Política

20-D: Passant-se la pilota

Iglesias acusa el PSOE de fer “teatre” i l'avisa que mantindrà el referèndum, si bé matisa que l'urgent ara és un pla de xoc contra la pobresa

Rivera espera que Sánchez mogui fitxa i faciliti la investidura de Rajoy

L'espectacle polític sorgit dels resultats del 20-D continua, i sembla que la funció durarà uns quants dies en la cartellera. La investidura del futur president espanyol va pel camí de convertir-se en un afany impossible, tant per les dificultats del protagonista principal, Mariano Rajoy, com del seu eventual suplent, Pedro Sánchez, per trobat aliats. L'aritmètica no acompanya ni a un ni a l'altre. I sobretot en el cas del PSOE, ja es van encarregar de dir-li fins i tot els seus companys de partit, que a hores d'ara veuen més factible la repetició de les generals que la possibilitat que Sánchez pacti amb Podem. Ahir, la ronda de contactes del candidat del PP amb Albert Rivera, de Ciutadans, i Pablo Iglesias, de Podem, va resultar d'allò més previsible. Un i altre van entrar i sortir amb el mateix guió: no
toca donar suport a la investidura, si bé mentre el líder de la formació morada subratllava que de cap manera permetran que el PP es mantingui a La Moncloa, el dirigent taronja
introduïa un matís: si el PSOE s'avé a una abstenció que faciliti que Rajoy pugui engegar la legislatura, els de C's també ho
faran.

Més enllà d'unes posicions força assajades pel que fa a la resposta que ahir van donar a Rajoy –que tampoc no esperava més dels seus interlocutors–, la pressió continua sobre el camp del socialisme. Sánchez està assetjat per totes bandes: no només el PP i el C's confien que es repensi el no rotund que la setmana passada va traslladar al president espanyol en funcions després de poc més de mitja hora de conversa, sinó que en l'àmbit intern el clan liderat per l'andalusa Susana Díaz li fa repetir el que ell mateix ja havia avançat, que no hi ha res a negociar amb Podem fins que no retiri la proposta de referèndum, però obligant-lo a gesticular molt més, no fos cas que algú pensés que el PSOE vol negociar “a qualsevol preu”. És la seva gran línia vermella per intentar forjar un govern alternatiu si Rajoy no se'n surt. Però és tan vermella que, a hores d'ara, alguns dirigents del PSOE admeten que és més probable que hi hagi un avançament electoral que no pas que Sánchez pugui arribar a La Moncloa, sobretot perquè amb Podem sol no suma prou escons i necessitaria la complicitat del PNB i dels grups catalans.

Sánchez, però, està convençut que ho ha d'intentar i, de fet, intenta traslladar la pressió a Iglesias perquè li faciliti les coses i es mostri més flexible per poder discutir l'eventual composició d'un govern progressista i d'esquerres. “Abans d'asseure'ns a negociar, Podem ha de renunciar al seu referèndum vinculant a Catalunya”, sentenciava la presidenta de la Junta, per si no havia queda prou clar en la resolució aprovada ahir pel comitè federal del PSOE reunit a Madrid.

“Prou teatre!”

La pilota, doncs, va saltant d'una teulada a l'altra, però sempre acaba tornant a Ferraz. Tant és així que el secretari general de Podem –després de gairebé dues hores de reunió amb Rajoy– exclamava: “Ja n'hi ha prou de teatre!”, tot convidant el PSOE a aclarir d'una vegada què pensa fer, si facilitar la investidura de Rajoy o resignar-se a unes noves eleccions per a les quals, prèviament, hauran convocat el congrés intern per substituir l'actual líder i trobar un nou cap de cartell.

El dirigent del partit morat va procurar burxar en la ferida de Sánchez, en un moment en què les aigües del socialisme tornen a baixar molt tèrboles. Perquè la tesi d'Iglesias és que Sánchez, a hores d'ara, està lligat de peus i mans i no pot fer cap pas sense el permís dels seus barons, als quals va retreure que quan parlen de la unitat d'Espanya utilitzin el mateix llenguatge del PP i de la “caverna mediàtica”. Així, davant la insistència de la premsa sobre si pensa retirar la seva proposta per a Catalunya o buscar una alternativa que generi menys rebuig en el PSOE, si bé va evitar usar explícitament el terme referèndum i ja no ho marcava dins el capítol d'assumptes “urgents” –ara considera molt més prioritari impulsar una llei per eliminar la pobresa energètica i resoldre l'habitatge de desnonats i dones maltractades– subratllava que la solució de Podem a la qüestió sobiranista no ha variat: “No puc ser més clar ni més cristal·lí: qui no entengui que la unitat d'Espanya es defensa des de la democràcia i qui no entengui la diversitat i la plurinacionalitat” no està entenent res”, sentenciava. En tot cas, a Podem ahir li interessava vendre l'anomenada llei 25, emfasitzant que hi ha patiments ciutadans que no poden esperar més, mentre qualificava de molt “decebedora” la conversa que dijous passat va mantenir amb Sánchez. Sobre aquest plantejament, que Iglesias vol convertir en el nou tema estel·lar, afirmava que només en va obtenir “generalitats”.

És per tot plegat que a hores d'ara, i davant d'un discurs nadalenc de Felip VI que també considerava força decebedor per haver esquivat la corrupció i les desigualtats, Iglesias donava per fet que el que s'està perfilant a Espanya no és precisament una alternativa d'esquerres sinó una “coalició a tres” –la del PP, el PSOE i C's– i basava la sospita en el fet que tots tres partits van coincidir fil per randa en la valoració positiva de la intervenció del monarca.

Enmig de tot plegat, tant des de La Moncloa com des de Ciutadans s'insistia a recordar que el 20-D “es va votar a favor de la unitat d'Espanya” i, en aquest sentit, convidaven Sánchez a no escoltar els cants de sirena de Podem i a fer cas als seus barons, que li han dit que la “sobirania nacional” no es toca. La qüestió catalana, doncs, s'ha convertit en el gran cavall de batalla per justificar negatives o pressionar l'adversari.

Homs, a Madrid

També ahir va ser a Madrid el cap de files de DL, Francesc Homs, per mantenir un primer contacte amb els seus diputats i senadors. El dirigent català va recalcar el “no rotund” a la investidura de Rajoy mentre recordava a Iglesias el seu compromís amb el referèndum.

LES FRASES

No acceptarem maximalismes que responen a discursos partidistes i no a l'interès d'Espanya
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Qui no entengui que la unitat d'Espanya es defensa des de la democràcia, és que no ha entès res
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Demano a Sánchez que escolti els seus barons. La sobirania nacional no ha d'estar en joc
Albert Rivera
president de c's
Dos terços dels votants van donar suport a partits que defensen la unitat d'Espanya
F. Fernández-Maillo
vices. d'organització del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.