Política

El govern de l'Estat accepta el dret a decidir de la Val d'Aran

El govern espanyol i el català han pactat una interpretació de la llei d'Aran que accepta els articles sobre el dret a decidir i el caràcter preferent de l'aranès

El govern del PP es fa enrere i no la portarà al Constitucional

El govern espanyol i el català han arribat a un acord que evitarà la impugnació de la nova llei d'Aran davant del Tribunal Constitucional espanyol. L'acord es va donar a conèixer dijous durant una reunió de la comissió d'afers institucionals del Conselh d'Aran, en la qual van assistir el síndic, Carlos Barrera (Convergència Democràtica Aranesa, CDA), i els portaveus de l'oposició Amador Marquès (Unitat d'Aran, UA) i José Antonio Bruna (PRAG). Segons han explicat fonts de la reunió a El Punt Avui, l'acord es basa en una interpretació dels articles que el govern del PP havia considerat que atemptaven contra la Constitució Espanyola.

Un d'ells és el que estableix l'occità, aranès a l'Aran, com a llengua preferent a la vall. L'Estat ho va rebutjar per al català, però ara ho accepta per a l'aranès, tot interpretant que la paraula preferent no implica una superioritat jeràrquica sobre les altres llengües oficials a l'Aran, sinó que necessita “especial protecció” per part de l'administració, segons les mateixes fonts de la reunió.

Pel que fa al dret a decidir i a la consulta sobre la llei d'Aran, l'acord assenyala que la consulta serà “un procés informatiu i participatiu” que s'haurà de dur a terme amb els instruments que atorga “la llei vigent”. Segons aquesta interpretació, la consulta tindrà un caràcter informatiu i no serà en cap cas un referèndum vinculant sobre la llei que regula l'autogovern aranès. Segons les fonts coneixedores de l'acord, l'acord no fa explícit com s'ha d'interpretar el reconeixement al dret a decidir que apareix en l'articulat de la llei, però l'emmarca en aquesta consulta amb caràcter informatiu i participatiu que s'ha de dur a terme segons l'ordenament vigent. L'articulat de la llei d'Aran esmentava la llei de consultes no referendàries aprovada al Parlament el 2014 com la via per fer aquesta consulta. El govern de l'Estat va presentar un recurs d'inconstitucionalitat i el Tribunal Constitucional la va suspendre en espera d'una sentència definitiva.

L'acord per evitar la impugnació de la llei d'Aran reconeix la singularitat de l'Aran respecte a la divisió territorial de Catalunya. La llei blinda l'Aran al marge de les futures vegueries, ja que s'entén que forma part d'una realitat singular. El govern de l'Estat ho ha acceptat, perquè considera que això no afecta la divisió administrativa bàsica de l'Estat: ajuntaments, províncies i comunicats autònomes.

L'acord el van signar el 3 de novembre la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el conseller Francesc Homs, però no serà vigent fins que no es publiqui al BOE, previsiblement a mitjan desembre.

L'acord deixa sense tocar, doncs, conceptes com ara la “realitat nacional aranesa” i “el dret a decidir”, motius d'impugnació en el cas català.

LA DATA

21-1-2015
es va aprovar
al Parlament la nova llei d'Aran, incloent-hi el reconeixement nacional i el dret a decidir.

LA FRASE

L'acord ens dóna la raó: quan hi ha unitat i voluntat política, es pot arribar a pactes entre governs
Amador Marqués
portaveu d'unitat d'aran-psc al conselh generau d'aran

Finançament i sistema electoral

Els dos principals partits aranesos, Convergència Democràtica Aranesa i Unitat d'Aran (el primer vinculat a CDC i el segon al PSC), han reaccionat a l'acord de manera diferent. Per Unitat d'Aran (UA), l'acord reforça la posició del partit i del PSC, segons el qual “quan hi ha bona unitat d'acció política, es pot arribar a un acord entre governs”, ha dit Amador Marqués, alcalde de Bossòst i portaveu d'UA al Conselh Generau. “És un cas de bona entesa: amb diàleg, negociació i pacte, es poden desencallar moltes situacions polítiques”, ha afirmat Marqués, amb una comparació velada amb el procés sobiranista català i la petició d'una consulta sobre la independència que l'Estat ha negat i perseguit.

CDA ha reaccionat amb molta prudència i fonts d'aquest partit han assenyalat que caldrà esperar a la publicació de l'acord per fer una valoració sobre les seves conseqüències. De moment, però, l'acord desencalla la celebració de la consulta, sobre la qual el Conselh Generau ja ha començat a treballar.

La nova llei d'Aran, aprovada el mes de febrer d'aquest any, deixava per més endavant la resolució sobre el finançament i el sistema electoral propi de l'Aran, que s'ha de negociar durant aquesta legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.