Política

ERC i En Comú Podem es disputen els vots de la CUP

Els 338.000 vots que va obtenir la CUP el 27-S són un objectiu preuat

Arrufat admet que si va a votar ho farà pels de Domènech, i Tardà fa una crida a David Fernàndez perquè li deixi el seu vot

  • Xavier Domènech (En Comú Podem) i Gabriel Rufián (ERC) en el debat electoral a 8TV JOSEP LOSADA.
  • Video: David Fernández demana el vot per Joan Tardà

La CUP va obtenir en els comicis catalans 337.794 vots i 10 diputats. Ara, però, no es presenten el 20-D i la pregunta és cap on aniran aquests sufragis? Una part segurament servirà per engrossir la bossa de l'abstenció, però ERC i En Comú Podem es disputen la resta. Dues formacions que tenen possibilitats de guanyar a Catalunya, amb el permís de Ciutadans i Democràcia i Llibertat. En aquest sentit, els republicans també estan detectant en els últims dies certa fuga de vot independentista cap als de Xavier Domènech i ho intenten contrarestar airejant als quatre vents que la celebració d'un referèndum a l'Estat és impossible.

Ahir es va poder visualitzar aquesta situació entre ERC, En Comú Podem i la CUP. L'exdiputat cupaire Quim Arrufat va comentar, en una entrevista a Ara TV, que no sap si anirà a votar el 20 de desembre, però si ho fa el seu suport serà per a En Comú Podem. “És l'únic programa sensat en un estat que té poc seny”, va destacar Arrufat, que va recordar que la proposta del referèndum de Pablo Iglesias permetria “desencallar” el conflicte entre Catalunya i Espanya si Podem guanya. També va reconèixer que tindria cert sentit votar Esquerra, encara que no veu “la gràcia” que un partit independentista concorri a unes eleccions espanyoles.

Aquestes declaracions no van caure gens bé a les files republicanes i, en un míting a Vic, el número 2 al Congrés, Joan Tardà, va fer una crida a David Fernàndez perquè li deixi el seu vot. “El gestionarem amb honradesa. Els teus anhels s'assemblen molt als nostres”, va proclamar. La petició arriba després que Fernàndez admetés
al mateix Tardà, en un debat de fa pocs dies a la seu de Comissions Obreres: “Hauré de tornar a desobeir i tornar-te a votar com fa quatre anys.” El vídeo corre per les xarxes socials i abans-d'ahir l'exdiputat cupaire va puntualitzar que era una frase “descontextualitzada” i va explicar que, per ara, opta per l'“abstenció”.

Aquesta tessitura va provocar la reacció de Ramon Espadaler (Unió), que a través de la xarxa va burxar la ferida: “Amb un pam de nas: CDC pactant amb la CUP, que demana el vot per a ERC (David Fernàndez) i per a En Comú Podem (Arrufat).”

En la campanya, ERC i En Comú Podem també s'han anat esgarrapant per la possibilitat d'una consulta. Domènech considera que és l'única sortida viable a l'atzucac, mentre que els republicans han demanat als ciutadans que no es deixin “entabanar” amb promeses i ahir avisaven que es necessiten 234 diputats per fer el referèndum. Això si allarguen la mà a Podem perquè a partir del 21-D participi en el procés constituent català.

LA XIFRA

337.794
vots
va obtenir la CUP en les eleccions catalanes del 27 de setembre. Els sufragis es van traduir en 10 diputats.

LES FRASES

No sé si aniré a votar, però si ho fes em decantaria per En Comú Podem, clarament
Quim Arrufat
EXDIPUTAT DE LA CUP
Demano a David Fernàndez que ens deixi el vot. El gestionarem amb honradesa
Joan Tardà
número 2 d'erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona