Política

Critiquen que Rajoy vagi al Constitucional amb el govern espanyol en funcions

Junts pel Sí i Sí que es Pot deploren la decisió de l'executiu estatal i la CUP avisa que no reconeix el Constitucional

El PP i C's celebren les impugnacions

Moltes reaccions a la decisió del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional contra les funcions de la conselleria d'Exteriors i la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent que es va aprovar aquesta setmana al Parlament. Des de Junts pel Sí, el seu president a la cambra, Jordi Turull, va denunciar que les impugnacions són “un atac” al Parlament. I en va responsabilitzar un PP amb “tics antidemocràtics” que, a més, actua des d'un govern espanyol que està en funcions. La CUP, per la seva banda, es va remetre a la resolució de ruptura aprovada el 9 de novembre a la cambra catalana per refermar-se en el fet que no reconeix legitimitat al Constitucional. “No és un tribunal, és una mera prolongació del Consell de Ministres”, denunciava el diputat Benet Salellas.

Catalunya Sí que es Pot, que participarà en els treballs de la comissió atès que és d'estudi i no legislativa, també va carregar contra la determinació del govern espanyol de portar-la al TC. “Si els ancestres de Rajoy no van aconseguir prohibir-me pensar i debatre durant la dictadura, no crec que el PP actual ho aconsegueixi”, sentenciava el portaveu de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela.

Recels

Alguns dels partits de l'oposició ja havien recelat de la conselleria d'Exteriors fins i tot abans que Romeva prengués possessió. Ahir, amb el recurs anunciat, veien refermades les seves crítiques. És el cas de Ciutadans, que veu “lògica” la decisió del govern espanyol, perquè, segons remarcava el seu vicesecretari general i diputat al Congrés, José Manuel Villegas, la Generalitat no té competències en política exterior. Pels d'Albert Rivera, aquesta conselleria “no té sentit” i la comissió vol estudiar com “evitar les lleis i trencar el país”. Xavier García Albiol, del PP, pensa que el recurs de Rajoy evitarà que la Generalitat faci “el ridícul a escala internacional”. El popular recordava que el PP “no en deixarà passar ni una”.

LES FRASES

El Tribunal Constitucional ja no és un tribunal, sinó una mera extensió del Consell de Ministres
Benet Salellas
diputat de la cup
Si els ancestres de Rajoy no van aconseguir prohibir-me pensar i debatre, no ho farà el PP actual
Joan Coscubiela
portaveu sí que es pot
La decisió del PP és lògica. La comissió pretén analitzar com evitar les lleis i trencar el país
José Manuel Villegas
vicesecretari general c's


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.