Política

El debat a quatre reubica els dos blocs de l'esquerra i la dreta davant el 20-D

Iglesias vol guanyar terreny a Rivera erosionant les expectatives de Sánchez

El de Podem marca la pauta i no li importa quedar-se sol en el debat català

Els experts apunten que, excepte que algú hagués relliscat en excés, un debat a quatre com el de dilluns passat no acostuma a moure gaires vots. Però una bona o mala intervenció referma una tendència favorable o allunya encara més un partit de les primeres posicions, i és el que li pot passar al PSOE amb un candidat que semblava desaparegut. Ahir, tots els contrincants es veien vencedors, però el cert és que en la topada televisiva a quatre entre Soraya Sáenz de Santamaría, del PP; Pedro Sánchez, del PSOE; Albert Rivera, de Ciutadans, i Pablo Iglesias, de Podem, es va poder constatar el desgast d'arguments del bipartidisme i la nova distribució en els clàssics blocs de la dreta i l'esquerra espanyola que representen els partits emergents. Si bé Rivera intenta picar de totes bandes i presentar-se com la reencarnació del centre de Suárez, li va costar força jugar a l'equidistància. Al contrari d'Iglesias, a qui les enquestes posteriors al debat coincidien a assenyalar com el guanyador de la nit, i que clarament anava a cruspir-se el votant del PSOE i, de retruc, procurava alinear C's en el grup dels conservadors.

Una qüestió, però, sí que van aprendre, i és no exhibir totes les seves cartes pel que fa als pactes postelectorals. Rivera insistia a no voler investir ni Rajoy ni Sánchez, mentre que Sánchez defugia l'anomenat tripartit per desbancar l'actual president espanyol. Sáenz de Santamaría va ser la que, precisament, més insistia a demonitzar un eventual acord de tots contra el PP. En tot cas, i seguint el manual del bon candidat, la major part s'han adonat que el que toca dir ara és que surten a guanyar –a quedar el primer– i que serà el 20-D el que marqui el mapa dels pactes.

Mentrestant, Iglesias des del primer moment va intentar marcar les pautes del debat organitzat per Antena3 i La Sexta i generar les situacions de més confrontació. Així va ser en l'àmbit econòmic i laboral, atacant els projectes del PP i de C's, però també en el de la corrupció, forçant Sánchez i Rivera a seguir-li el corrent. Des que Ciutadans va començar a irrompre amb força a les enquestes, Iglesias ha decidit arriscar i intentar capgirar els pronòstics i repetir la gesta de les europees, quan es van convertir en la revelació. Al cap i a la fi la seva estratègia és erigir-se com el veritable candidat del PSOE, davant un Sánchez que va quedar molt desdibuixat, mentre disputa a Rivera l'hegemonia de l'opció de canvi.

I, malgrat que de tant en tant s'embolica i perd el fil, no li importa quedar-se sol amb els seus arguments. La prova va ser quan es van presentar els diferents projectes per a Catalunya. Així, mentre Rivera i Santamaría s'instal·laven en l'immobilisme –en el no passaran– i Sánchez s'enredava amb l'Espanya federal, el de Podem sortia del guió defensant el dret a decidir. L'estratègia és arreplegar vot útil a Catalunya –un dels territoris amb més escons– i també a Euskadi i Galícia, des de la perspectiva, a més, que a l'eventual votant de Podem de la resta de l'Estat el procés català no és l'assumpte que més el condiciona a l'hora d'anar a votar.

Rajoy torna a amenaçar Mas en campanya

Tot i que el procés sobiranista està encallat en espera dels resultats de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, Mariano Rajoy aprofita qualsevol ocasió per treure profit electoral de la qüestió catalana. Conscient, a més, que les seves proclames a favor de la unitat d'Espanya són de les més aplaudides en els mítings, ahir, durant el seu periple andalús, va tornar a utilitzar l'amenaça avisant el president en funcions que si desobeeix les lleis “se li aplicaran els mecanismes establerts”. De forma implícita, semblava recordar que el Tribunal Constitucional ara té potestat sancionadora. En el cas que s'incompleixi la resolució sobre la declaració del 9-N, pot fins i tot promoure la suspensió d'un càrrec públic. Això sí, el president d'aquest òrgan judicial, Francisco Pérez de los Cobos, va deixar clar recentment que no té cap intenció d'actuar d'ofici, sinó que esperarà que sigui l'executiu espanyol el que li demani moure fitxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.