Política

ORIOL JUNQUERAS

PRESIDENT D'ERC

“Tothom estarà a l'altura del moment”

“Els representants de la voluntat democràtica dels ciutadans sabrem trobar la solució”

“Deixo l'alcaldia i sempre és bo tenir més temps per al conjunt del país i la família”

En cap moment contemplem l'escenari d'eleccions al març, perquè hi haurà acord
Hi hauria d'haver estabilitat perquè un govern que no pot governar serveix de ben poc

Oriol Junqueras deixarà de ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts dimarts de la setmana vinent. En aquesta entrevista, concedida a El Punt Avui poques hores després d'haver anunciat la decisió, repassa la trajectòria municipal i també analitza la situació política nacional del país.

Per què deixa l'alcaldia?
Hem completat un cicle important en què hem ajudat el municipi a superar una situació molt difícil. Vam entrar a l'Ajuntament amb un deute de 24 milions, dels quals 14 eren a curt termini i al cap de quatre anys i mig estem amb un endeutament de 4,8 milions i zero a curt termini. Hem fet un esforç de contenció i de reducció de la pressió fiscal sobre els ciutadans; i també hi ha hagut un increment pressupostari en tres àrees fonamentals: serveis socials, ocupació i ensenyament. Per tant, la feina queda bastant endreçada per a un equip de govern que en gran mesura és nou, però que ja suma força experiència en aquests mesos. També s'ha de tenir en compte que els últims anys han estat molt tensos des d'una perspectiva de vida pública i familiar, han nascut dos fills i dedicar una mica més de temps a la família sempre és bo.

I per què ha escollit aquest moment per anunciar-ho, quan, per exemple, encara no sé sap si hi haurà acord amb la CUP i es podrà formar govern?

Vam creure oportú fer-ho després de les eleccions espanyoles i abans que se sàpiga què succeirà properament a Catalunya per tal que no condicionés res i que no es pogués dir que la decisió estava condicionada pels esdeveniments polítics. És un raonament més de caràcter local.
Però, evidentment, també plega de l'Ajuntament per centrar-se en el procés.
És evident que són uns moments de molta intensitat en el conjunt del país i guanyar una mica d'espai i disponibilitat també està bé.
Amb aquesta decisió no dóna la raó al PSC, que durant tota la campanya electoral de les municipals va equiparar l'alcaldia amb una cadira buida perquè deia que vostè no era mai a l'Ajuntament?
Al contrari. Ells em trobaven a faltar i tenien ganes de tenir-me més a prop, i ara l'equip de govern tindrà aquesta dedicació que sempre han reclamat, però que sempre ja hem tingut.
La seva successora és la primera tinent d'alcalde, Mayte Aymerich. Què ens pot explicar d'ella?
Des del primer moment ha tingut la confiança de tota la nostra formació i té una llarguíssima trajectòria social i cultural. Està molt ben preparada i amb una gran capacitat de coordinació d'equip. Farà una feina molt millor que la meva.
Parlem de política nacional. Què n'espera de l'assemblea de la CUP que se celebrarà a Sabadell diumenge?
Espero el millor i una decisió que permeti avançar en el procés cap a la independència de Catalunya.
Els adreçaria, però, algun missatge en concret?
Amb el màxim respecte envers les decisions que pugui prendre la CUP, però al mateix temps amb la convicció que aquest país té una gran oportunitat i que hem de fer tot el possible per aprofitar-la.
Què passaria si els d'Antonio Baños decideixen investir Artur Mas, però no signar un acord d'estabilitat?
Hi ha d'haver una estabilitat parlamentària suficient per tal que el govern pugui governar, perquè un govern que no pot governar serveix de poc. Estem convençuts, però, que tots plegats prendrem la decisió que pertoca per tal de poder fer una república que estigui al servei de la gent.
I si finalment hi ha eleccions anticipades el març?
En cap moment preveiem aquest escenari perquè hi haurà acord i, per tant, no entrem a valorar-ho.
Perdoni que insisteixi, però alguns dirigents convergents asseguren que si la CUP vota que no el diumenge ja no hi ha més marge de negociació i els comicis seran un fet.
Tothom estarà a l'altura del moment i de les possibilitats que els pertoca i els representants de la voluntat democràtica dels ciutadans sabrem trobar la solució.
Creu que aquestes feixugues negociacions entre Junts pel Sí i la CUP estan cansant els ciutadans?
És possible que hi hagi persones cansades però s'ha de ser conscient que aquest camí té les seves dificultats i que al darrere hi ha la força de la gent.
El pla de xoc social que s'ha presentat amb un pressupost de 270 milions és suficient? La CUP ja s'ha queixat que no arribi a les seves expectatives.
És una combinació de les necessitats que té la nostra societat amb les possibilitats que té la majoria parlamentària amb un context financer molt difícil a les institucions. Però, alhora, és un projecte que té un efecte molt positiu per tal de poder garantir les oportunitats de la gent.
Després de les eleccions espanyoles sembla que la independència ha quedat en un segon pla i que el debat polític el centra el referèndum.
Cada elecció té les seves particularitats. Catalunya va fer uns comicis amb caràcter referendatari per saber l'opinió dels ciutadans, els resultats van ser molt clars, es va establir una majoria independentista i el que hem de fer és complir aquell mandat. Pel que fa al referèndum, nosaltres sempre hem estat el campions en aquest àmbit i reclamem l'únic referèndum possible i útil, que és el de la constitució catalana. Després hi ha altres referèndums impossibles que han de demanar permís tant al PP, el PSOE com a Ciutadans. Per tant, la ciutadania haurà de triar entre aquests dos camins.
Ha parlat amb els dirigents d'En Comú Podem després de les eleccions de diumenge passat per convidar-los al procés constituent català?
Nosaltres sempre parlem amb tothom. Però, en general, l'evolució de la vida política espanyola demostrarà que l'únic referèndum viable és el que proposem nosaltres sobre la constitució de la república catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El delicte d’injúries a la corona serà refet sense una derogació de la llei mordassa

madrid

Arrenca l’Eurocambra més dividida

Brussel·les
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona
judicial

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona