Política

INÉS ARRIMADAS

PRESIDENTA DEL GRUP PARLAMENTARI DE CIUTADANS AL PARLAMENT DE CATALUNYA

“No podem culpar de tot Espanya”

“L'independentisme ha crescut molt, és una realitat social important a Catalunya, i no podem no mirar-la”

“El canvi de Mas no ha estat per interès general, sinó per una situació personal i de partit”

Un sistema educatiu trilingüe és més garantista que un sistema d'una sola llengua
Rajoy no té prou lideratge, no ho ha fet prou bé i no pot solucionar els problemes
L'ANC ja no és una associació de la societat civil normal. Forma part d'un partit polític

Inés Arrimadas és la nova cap de l'oposició al Parlament de Catalunya. Aquesta és una entrevista extreta de la conversa emesa ahir al vespre per El Punt Avui TV.

Dimecres vaig preguntar a Xavier Domènec, d'En Comú Podem, si era partidari del dret a decidir, si acceptaria una Catalunya independent, un referèndum. A vostè suposo que no cal que li ho pregunti, perquè la resposta seria no, no i no...
Jo sóc la dona del sí a Catalunya, del sí a Espanya i del sí a la Unió Europea. Per tant, estic a favor de la unió, dic sí a la unió, a la solidaritat, a la igualtat entre els ciutadans. Jo crec que sóc la dona del sí a Catalunya i del sí a Espanya.
També la del no a tot això...
Separar-nos de la resta de ciutadans d'aquest país i sortir de la UE no és el nostre model. Però jo crec que és molt important una reflexió que vostè fa. Nosaltres no ens hem de preguntar això. Jo crec que tots els catalans saben perfectament què és el que nosaltres proposem i defensem. En un moment com aquest, no està malament ser clars. Ho dic perquè altres partits sí que es mouen sempre en l'ambigüitat, i crec que això a les urnes es paga.
Vostè no creu que la Generalitat és objecte d'un ofec financer? Mas i Mas-Colell exageren?
Estem en una situació molt dolenta per als catalans. I és evident que cal canviar el sistema de finançament de les comunitats. Però el que no faré és dir que la culpa de tots els nostres problemes prové del govern d'Espanya, quan aquí tenim un endeutament que és el pitjor de totes les comunitats, quan ningú ens deixa diners. Hem d'acudir al FLA perquè ningú ens deixa diners. I això ho hem d'explicar als catalans. I això també és responsabilitat d'una mala gestió per part de la Generalitat. Per tant, jo no dono la raó al senyor Mas quan diu: “Aquí a Catalunya ho hem fet tot molt bé, i el culpable de tot és el senyor Rajoy i Espanya.” Ni la dono al senyor Rajoy quan diu que ells ho han fet molt bé, que Espanya funciona perfectament, que no s'ha de millorar res i que la culpa de tot és del senyor Mas. Com que jo penso en els catalans, em pregunto per què no solucionem els problemes dels catalans. I no es resoldran ni dient que es declara la independència ni perdent la capacitat negociadora ni amb les amenaces del govern d'Espanya de fer no sé què. Volem trobar un terme mitjà.
Vostè entén que hi ha catalans que són partidaris de la independència?
És clar que ho entenc i ho respecto. Som en un país lliure...
Intueixo que vostè diu que hi ha una estratègia del govern per portar el país cap a la independència, però alguns devien ser independentistes fins i tot abans.
I tant. Sempre hi ha hagut independentisme a Catalunya. Però és veritat que en els darrers anys hi ha hagut una aposta política claríssima per part del senyor Mas i del seu govern per impulsar aquest debat i que a més s'ha aprofitat una situació de crisi econòmica molt greu, i tot això ha contribuït a veure un creixement de l'independentisme, que no ha arribat mai a ser majoritari.
Crec que era el CEO que parlava d'empat tècnic entre independentistes i contraris.
L'independentisme ha crescut molt, és una realitat social important a Catalunya i no podem no mirar-la com fa el senyor Rajoy. Hi ha milions de persones que volen això: perfecte. Però no és majoritari. I això s'ha vist a les urnes i a totes les enquestes. Per tant, reconeixem que hi és. Però el que no podem fer és dir que és més del que és.
Quan parlen de les urnes, parlen també del 27-S, que tenia un component plebiscitari i hi ha més diputats, 72, a favor del sí.
Bé, les eleccions autonòmiques del 27 de setembre van ser unes eleccions normals, perquè estem en una democràcia i no hi ha plebiscits.
Però no creu que van tenir un mínim component plebiscitari?
La independència és un tema que la gent va tenir en compte, però això no converteix unes eleccions autonòmiques en un plebiscit. Ara bé, fins i tot si acceptem que això ho era –que jo no ho accepto–, no va guanyar. El senyor Mas volia una majoria de gent partidària de la independència i això no ho va tenir. Un tema que ni té un suport majoritari de la societat ni ens porta enlloc, ni evidentment és factible –perquè la resolució que es va aprovar l'altre dia, la d'inici de la independència, s'ha aturat–, no té recorregut democràtic. Jo el que proposo és: reconduïm la situació, tornem a la democràcia i a la legalitat i treballem per l'ocupació, la sanitat, l'educació... Estic convençuda que ens posarem d'acord forces molt diferents.
Segurament als independentistes també els preocupa la sanitat i tot el que deia...
És clar, com ens preocupa a tots. Per què no treballem en això, que estarem treballant per a tots els catalans? Ben segur que la gent que surt a les manifestacions i que vota independència el que vol és una millor qualitat educativa i una millor sanitat. Per tant, per què no parlem d'educació, de sanitat, de millora del finançament, d'infraestructures...? I estarem treballant per a tots els catalans, vulguin la independència o no.
Vostè diu que el culpable d'aquesta situació és el senyor Mas, no? Mas el que ha fet és manipular la societat i portar-la cap aquí? No és un plantejament molt simple?
Jo no ho he dit mai, això de manipular. El senyor Mas ha impulsat políticament aquest debat i, a més, no era independentista. Què ha passat en aquests sis anys? Doncs que ells estan en una situació policial i judicial molt complicada, amb nyaps horribles en la seva gestió, i no han volgut parlar de la responsabilitat que es té quan un governa la Generalitat. Aquest canvi de Mas és evident que no l'ha fet per un interès general, sinó per una situació personal i potser de partit. És clar que sempre hi ha hagut persones que han volgut la independència, però per què no podem reconduir la situació i tornar
a defensar els interessos dels catalans? Ara mateix el senyor Mas no defensa els interessos dels catalans davant d'Espanya. Perquè ell ja ha renunciat a fer política, ha dit que ja no vol fer política. Ara mateix,
qui està negociant un millor sistema de finançament de
les comunitats autònomes
en nom de Catalunya? No hi
ha ningú. Per tant, tornem al seny català, a la negociació i a la gestió.
Les persones que diumenge passat es manifestaven convocades per l'ANC per reclamar un pacte ho feien també com a fruit d'aquesta estratègia de Mas? Hi anaven enganyades d'alguna manera?
Insisteixo que mai he dit això.
Vostè diu que ha estat Mas qui ha posat això damunt la taula.
L'ANC forma part de Junts pel Sí, i Junts pel Sí ha triat com a candidat i com a presidenciable el senyor Mas. Per tant, que una part del partit del senyor Mas o de l'artefacte polític amb el qual s'han presentat a les eleccions faci una manifestació no em dirà que tampoc té influència del seu presidenciable. Perquè l'ANC, recordem-ho, ja no és una associació de la societat civil normal. Forma part d'un partit polític que té com a president de grup i com a presidenciable el senyor Mas.
Ho deia per preguntar-li quina consideració té del paper que han tingut l'ANC, Òmnium i algunes entitats.
Són associacions que tenen un únic objectiu, que és declarar la independència. Òmnium, a més a més, se suposava que era una entitat cultural; ha rebut subvencions molt importants de fons públics i crec que sempre s'ha sabut on estaven en aquest tema d'independència sí o no. Ara mateix estan asseguts al Parlament al costat de Mas.
C's és un partit nascut i crescut a partir de Catalunya. Això no els fa tenir una concepció diferent? Perquè sembla que vostès facin una cursa molt més dura que el PP en relació amb aquest tema.
Bé, això és una percepció subjectiva seva que no comparteixo. Nosaltres som un partit que està molt orgullós d'haver nascut a Barcelona i de tenir un líder català que és l'únic candidat català a ser president d'Espanya. Personalment, em sento òbviament catalana, però sempre hem considerat que Catalunya pot formar part d'un projecte comú que es diu Espanya i d'un altre que es diu UE.
Vostè pot ser la cap d'oposició més efímera... La nit electoral ja demanava eleccions...
