Política

Duran s'ofereix als votants més pragmàtics

Creu que la via més realista és que la Constitució reconegui la nació i el pacte fiscal

El candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que la seva proposta de modificació de la Constitució és la via més realista, pràctica i ràpida per posar fi al problema d'encaix entre Catalunya i Espanya i el bloqueig de les institucions. Amb aquest convenciment, el cap de llista es va adreçar ahir als votants de CDC i Unió que, en les últimes eleccions, es van decantar per C's i també als independentistes més pragmàtics que creuen que ja ha arribat l'hora d'una solució real.

El líder d'Unió va explicar que l'aprovació de la “disposició catalana” a la carta magna hauria de ser validada únicament pel ple del Congrés amb la qual cosa s'evitaria el llarg recorregut que preveu tota reforma constitucional. Segons Duran, aquesta disposició hauria de reconèixer “la realitat nacional” de Catalunya, blindar competències en matèria d'educació, llengua i cultura i, finalment, incloure el concert econòmic que permeti a la Generalitat recaptar els recursos que generen els ciutadans de Catalunya.

Duran, tot i admetre la dificultat de la negociació, es va mostrar confiat que el nou govern espanyol respectaria els acords signats, tal com ho fa amb el País Basc. Per Duran, la consecució del concert econòmic és un acte de “justícia” per poder fer front a les despeses en educació, sanitat i serveis socials amb els recursos que genera la pròpia població, actuació que, va recordar, no hauria d'estar renyida amb les mesures de solidaritat.

En un acte a la seu d'Unió, Duran també va admetre que la seva proposta no substitueix la possibilitat de fer un referèndum d'autodeterminació si així ho proposa l'Estat espanyol. “No hem estat nosaltres els que hem abandonat el dret a decidir”, afirmava el candidat socialcristià en referència a Convergència. Tot i que hi veu poques possibilitats que aquesta oferta s'acabi concretant per la banda del govern espanyol, assegura que, si el referèndum arriba al Congrés, tindrà el sí d'Unió. Amb tot, “l'única veu catalana que té una proposta seriosa per a Catalunya és la nostra”, reiterava el candidat amb l'objectiu de pescar prou vots entre la resta de formacions polítiques que li permetin ser a Madrid a partir del 20-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA comissen l’avió oficial de Maduro a la República Dominicana

barcelona
Regne Unit

Londres suspèn 30 llicències d’exportació d’armament a Israel

barcelona
amèrica llatina

El Suprem del Brasil confirma la suspensió d’X per desacataments a la Justícia

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma que l’operació ucraïnesa en Kursk va segons el que es preveia

barcelona
judicial

Un garbuix judicial endarrereix l’aplicació de l’amnistia en la causa de l-1-O

barcelona
rússia

Detenen a un altre general rus acusat de rebre suborns

barcelona
estat espanyol

El PSOE fixa el seu congrés del 15 al 17 de novembre i Sánchez optarà a la reelecció

barcelona
Guerra a Gaza

Biden retreu a Netanyahu que no fa prou per aconseguir un acord d’alto el foc

Barcelona
europa

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever que formi govern a Bèlgica

barcelona