad, que té el suport de Moscou i Teheran.

Mentre Hollande i Kerry es reunien a l'Elisi, el primer ministre francès, Manuel Valls, va avançar a l'emissora France Inter que França incomplirà els objectius de dèficit acordats amb la Comissió Europea (CE), per l'augment de la despesa en seguretat. Dilluns, Hollande ja havia confirmat que es congelaven les retallades en matèria militar fins al 2019, i que es crearien 10.000 places més per a cossos de seguretat. “Ho han d'entendre”, va dir ahir Valls, en referència a la CE, abans d'assegurar que l'Estat no disminuirà altres partides del pressupost per mirar de quadrar els balanços.

Les paraules del primer ministre francès van trobar resposta des de Brussel·les ahir mateix. El comissari econòmic europeu, Pierre Moscovici, va manifestar “plena comprensió” amb la decisió de França de reforçar la despesa dedicada a la lluita antiterrorista. “En aquests moments la seguretat dels ciutadans francesos i europeus és una absoluta prioritat.”

LA DATA

24.11.15
Hollande
visitarà Obama a Washington, i dos dies després, Vladímir Putin a Moscou, per parlar de Síria.

LA FRASE

El que necessitem ara és l'inici d'un procés polític i d'un alto el foc, això seria un pas de gegant
John Kerry
Secretari d'Estat nord-americà

Cameron veu més raons per atacar a Síria després dels atemptats a París

Redacció

El primer ministre britànic, David Cameron, veu reforçada la seva aposta perquè el Regne Unit bombardegi Estat Islàmic a Síria després dels atemptats de divendres a París. El premier considera que ara hi ha més raons “convincents” per ampliar els atacs que Londres ja du a terme a l'Iraq contra l'organització gihadista. “La meva convicció ferma és que necessitem actuar contra Estat Islàmic a Síria”, va afirmar Cameron en una declaració a la Cambra dels Comuns sobre els atacs en diferents punts de la capital francesa, que van causar la mort d'almenys 129 persones. El Parlament va autoritzar a finals de l'any passat els atacs aeris contra el grup a l'Iraq. El govern britànic necessita l'aprovació dels Comuns per ampliar-los en territori sirià. Cameron ha insistit sempre que només demanarà el vot si hi ha prou consens entre els partits, però ahir va reiterar en seu parlamentària la importància d'atacar també a Síria per la gravetat dels atacs a París.

“L'argument és més fort després dels atacs de París. No podem esperar, no hauríem d'esperar que altres portin la càrrega i el risc de protegir el nostre país”, va subratllar. Cameron va prometre que combatrà Estat Islàmic amb la mateixa resolució que el Regne Unit va ajudar a derrocar Adolf Hitler.Per fer-ho, el govern destinarà fins a 2.000 milions de lliures (uns 2.800 milions d'euros) en els pròxims cinc anys a les forces d'elit de l'exèrcit britànic SAS i altres unitats especials a fi que estiguin més ben equipades, segons va explicar Cameron en un banquet organitzat per l'alcaldia de la City de Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia