Política

anàlisi

Idil·li PP-Podem per desinflar C's

Rajoy podria haver callat, però va regalar un “aneu molt bé” a Iglesias

El Saló dels Passos Perduts del Congrés acabava de ser el marc del discurs del president de la cambra, Jesús Posada, amb motiu del Dia de la Constitució, quan, a primera fila, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va decidir no aplaudir el cant a la unitat d'Espanya i la diatriba contra els “insòlits propòsits dels independentistes” que acabava d'escoltar. En disgregar-se la multitud, Mariano Rajoy es va acostar al grup que formaven Iglesias, Andrés Herzog (UPyD) i Albert Rivera (Ciutadans), i, curiosament, la seva encaixada de mans més breu i més freda va ser amb qui més havia aplaudit, el polític català. Rivera va assumir la fredor i es va fer fonedís, mentre Rajoy va preferir acotar la conversa en to distès a Iglesias i Herzog. Sent conscient que en aquest acte qualsevol confidència que trenqui el protocol és notícia en boca d'un president, Rajoy podria haver callat o parlar de futbol o del temps, però va fer un regal incalculable a Iglesias. “Aneu molt bé”, el va elogiar, sospitant que el líder de Podem no es guardaria per a ell la confidència i l'airejaria tan aviat com pogués. I així va ser.

La lloança dominical “aneu molt bé” era l'inici d'un idil·li que ha marcat el pont de la Immaculada: el de PP i Podem. Antagònics en l'eix ideològic i en la coordenada vella-nova política, populars i podemistes es regalen inusuals carícies que tenen una virtut compartida: desinflar Ciutadans. Amb el 41% d'indecisos, Rajoy observa amb calma que totes les enquestes situen el PP en primer lloc, però als populars els convindria que la photo finish de PSOE-Ciutadans-Podem fos molt ajustada perquè no hi hagi un segon destacat.

D'acord amb l'últim CIS, Rivera (19% dels vots) aspira a arrencar al PSOE de Pedro Sánchez (20.8%) el segon lloc del podi i té, alhora, un valor afegit: és el líder més ben valorat, amb un 4,98 sobre 10. De tal manera que l'estratègia del PP juga a engreixar el que va últim dels aspirants a segon, Podem, buscant la carambola de desinflar el primer, C's. “El debat va tenir un gran perdedor: Albert Rivera”, etziba el dirigent del PP Javier Maroto, respectant el consens que el guanyador va ser Iglesias. A Podem, Íñigo Errejón aviva la flama de l'idil·li PP-Podem ordenant els quatre actors del debat de millor a pitjor i reservant el segon lloc a Sáenz de Santamaría. “Pablo: guanyador. Soraya: no malament, però poc acostumada a debatre. Rivera: tens. Sánchez: perdut”, va resumir Errejón. Com succeeix amb els amors d'estiu, l'idil·li del pont de la Immaculada potser no esdevé relació estable, però Podem aprofita que el PP empeny l'operació Remuntada, mentre la passió que guia els populars és que, com menys engreixat arribi Rivera al 20-D, menys onerosa serà la factura de la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia