Sánchez veta Rajoy i intenta fer un “govern de canvi”
El líder del PSOE deixa el PP sense opció de govern en una tensa reunió de 40 minuts
Els populars esperen que recapaciti
Iglesias ofereix “un independent de prestigi”
Només nou dies després que Mariano Rajoy titllés Pedro Sánchez de “roí” i “miserable” perquè aquest l'havia presentat com a “indecent”, el líder del PP i el del PSOE es van trobar ahir a La Moncloa per explorar una sortida al laberint que ha deixat el 20-D. Sense dissimular la tibantor que evidencia que la ferida dels insults en prime time continua oberta, quaranta minuts van ser suficients perquè Sánchez enterrés tota opció de facilitar la investidura de Rajoy o de qualsevol recanvi del PP. “El PSOE no donarà suport a la continuïtat de Rajoy ni del PP perquè els ciutadans han votat canvi”, va avisar. I tot seguit va postular la presidència d'un “govern de canvi”.
La reunió ideada des de La Moncloa per al desglaç va tenir un final abrupte: Rajoy i Sánchez es van donar la mà fugaçment a les 12 hores a l'escalinata de La Moncloa i a les 12.47 h el líder del PSOE ja estava a la seu socialista del carrer Ferraz. Sánchez respecta els temps i atorga a Rajoy el primer torn per explorar una investidura amb la resta de grups, llevat del PSOE i prou. Una cortesia que és un vet: amb 123 escons, el PP no té cap opció d'articular un govern en contra del no dels 90 diputats del PSOE i els 69 de Podem sumats a 9 d'ERC i 8 de Democràcia i Llibertat, que junts sumen els 176 que delimiten la majoria absoluta. Si fonts del PP confien que Sánchez “recapaciti”, Rajoy només va dir a Twitter: “Aposto pel diàleg per formar un govern estable que doni certesa als espanyols.”
En contrast amb l'andalusa Susana Díaz –que vol el no a Rajoy i que el PSOE sigui “oposició”–, Sánchez es veu legitimat per ser president, una opció que passa pel sí de Podem i dos grups més. Conscient que Pablo Iglesias fixa el referèndum a Catalunya com a línia vermella, Sánchez va fer un canvi de rumb al temari per pressionar Podem i va oferir un llistat de cinc pactes socials: una recuperació justa de la crisi, una fiscalitat progressiva, una transició energètica, un pacte educatiu i cultural i la renovació del Pacte de Toledo de pensions.
“Solució a Catalunya”
Per desinflar la consulta que abandera Podem, Sánchez va afegir un últim sisè punt. “Una solució per a Catalunya: la reforma constitucional i el dret a decidir de tots els espanyols, perquè el PSOE mai no acceptarà trossejar el dret a decidir”. La intenció de Sánchez, però, és posar l'agenda social per sobre del plet territorial per pressionar Iglesias i, si no el doblega, escorar-lo de pas davant l'opinió pública espanyola com un dirigent que prioritza l'independentisme sobre la justícia social. “La nova etapa no pot estar presidida per les línies vermelles”, etzibava Sánchez, per oferir-se com a més flexible que Iglesias i per forçar-lo a aparcar el dret a decidir. “Repetir les eleccions ha de ser l'última opció”, va reblar. Iglesias, al seu torn, va proposar que el president sigui “un independent de prestigi”.
El fugaç no de Sánchez va fer que Rajoy ni arribés a oferir cap contrapartida. Però, tot i així, el líder del PSOE creu que pel fet de ser segona força la presidència del Congrés –tercera autoritat de l'Estat– correspon a un socialista.
Dard contra Susana Díaz
Sánchez sap que l'intent de ser investit és el que l'andalusa Susana Díaz proscriu com a “aventurisme”, o el que el manxec Emiliano García Page ha desqualificat com “fer un pastitx”. Sota el foc amic, a Ferraz ahir Sánchez va llançar un dard inèdit a Díaz com a autoafirmació. “Susana té cultura de partit i sap que la línia la marca el secretari general”, va dir. El problema és que l'autoritat va durar el temps que va trigar el manxec García Page a tenir un micròfon al davant i rebatre que “la línia la marca el comitè federal”. Sobre si Sánchez seria el candidat del PSOE en cas de repetir-se les eleccions, García Page avisa: “Piano piano, hi ha moltes coses que estan en dubte.”
Rivera i el pacte a tres
En nom de la quarta força que és Ciutadans, Rivera va oferir un pacte constitucionalista a tres –PP-PSOE-C's– i fins i tot obria la porta a votar sí a la investidura. Però la idea de Rivera xoca amb l'evidència numèrica: l'acord PP-PSOE (213 escons) no necessitaria els 40 escons de C's per a res. En tot cas, dilluns Rajoy rebrà Iglesias i Rivera a La Moncloa.