Més que demanar, el que reflectia era una realitat. Mas, i això ho ha reconegut ell i gent de les CUP, es pensava que no caldria votar a favor de la seva investidura, sinó que només amb una abstenció de la CUP ja en tindríem prou. Això no va ser així, i jo, com que sé sumar, vaig veure que això era molt complicat. Que la CUP votés que sí a Mas era un escenari complicat, i que Junts pel Sí canviés de candidat també ho veia complicat. Per tant, tal com m'imaginava, i malauradament tenia raó, fa dos mesos que tenim el Parlament paralitzat. El que jo proposava és que si hem d'anar a quatre eleccions autonòmiques en cinc anys i mig, doncs que les properes eleccions siguin per quatre anys i que ens presentéssim tots amb la nostra marca i amb un programa de govern per governar Catalunya i no per treure Catalunya del conjunt d'Espanya.
Si a vostè no li fan cas i es tira endavant la desconnexió formal, què creu que passarà o què s'hauria de fer?
Tirar endavant la resolució no es pot fer en democràcia. No podem incomplir les lleis democràtiques. No es pot dir que s'està per sobre dels tribunals de justícia. Això no es podrà
fer, perquè això tampoc es podria fer en cap altre país democràtic... A Alemanya no li ho permetrien, ni a França, ni a Itàlia...
Sap que hi ha lleis i situacions que han canviat. És molt diferent, però per exemple el servei militar es va canviar a còpia d'insubmissions.
I què va passar? Que es va canviar la llei democràticament, i és el que nosaltres proposem. Hi ha moltes coses a canviar. Els immobilistes són uns altres. La solució no és trencar Espanya, sinó reformar-la. Igual que a Catalunya. Vostè em diu: “Què passarà?” Doncs exactament no ho sé, però el que sé segur és que això no tirarà endavant.
Vostè com a líder de l'oposició promourà un front del no?
Ni sóc d'un front ni sóc del no. Per infringir les lleis i declarar que els polítics triem quin és el nostre tribunal, ja li dic que no. Els polítics són els primers que han de complir les lleis i retre comptes als tribunals. Mas va dir que si Catalunya és independent no haurà de retre comptes davant dels tribunals espanyols. Això és gravíssim. Amb els casos de corrupció que té CDC, la cúpula de CDC, el senyor Pujol..., com es pot acceptar que un polític estigui pensant com s'ho ha de fer per no retre comptes davant la justícia? La corrupció l'hem tingut aquí. Que a Espanya n'hi ha hagut molta? I tant. És que els problemes que tenim els catalans són els mateixos que els de la resta d'espanyols. Estic totalment d'acord amb la gent que
va sortir al carrer per la independència, perquè hi comparteixo una cosa: hi ha moltes coses que no funcionen a Espanya. Però no estic d'acord ni amb el diagnòstic ni amb la idea de dir que no funcionen per culpa dels altres. CiU ha governat Espanya i ha estat un partit decisiu. Ha aprovat pressupostos generals de l'Estat, lleis orgàniques, reformes sectorials...
Aquest cap de setmana Albert Rivera ha dit que no farien president Rajoy.
Bé, ho va dir fa molt de temps. Suposo que ho ha repetit.
Aquesta seria una de les condicions per pactar amb el PP?
Evidentment nosaltres considerem que Rajoy no pot ser el proper president d'Espanya. No té prou lideratge, no ho ha fet prou bé aquests quatre anys i no és un president que pugui solucionar els problemes d'Espanya. Per tant, nosaltres descartem absolutament donar-li suport. Però li dic una altra cosa: no estem pensant a qui hem de donar suport. Potser Rajoy ha de donar suport a Rivera. No només perquè podem guanyar, sinó perquè també podem aspirar a formar govern com a segona força política.
En algunes coses sí que deuen tenir sintonia amb el PP. Vostè ha dit que a les escoles de Catalunya s'imposa ideologia i el ministre Wert va dir que s'havia d'espanyolitzar els catalans.
Jo no estic d'acord amb Wert quan diu això ni estic d'acord amb Rigau quan diu que a les escoles s'ha de catalanitzar. La ideologia ha de sortir fora de les escoles, aquí i a la resta d'Espanya. Sí que estic a favor d'una educació que no inclogui en la formació dels nens una determinada ideologia. Però, de fet, el problema que tenim a les aules és de retallades i de baixa qualitat educativa, com diu qualsevol informe PISA.
Vostè no creu que han atiat el conflicte lingüístic?
Jo crec que un sistema educatiu trilingüe és més garantista que
un sistema d'una sola llengua. Encara ningú m'ha convençut que és millor estudiar en una llengua vehicular que en tres. Existeix. Al final, Mas, que és un senyor format, que parla perfectament català, castellà, anglès i francès, no ha seguit un sistema d'immersió lingüística, sinó un sistema trilingüe. I això és el que jo vull per a tots els nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona