Política

França sospita que hi ha un segon terrorista fugitiu

En un dels cotxes dels tirotejos hi havia tres passatgers, i no dos com es creia

Tots els identificats són de nacionalitat francesa

Salah Abdeslam, que va fugir, es perfila com l'organitzador de la massacre

Nova jornada d'escorcolls massius a França després dels atemptats gihadistes de divendres a París, que van posar fi a la vida d'almenys 129 persones. Des de dissabte, s'han produït més de 300 registres policials sense ordre judicial prèvia a tot el país, emparats en l'estat d'emergència decretat pel president, François Hollande.

“La investigació continua amb una mobilització sense precedents”, va assenyalar ahir el primer ministre francès, Manuel Valls. El dispositiu desplegat supera els 115.000 policies i està dirigit a garantir la seguretat, però també a atrapar Salah Abdeslam (26 anys), el gihadista que va fugir, i a determinar si hi podria haver un novè atacant, hipòtesi que guanya força entre els investigadors.

Cinc dels assaltants ja han estat identificats pels investigadors: Samy Amimour (28 anys), Omar Ismaïl Mostefaï (29 anys), Bilal Hadfi (20 anys), Brahim Abdeslam (31 anys), i el fugitiu Salah Abdeslam, germà de Brahim. Tots els identificats eren nascuts a França –“per cruel que sigui dir-ho, són francesos els que han matat francesos”, va recordar el president François Hollande dilluns–, si bé almenys quatre d'ells residien a Bèlgica i havien passat temporades a Síria.

Tres membres més del comando que va atemptar a París divendres passat continuen sense ser identificats. Es tracta d'un dels kamikazes de la popular sala de concerts Bataclan i de dos dels gihadistes que es van immolar als voltants de l'Estadi de França fent servir armilles plenes d'explosius. Malgrat les detonacions, els investigadors confien que els identificaran aviat.

A banda dels vuit gihadistes fins ara assenyalats com a autors dels atemptats de París, els investigadors sospiten que hi podria haver una segona persona que fugís en cotxe amb Abdeslam. Segons nombrosos testimonis recollits per la policia, al Seat León des del qual es van disparar trets a les terrasses de diversos cafès dels districtes X i XI hi havia tres passatgers. Dos d'ells eren els germans Abdeslam, però es desconeix qui podria ser el tercer. El cotxe va ser trobat diumenge a Montreuil, a la banlieue est de París, amb tres kalàixnikovs i diversos carregadors a dins.

Continuant amb la investigació, ahir al matí la policia francesa va localitzar un altre vehicle que hauria estat utilitzat pels atacants. Es tracta d'un Renault Clio negre, que, segons veïns del districte XVIII de la capital, on va ser localitzat, feia uns quants dies que era allà aparcat. El cotxe, de matrícula belga, va ser vist a l'autovia A1 en direcció a París tres dies abans dels atemptats. A banda de la troballa d'aquest vehicle, els investigadors van confirmar haver identificat dos apartaments utilitzats pels atacants com a base d'operacions en la preparació dels atemptats en els dies previs. Tots dos van ser arrendats per
Brahim Abdeslam, que ja s'havia fet càrrec del lloguer dels cotxes implicats en els atacs, també del Clio trobat ahir. Tot ple-gat reforça la tesi que va ser l'organitzador logístic dels atemptats.

El primer apartament es trobava a Bobigny, situat al departament de Sena Saint-Denis, a la perifèria nord-est de París. Els agents hi van trobar telèfons mòbils encara amb el seu embalatge, però cap arma. L'altra habitació es trobava a Alfortville, a la rodalia de la capital pel sud-est, i, segons va difondre ahir el setmanari Le Point a través d'un vídeo en el seu lloc web, les autoritats hi van trobar diverses xeringues i una goma apta per entubar que haurien utilitzat per preparar les armilles amb els explosius.

LES XIFRES

115.000
policies
estan desplegats per garantir la seguretat a França.

LA FRASE

La investigació continua amb una mobilització sense precedents
Manuel Valls
primer ministre francès
5
dels atacants
ja han estat identificats per les forces de seguretat franceses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ferran Pedret, nou president del grup parlamentari del PSC

barcelona
política

Junts demana explicacions a Illa sobre els casos de “nepotisme”

barcelona
guerra a gaza

Blinken avisa que aquesta potser és l’última oportunitat per assolir una treva

Barcelona
Estats Units

La convenció de Kamala Harris

Los Ángeles
Jordi Parent
Alcalde d’Olesa de Montserrat (ERC)

“Un dia la reivindicació del Montserratí es pot revifar”

Olesa de Montserrat
Fernando Vicente
Cap de l’oposició a Olesa de Montserrat (PSC)

“Veient com està governant, amb aquest alcalde, no hi pactaríem”

Olesa de Montserrat

L’any convuls del ‘nou’ Bloc Olesà

Olesa de Montserrat
Veneçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’atac a Kursk pot empènyer Rússia a usar armes nuclears

Barcelona