Política

Un comitè de l'ONU resol a favor de Julian Assange

Sosté, en un dictamen no vinculant, que el confinament del fundador de Wikileaks a l'ambaixada de l'Equador és il·legal

Londres respon que si surt de l'edifici, el detindrà i l'extradirà a Suècia

Una comissió d'experts de l'ONU va comunicar ahir als governs britànic i suec que el confinament que pateix el fundador de Wikileaks, Julian Assange, és il·legal, segons va avançar ahir la BBC. Assange roman a l'ambaixada de l'Equador al Regne Unit des del juny del 2012, quan s'hi va refugiar per evitar la deportació a Suècia, on la fiscalia el reclamava per respondre de presumptes delictes d'abusos sexuals i violació contra dues dones, que l'activista hauria comès l'agost de 2010.

La decisió de la comissió de treball de les Nacions Unides sobre la detenció il·legal es coneixerà oficialment avui. Malgrat la significativa importància del veredicte, en cap cas és vinculant. Assange hi va recórrer, com a darrer recurs, tot i que testimonial, el setembre del 2014.

El govern britànic va anunciar ahir que si Assange posa un peu fora de l'ambaixada, serà detingut immediatament.

A través d'un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, s'assegurava: “No ens anticiparem a les opinions del grup de treball sobre la detenció arbitrària. Però sempre ha estat clar que el senyor Assange no ha estat detingut arbitràriament pel Regne Unit. De fet, ell ha evitat una detenció legal per la voluntària elecció de romandre a l'ambaixada equatoriana. Una al·legació de violació continua en peu i és excepcional, i hi ha una ordre de detenció europea en vigor. De manera que el Regne Unit continua tenint l'obligació legal d'extradir Assange a Suècia.”

Abans que es conegués la filtració de la BBC, des del seu refugi Assange va emetre un comunicat en què deia, davant de la imminència del dictamen: “En cas que l'ONU anunciï demà que he perdut el meu cas contra el Regne Unit i Suècia, sortiré de l'ambaixada divendres al migdia per acceptar la detenció de la policia britànica, ja que no hi ha possibilitat significativa d'ulterior recurs. Malgrat això, si preval el meu parer i es determina que les parts dels estats han actuat de manera il·legal, hauria d'esperar el retorn immediat del meu passaport i l'acabament de nous intents d'arrest.”

El reconegut periodista i escriptor John Pilger, des del primer moment de la detenció sempre al costat d'Assange, va intervenir ahir, una vegada més, en favor de l'australià. A la BBC va recordar que “el cas suec s'ha enfonsat” i que dels “SMS que s'han conegut de les dues dones implicades” es dedueix que tot ha estat una operació “dirigida per la policia sueca”. Cert o no, el que és inequívoc és que la investigació de la fiscalia sueca per abusos sexuals ha estat retirada en complir-se els terminis legals de persecució d'aquest delicte. No així, en canvi, el càrrec de presumpta violació, que podria restar vigent fins a l'any 2020.

A hores d'ara, quina pot ser la decisió d'Assange, avui, una vegada es publiqui la resolució de la comissió de l'ONU, s'ignora. L'activista continua tement que si és deportat pel Regne Unit a Suècia, pugui acabar en un penal de màxima seguretat dels EUA després d'una posterior extradició, i fins i tot que pugui enfrontar-se a la pena capital pel delicte de traïció i revelació de comunicacions oficials del Departament d'Estat i material igualment classificat del Ministeri de Defensa.

En el millor dels casos per als interessos d'Assange, la resolució de l'ONU podria afavorir una negociació sobre les condicions d'un hipotètic interrogatori per part de la fiscalia d'Estocolm, però mai en territori suec.

Assange ha evitat una detenció legal per l'elecció voluntària de romandre a la legació equatoriana
Ministeri d'Exteriors
COMUNICAT
Si es determina que els estats han actuat il·legalment, espero el retorn immediat del meu passaport
Julian Assange
Fundador de WIKILEAKS
El cas suec s'ha enfonsat i els SMS de les dones implicades mostren que era una operació policial
John Pilger
periodista i amic d'Assange

Cinc veus per vetllar pels drets humans

Quim Aranda

La Comissió de treball de l'ONU sobre detenció il·legal la formen cinc membres. El panel el presideix Seong-Phil Hong, professor associat en dret internacional, drets humans i ètica de la inversió a la Facultat de Dret de la Universitat de Yonsei, Corea del Sud. La resta d'integrants són José Guevara, professor de drets humans a Mèxic, amb un doctorat en la matèria per la Universitat Carlos III de Madrid; Sètondji Adjovi, de Benín, professor assistent en assumptes africans i en dret internacional a la Universitat d'Arcàdia, Filadèlfia; Leigh Toomey, activista d'Austràlia i exprofessora a la Universitat de Queenland, especialitzada en drets humans, i Vladímir Totxilovski, d'Ucraïna, exrepresentant
del Tribunal Penal de les Nacions Unides en el Comitè Preparatori de l'ONU i la Comissió per al Tribunal Penal Internacional. Establert en la resolució 42 del 1991, l'estatut del grup l'obliga a investigar els casos que xoquin potencialment amb la Declaració Internacional dels Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia