Política

El PSC vol instal·lar el seu Senat federal a la Sagrera

Els socialistes llancen la proposta com un “símbol de la pluralitat d'Espanya i de la Barcelona policèntrica”

Chacón ho presenta com la pedra angular d'un nou pacte entre Catalunya i l'Estat

Quan ocupava l'alcaldia de Barcelona, el PSC va impulsar el projecte per instal·lar l'estació referencial de l'alta velocitat a la Sagrera, cobrir les vies de tren i convertir tota la zona en un gran parc. Ara les obres i els equipaments que en penjaven estan aturats. Les vistes de la Sagrera són una gran llosa de formigó cobrint les vies que pesa sobre la paciència dels veïns per l'enorme retard acumulat. Ahir el PSC va utilitzar aquest escenari per llançar una promesa electoral (a l'estil de les ofertes de tota la vida): instal·lar el seu projecte de Senat federal a la Sagrera.

En un acte al capdavall de la rambla Onze de Setembre, entre els barris de Sant Andreu i la Sagrera, amb les tanques de teló de fons, va ser precisament l'exregidor de Barcelona i candidat al Senat, Carles Martí (senador ja en els últims quatre anys), l'encarregat de presentar la proposta. Ho va fer flanquejat per la candidata per Barcelona al Congrés, Carme Chacón, i l'expresident de la Generalitat i també senador per designació parlamentària en la darrera legislatura, José Montilla. “L'Espanya federal que defensem demana un Senat federal, on les circumscripcions electorals siguin per comunitats autònomes i s'escullin els senadors el mateix dia que es fan eleccions autonòmiques”, va assegurar Martí. Segons va especificar, el Senat federal hauria de tenir “l'última paraula” sobre els temes de caràcter autonòmic, que s'haurien d'acordar “entre totes les comunitats autònomes” i amb el govern espanyol. Els socialistes consideren que portar el Senat a Barcelona i, en concret, a la Sagrera, és “un símbol de la pluralitat d'Espanya i de la gran Barcelona policèntrica”. “Quants problemes no ens haguérem estalviat si el Senat hagués estat una veritable cambra territorial?”, es va preguntar Martí.

Chacón va presentar la proposta de Senat federal com la pedra angular d'un “nou pacte de convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya que doni a Catalunya els recursos, l'autogovern i el reconeixement que li calen”. Per aquesta raó va reiterar la necessitat d'una reforma de la Constitució que, a més d'un “nou model territorial per al conjunt” i d'un “nou sistema de finançament”, blindi els drets de la ciutadania (en referència als serveis públics i la qualitat democràtica) i liquidi la corrupció. Més enllà d'això, no va donar més detalls d'aquesta reforma federal. Chacón va aprofitar per agrair “la bona mà i la defensa de Catalunya” que ha tingut Montilla com a senador.

Sovint s'ha posat en dubte la utilitat del Senat, que en més d'una ocasió ha esdevingut el destí d'un càrrec de jubilació per a polítics. La proposta socialista va provocar la reacció de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va fer aquesta piulada irònica: “En una galàxia llunyana anomenada PSC... no sé què és més al·lucinant, la foto o el titular.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ferran Rodero
Alcalde de Quart (Gent de Quart-Compromís Municipal)

“Compartíem l’objectiu amb el PSC i va ser fàcil trobar-nos”

Quart
política

La sobirania fiscal neix el 2025 però no té data final

barcelona
política

Eufòria de Sánchez i PSOE tot i obviar ‘concert’ i no tenir vots per a la Lofca

madrid
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona