Política

Tardà i Homs reiteren la seva negativa a investir president el líder del PSOE

El republicà afirma que socialistes i populars “haurien de tornar a néixer” per assumir el dret a decidir

Homs l'insta a dialogar amb tots els partits

L'anunci fet per Pedro Sánchez en el sentit de reunir-se amb els partits independentistes per anunciar-los que rebutja el seu suport a la investidura no ha fet res més que refermar el que Esquerra Republicana i Democràcia i Llibertat (DL) han anat anunciant en les últimes setmanes. Cap dels dos partits facilitarà la investidura del líder del PSOE, al qual acusen de marginar els partits que representen els ciutadans de Catalunya. “Si realment vol ser president, és molt difícil plantejar les coses amb un front o un vet als que representem Catalunya”, va assenyalar el líder de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, als passadissos del Congrés. Més contundent va ser el portaveu d'ERC, Joan Tardà, que va recórrer a la seva eloqüència habitual per criticar el “sainet” protagonitzat pels dos grans partits espanyols, als quals va acusar d'estar fent “un paperot”.

“Tots sabem que al final tot s'acabarà amb un gran pacte entre els partits que representen l'statu quo del 1978 o amb unes eleccions anticipades”, va afirmar el republicà, que va qualificar les declaracions de Sánchez tancant-se al suport dels independentistes d'“infantils”. “Si creu que així ens ofèn, és una estupidesa enorme”, va censurar Tardà, abans d'anunciar que ERC només donarà suport a un govern que, a més de ser socialment progressista, respecti “la sobirania plena” del Parlament i el dret a decidir. “Haurien de tornar a néixer, i així i tot crec que tampoc ho reconeixerien“, va assumir visiblement irritat. El líder i portaveu adjunt dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, es va sumar a les tesis del seu company de files i va exigir al líder dels socialistes que respecti la sobirania del poble català i “deixi de veure com una amenaça” els resultats de les eleccions del 27-S.

Per la seva banda, el líder i portaveu de DL, Francesc Homs, va reiterar la posició del seu partit, “que és un no i és molt difícil que canviï”. Amb tot, no va amagar el seu malestar per l'anunci de Sánchez, que considera una contradicció. En aquest sentit, va recordar que el líder del PSOE va demanar als partits que no posessin vets ni línies vermelles en les negociacions, “i ara en canvi tanca la porta als partits que hem impulsat un procés democràtic a Catalunya”. Homs va anunciar que el seu partit “escoltarà educadament el que passi” abans de prendre una decisió definitiva.

Reunió Homs-Domènech

Precisament, Homs va mantenir ahir una trobada al Congrés amb el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, per intercanviar punts de vista. Després, el líder de DL va criticar la falta d'autonomia d'En Comú. “Em temo que acabaran sent una mena de PSC bis en els temes de Catalunya”, va declarar als periodistes.

LES FRASES

ERC només donaria suport a un govern que respectés el dret a decidir i la sobirania del Parlament
Joan Tardà
portaveu d'erc al congrés
Sánchez hauria de deixar de veure els resultats del 27-S com una amenaça. Se'n diu democràcia
Gabriel Rufián
portaveu adjunt d'erc al congrés
La nostra posició és clarament un no, i és molt difícil que canviï
Francesc Homs
portaveu de democràcia i llibertat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia