Política

Gay de Montellà demana al govern sortint del 20-D una “proposta immediata” per a Catalunya

El president de Foment defensa un pacte fiscal similar al concert econòmic del País Basc i Navarra

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, treu importància a les ''declaracions'' d'alguns partits en campanya quan asseguren que no hi haurà cap proposta específica per solucionar l'encaix de Catalunya a l'Estat. Gay de Montellà ha destacat que una cosa és estar en campanya i l'altre és governar, ´´és com anar a l'escola o començar a treballar'' són dos coses totalment diferents, ha reblat. Gay de Montellà s'ha mostrat convençut que després del 20-D els partits que governin faran ''una proposta immediata'' per permetre l'encaix de Catalunya a Espanya. El president de la patronal creu que la proposta ha de ser una mena de pacte fiscal ''similar'' al concert econòmic del País Basc i Navarra.

El pes econòmic de Catalunya en el conjunt de l'estat espanyol i entre les regions europees ha de permetre que els partits polítics recuperin el ''diàleg'' i presentin una ''proposta immediata'' per afavorir l'encaix de Catalunya dins de l'estat espanyol, que és l'escenari que ''defensa'' la patronal Foment, ha reflexionat Gay de Montellà.

El president de Foment ha posat sobre la taula la reflexió sobre si a l'estat espanyol hi cap una solució de pacte fiscal per a Catalunya similar a la dels concerts vigents ''en dos territoris de l'Estat'', amb una referència implícita al País Basc i Navarra, tot i que no han estat citats en el seu discurs.

Gay de Montellà ha tret importància als missatges electorals dels partits polítics amb possibilitats de governar que asseguren que no hi haurà cap oferta política especial per l'encaix de Catalunya a Espanya després del 20-D. Gay de Montellà ha assegurat que aquest discurs respon a l'escenari de campanya electoral on ''hi ha més declaracions que propostes de govern''.

El titular de Foment ha recordat als partits polítics espanyols que hauran de començar a aprendre a governar en coalició com es fa a altres països de la Unió Europea. Governar en coalició suposa ''generositat'' en els plantejaments polítics com passa a França on el primer ministre Manuel Valls ha fet una crida en l'última campanya electoral a votar formacions polítiques diferents a la seva per frenar l'ascens del Front Nacional.

El president de Foment ha afegit que tot i la inestabilitat política que s'ha viscuts aquests últims tres anys ''l'economia ha anat per la seva banda'' amb un procés de recuperació que l'ha situat com a motor de la recuperació de l'economia europea.

En relació amb el protagonisme de la CUP en la política catalana i en la formació del Govern, Gay de Montellà ha assegurat que la CUP és una formació política allunyada del model econòmic que defensa Foment. Gay de Montellà ha qualificat el discurs de la CUP de finals del segle XIX que no té cabuda en aquest segle XXI.

En relació amb les previsions econòmiques de l'estat espanyol, Gay de Montellà ha destacat que el creixement del PIB aquest últim trimestre no s'ha frenat tant com deien les previsions i això permetrà tancar l'any amb un creixement del 3,5% PIB, ''el doble que la mitjana europea''.

De cara al 2016, el president de Foment ha coincidit amb les previsions del govern espanyol i de la majoria d'indicadors que asseguren que el PIB espanyol creixerà a l'entorn del 2,7%. Foment fixa la taxa d'atur a finals del 2016 a Catalunya per sota del 15%.

Gay de Montellà també s'ha referit a la recuperació dels salaris i ha defensat que no pot ser una mesura generalitzada per a totes les empreses a la vegada sinó que haurà de ser una decisió empresa per empresa.

La superació de l'escenari de baixos salaris per la devaluació salarial arribarà a l'economia espanyola quan hi hagi plena ocupació, que serà quan per contractar a un treballador s'haurà de fer com ocupat, cosa que incentivarà l'increment salaria, que sempre estarà lligat al nivell de formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ucraïna

Operació contra una presumpta trama de frau en pressupostos de defensa

barcelona
europa

La UE, els EUA, el Regne Unit i el Canadà volen més sancions a Bielorússia

barcelona

En llibertat el segon mosso detingut per ajudar Puigdemont

GRANOLLERS
japó

Nagasaki commemora la bomba nuclear amb absències notables

barcelona
política

L’ANC reclama una investigació sobre l’operació policial “desproporcionada”

barcelona
judicial

El TSJC demana informació a Mossos abans d’admetre les querelles per no detenir Puigdemont

barcelona
política

Forn critica l’operació gàbia: “és per casos molt extrems”

barcelona
política

Turull deixa en dubte el suport de Junts a Pedro Sánchez

barcelona

Comiat d’Aragonès per carta als treballadors i reunió de traspàs amb Illa

BARCELONA