Política

Demarcació de Barcelona

En Comú, el triomfador a la demarcació de Barcelona

La llista que encapçala Xavier Domènech s'imposa a les principals ciutats i arrabassa al PSC feus tradicionals

ERC duplica els vots del 2011 i Democràcia i Llibertat i el PP cauen estrepitosament

En Comú Podem va ser el gran guanyador a la demarcació de Barcelona, on va obtenir nou diputats al Congrés dels Diputats. Ho va fer a compte dels vots que va perdre el PSC, sobretot, a les grans ciutats, ja que els socialistes van perdre a les comarques barcelonines cinc dels deu diputats que van aconseguir el 2011. ERC va experimentar també un notable augment de vots, que es van traduir en cinc escons –tres més que a les últimes eleccions al Congrés–, mentre que els grans damnificats de la nit van ser Democràcia i Llibertat i el PP. El 2011, CiU va aconseguir nou diputats per Barcelona. Enguany, la llista dels convergents –Unió a banda– ha baixat als quatre diputats, mentre que la llista que ha encapçalat Jorge Fernández Díaz ha obtingut quatre escons, tres menys que a les últimes eleccions. Ciutadans ha aconseguit, al seu torn, quatre escons.

L'ascens d'En Comú Podem es podria qualificar de meteòric si ho comparem amb el referent més aproximat del 2011, que era ICV-EUiA. Però l'escenari ha canviat amb l'entrada en joc no només de Podem a la clàssica coalició d'ICV i EUiA sinó, sobretot, de Barcelona en Comú, la formació liderada per l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El creixement ha estat notable, sobretot, a l'àrea metropolitana, clàssic graner de vots socialista. La llista de Xavier Domènech ha avançat els socialistes en ciutats com l'Hospitalet, on el PSC ha governat sempre, i també a Terrassa, Cornellà, Sant Joan Despí i Esplugues, on el socialisme sempre ha estat al capdavant dels governs locals. Al regne d'Ada Colau, la coalició s'ha imposat còmodament amb prop del 27% dels vots, molt per sobre del14,4% d'ERC –qua pràcticament ha doblat vots respecte del 2011– i de Democràcia i Llibertat, que n'ha obtingut gairebé la meitat de vots respecte del 2011. No hi ha hagut tampoc sorpreses a ciutats governades per ICV-EUiA o llistes afins, com el Prat, Sant Feliu de Llobregat i Castelldefels. Igualment, En Comú Podem es va imposar còmodament a ciutats com Sabadell, on ERC encapçala un quadripartit d'esquerres, i a Badalona.

El PSC continua la caiguda lliure que ja es va fer evident en els comicis anteriors, quan va perdre 6 diputats respecte del 2011 –llavors va tenir 16 escons–. ERC ha obtingut en canvi un gran resultat a ciutats com Sabadell, on la llista que encapçala Gabriel Rufián –veí de la ciutat– ha duplicat vots, i a Terrassa, on ha tingut un resultat molt similar. També ha duplicat nombre de vots a Sant Vicenç dels Horts, que té Oriol Junqueras com a alcalde –tot i que ha estat la quarta força per darrere d'En Comú, PSC i Ciutadans–, i a Barcelona.

Democràcia i Llibertat, Ciutadans i el PP han obtingut el mateix nombre de diputats, 4. Un resultat especialment punyent per als convergents, que han perdut cinc escons –Unió ha aconseguit la papereta de l'1,67% dels votants–. També ha estat forta la caiguda del PP, que ha passat de 7 a 4 escons. Castelldefels i Badalona, ciutats on el PP va governar als ajuntaments en el mandat anterior, han perdut la meitat dels vots.

LES FRASES

Utilitzarem aquesta confiança al servei del procés que hem iniciat al nostre país
Francesc Homs
Candidat de Democràcia i Llibertat
En dos mesos una nova força política catalana ha guanyat les eleccions a Catalunya
Xavier Domènech
Candidat d'En Comú Podem
El bon resultat d'En Comú també té la base d'haver defensat el dret a decidit
Artur Mas
President en funcions de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.