Política

Desconnexió reial, govern en marxa

La casa reial no rep Forcadell i el Parlament li comunica per escrit la investidura

Puigdemont prendrà avui possessió del càrrec i referma la seva lleialtat a Mas en el comiat de l'alcaldia

L'expresident buida el despatx

No hi va haver audiència amb Felip VI: la casa reial va pre­fe­rir rebre per escrit la comu­ni­cació ofi­cial del Par­la­ment de la inves­ti­dura de Car­les Puig­de­mont. El rebuig de La Zar­zu­ela a tro­bar-se amb la pre­si­denta del Par­la­ment, Carme For­ca­dell, era un pri­mer gest de lec­tura política inequívoca amb la cam­bra i el nou govern de la Gene­ra­li­tat que ulti­men CDC i ERC per afron­tar una legis­la­tura de 18 mesos que porti a la inde­pendència. Men­tre Artur Mas feia cai­xes per bui­dar les seves dependències del Palau de la Gene­ra­li­tat, amb la pre­visió de dedi­car-se a par­tir d'ara a recom­pon­dre el par­tit, Puig­de­mont renun­ci­ava ofi­ci­al­ment a l'alcal­dia de Girona i decla­rava la seva lle­ial­tat a l'expre­si­dent. Oriol Jun­que­ras també li va agrair la decisió durant el con­sell naci­o­nal d'ERC.

Comu­ni­cació per escrit

La nega­tiva del rei a rebre For­ca­dell només té un pre­ce­dent. Fonts del Par­la­ment recor­da­ven que el 2012 l'ales­ho­res rei Joan Car­les tam­poc es va reu­nir amb Núria de Gis­pert per a la comu­ni­cació ofi­cial
de la inves­ti­dura d'Artur Mas. Ales­ho­res, però, hi havia la jus­ti­fi­cació de la con­va­lescència del rei, que havia estat ope­rat recent­ment. L'agenda ofi­cial pública de Felip VI estava, ahir, buida, i la casa reial afron­tava el tràngol de l'inici del judici pel cas Nóos, amb la infanta Cris­tina i Iñaki Urdan­ga­rin asse­guts al banc dels acu­sats. El Par­la­ment va dema­nar l'audiència amb el rei per les vies habi­tu­als diu­menge mateix, però final­ment va comu­ni­car a La Zar­zu­ela per escrit la inves­ti­dura de Puig­de­mont, perquè un por­ta­veu de la casa reial va dema­nar que fos així. La tra­dició de la casa reial era rebre els pre­si­dents dels ter­ri­to­ris històrics, si bé havia afa­vo­rit que en el cas d'altres comu­ni­tats ho fes­sin per escrit.

El nou govern

El pre­si­dent inves­tit prendrà pos­sessió del càrrec aquest ves­pre, i els con­se­llers ho faran demà o dijous. Les dues pos­si­bi­li­tats esta­ven encara ahir damunt la taula, atès que demà es cons­ti­tu­ei­xen el Congrés i el Senat, segons asse­nya­la­ven diver­ses fonts. La con­fi­gu­ració del nou govern es donava pràcti­ca­ment per feta, amb el gros de l'orga­ni­grama tan­cat fruit del pacte entre CDC i ERC, però amb algu­nes incògni­tes. Antoni Cas­tellà, exse­cre­tari d'Uni­ver­si­tats, es per­fila com a con­se­ller d'Empresa i Conei­xe­ment, amb una àmplia experiència en el sec­tor. El també líder de Demòcra­tes esta­ria així al cap­da­vant de l'únic depar­ta­ment en mans de CDC que els con­ver­gents cedi­rien a un con­se­ller que no és del par­tit, tenint en compte que ERC situa dos inde­pen­dents en dues con­se­lle­ries impor­tants: Raül Romeva com a con­se­ller d'Afers Estran­gers, Trans­parència i Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Toni Comín com a titu­lar de Salut.

La de Gover­nació és una con­se­lle­ria de forta rellevància política i de gestió en què, segons algu­nes fonts, CDC podria situar Jordi Bai­get, secre­tari del govern i un dels homes
de màxima con­fiança de Mas. Jun­que­ras pro­po­sa­ria, a més, Merit­xell Ser­ret, del secre­ta­riat de l'ANC, al cap­da­vant d'Agri­cul­tura, tenint en compte l'escassa presència de polítiques en l'orga­ni­grama. Santi Vila ocu­pa­ria Cul­tura i Merit­xell Borràs, Ense­nya­ment, tot i que algu­nes fonts asse­nya­la­ven la pos­si­bi­li­tat que Vila fos qui encapçalés el depar­ta­ment que fins ara ha ocu­pat Rigau i que Borràs es man-tingués a Gover­nació en comp­tes de Bai­get. La resta de l'orga­ni­grama que s'esbossa és cone­gut, amb Josep Rull a Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Jordi Jané a Inte­rior, Car­les Mundó a Justícia i, tal com va avançar aquest diari, Dolors Bassa a Benes­tar i Tre­ball.

Neus Munté, que estarà al cap­da­vant de l'àrea de l'Estat del Benes­tar com a con­se­llera de la Pre­sidència i por­ta­veu, va adme­tre que seria un “honor” pre­si­dir el que serà una comissió de govern. En decla­ra­ci­ons a La Xarxa, va argu­men­tar que la divisió de l'exe­cu­tiu en tres macroàrees pot aju­dar a fer visi­ble un tre­ball “molt trans­ver­sal” per part de JxSí. Romeva s'ha fixat com a repte prin­ci­pal la inter­na­ci­o­na­lit­zació del procés per fer el “salt”.

Una foto i un breu comen­tari resu­mia a Ins­ta­gram l'últim dia que Mas va pas­sar al Palau de la Gene­ra­li­tat, amb les cai­xes del tras­llat: “Reco­llint el des­patx amb la sere­ni­tat d'espe­rit que et dóna el con­ven­ci­ment d'haver donat el millor d'un mateix durant els cinc anys que he exer­cit la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat.” En el comiat de l'alcal­dia de Girona, Puig­de­mont va reve­lar que va posar dues con­di­ci­ons a Mas per accep­tar el càrrec: que fos un encàrrec tem­po­ral i que l'expre­si­dent esti­gui al seu cos­tat. El nou pre­si­dent va menys­te­nir Rajoy perquè el seu pro­jecte s'acaba.

LES FRASES

Rajoy és un president en funcions. No m'interessa el que digui un projecte que s'acaba
Carles Puigdemont
PRESIDENT INVESTIT
S'ha d'explicar fora no només què volem fer, sinó com ho volem fer
Raül Romeva
FUTUR CONSELLER D'AFERS estrangers
[La divisió en tres àrees] Pot ajudar molt a fer visible un treball molt transversal i interdepartamental
Neus Munté
FUTURA CONSELLERA PRESIDÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.