Política

ZOE KONSTANTOPOULOU

PRESIDENTA DEL PARLAMENT GREC (FEBRER-OCTUBRE 2015)

“Tsipras ha traït la gent que confiava en ell”

“És inacceptable fer el contrari del que vas prometre i aplicar el programa més neoliberal introduït mai a la UE”

“El deute és insostenible, il·legal i insuportable”

“N'hi ha i de viables”

Política franca i de conviccions fermes, Zoe Konstantopoulou (Atenes, 1976) va presidir el Parlament grec després de la victòria electoral de Syriza, al gener. Crítica amb el primer ministre, Alexis Tsipras, per haver acceptat les condicions dels creditors internacionals a canvi del tercer rescat financer, dóna suport ara a Unitat Popular, la llista de dissidents de Syriza. Ha estat a Barcelona convidada per l'Observatori del Deute en la Globalització.

Alexis Tispras va arribar al poder al gener prometent posar fi a l'austeritat. Deu mesos després, està aplicant dures mesures a canvi del rescat.
Per molts de nosaltres, el mandat que ens va donar el poble grec per posar fi a l'austeritat, al memoràndum [les mesures a canvi del rescat], equivalia a un contracte vinculant amb la societat. És inacceptable fer el contrari del que vas prometre a la gent i comprometre't a aplicar el programa més sever, més antisocial, el més neoliberal introduït mai a la Unió Europea. Malauradament, Tsipras va decidir fer-ho dient que el van obligar a fer una cosa amb què no estava d'acord.
El considera un traïdor?
Va trair la gent que confiava en ell i va trair els seus camarades, nosaltres, que li vam donar suport i que vam demostrar que es pot aplicar un programa favorable a la societat, un programa d'esquerres. I va trair també el llegat de la gent que va lluitar per defensar drets i llibertats i per restaurar la democràcia al nostre país. Així que, sí, ha traït molta gent, moltes coses, moltes idees.
Existeix una alternativa viable al rescat internacional?
En primer lloc, hem de deixar clar que el que ara s'està aplicant no ho és, de viable. No es pot acceptar que un de cada dos nens, un de cada dos jubilats visquin per sota del llindar de la pobresa; un atur juvenil del 72% entre les dones i del 60% entre els homes. Això no és viable. Una alternativa viable passa per una solució decidida sobre el deute, sobre l'abolició del deute, que s'ha demostrat insostenible, il·legal i insuportable. És cert que tenim creditors que abusen, que fan xantatge a la societat. No pot ser una solució sotmetre la teva gent a aquests xantatges. Sí que ho és demanar un restabliment de la legalitat, demanar que s'apliquin els principis aprovats el setembre per l'Assemblea General
de l'ONU relatius ala gestió i la reestructuració del deute. Hi ha tot un ventall d'alternatives. El que
és clar és que el memoràndum és una condemna a mort, no només per a la democràcia i la societat grega, sinó també per a les societats europees.
A Syriza segueix el degoteig de desercions i el govern ha afrontat ja la seva primera vaga general. Creu que l'executiu de Tsipras durarà gaire temps?
No puc fer prediccions, però voldria subratllar que, malauradament, en lloc d'enfrontar-se a l'autèntica oligarquia a Grècia, en lloc d'aplicar un sistema fiscal dirigit a aquells que s'han estat beneficiant durant els darrers quaranta anys de relacions corruptes amb el poder, l'actual executiu s'alia amb aquesta mena d'interessos, que mai no poden ser el pilar d'un govern estable. Només la societat, la gent, pot ser aquest pilar. Però aquest govern està perdent la societat, la gent, perquè els ha traït i els ha defraudat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona