Política
“Que el PSOE ofereixi una consulta és ciència-ficció”
“Podem entendrà que la república factible és la catalana i els esperem amb els braços oberts”
“Es parlava del caos i drama a Catalunya per no formar govern i ara a ells els podria passar el mateix”
“Les forces independentistes i sobiranistes són més fortes que mai”
Junts amb Vidal?
El magistrat Santi Vidal va repetir diversos cops en campanya que si sortia escollit com a senador proposaria a Rufián anar a viure plegats a Madrid. Vidal ja és senador electe i Rufián reconeix que n'han parlat. “No es pot descartar res”, comenta entre rialles.
ERC ha aconseguit nou diputats i ha superat el sostre de vuit de Josep-Lluís Carod-Rovira el 2004, encara que l'exlíder republicà continua mantenint el rècord en nombre de vots. Gabriel Rufián, que s'estrenava com a candidat, parla dels resultats i també de les perspectives de futur.
Com se sent el dia després de les eleccions?
Molt content i amb la sensació d'haver fet un enorme esforç col·lectiu que ha tingut recompensa (....) Personalment venia de fer xerrades per a vint, trenta o quaranta persones i el salt ha estat enorme. És cert que tenia el ritme, però la pressió i el focus mediàtic és el diferencial. Vint dies són com vint mesos, però m'ho he passat molt bé.
Durant la campanya, ERC es va marcar com a objectiu ser primera força i no ho ha aconseguit.
S'ha de tenir en compte que hem triplicat els resultats i que són els millors en la història democràtica. ERC sempre vol guanyar, però el fet que sigui més forta que mai és bo, no només per al partit, sinó per a Catalunya i el procés. El país ha votat més en clau espanyola, perquè hi ha una part de ciutadans que creu que ja ha fet la seva feina, que era guanyar el plebiscit. També ho ha fet en clau social i sobiranista i és una bona notícia que Podem tingui aquesta repercussió, perquè tard o d'hora ens hem de trobar a través de l'únic referèndum possible, que és el de la constitució catalana.
Però com es trobaran si Podem insisteix que hi ha marge per un referèndum a Catalunya impulsat des del govern espanyol?
Els hem d'interpel·lar contínuament fins que arribin a la mateixa conclusió que nosaltres. El PP té majoria absoluta al Senat i, agradi més o menys, aquest organisme és imprescindible per canviar qualsevol cosa a l'Estat o la Constitució. El que plantegen, doncs, és inviable i tampoc no té sentit esperar un partit socialista que, juntament amb la dreta, ha qualificat el procés català de desafiament i amenaça. Al final, [Podem] entendran que la república factible és la catalana i els esperem amb els braços oberts.
I si el PSOE oferís, finalment, una consulta, ERC li podria donar suport a la investidura?
Això és una novel·la de ciència-ficció. El PP, el PSOE i C's sempre defensen el mateix i mai, mai han fet cap senyal que vulguin canviar alguna cosa.
Quin creu que pot ser el futur govern espanyol?
L'escenari és molt ingovernable i desgraciadament ancorat cap a la dreta. És possible que es busqui un acord PP-PSOE o PP-Ciutadans, però és independent al nostre procés. Es parlava molt del caos i drama a Catalunya per no formar govern i ara a ells els podria passar el mateix. Si no vols caldo, dues tasses.
L'independentisme ha perdut pes respecte al 27-S?
Les forces independentistes, sobiranistes i a favor del dret a decidir són més fortes que mai. També s'ha d'entendre que ha estat una campanya complicada per a l'independentisme perquè no hi havia acord a Catalunya i la gent tenia certa ansietat. Quan vam fer els primers actes, en un tour per l'àrea metropolitana, la majoria de preguntes anaven dirigides en aquest sentit. Després la gent va acabar prenent consciència que s'havia de votar i ocupar l'espai al Congrés, i al final s'ha pogut mobilitzar el votant, sobretot Esquerra.
Un cop vistos els resultats del 20-D, creu que s'hauria d'haver repetit Junts pel Sí?
És que ja anem junts. Hem fet moltes crides i picades d'ullet als companys de CDC perquè necessitem el que representen per crear aquest país. Junts pel Sí tenia un altre objectiu, perquè si ara s'hagués repetit s'haurien llegit les eleccions espanyoles com un segon plebiscit, i no era així.
Es va dir que Rufián podia ser una aposta perquè ERC penetrés a l'àrea metropolitana, però el repte no s'ha assolit...
És un error pensar que estic per incidir en segons quins espais. S'ha fet moltíssima feina i també cal una mica més de temps. Hem entrat en barris on mai s'havia entrat, hem trencat dinàmiques i hem trinxat partits en aquestes àrees, i això era impensable. A Sabadell, per exemple, governem amb altres partits i hem fet fora Bustos.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.