Política

Rajoy insta Sánchez a decidir-se ja

Apressa el socialista a triar entre la gran coalició amb el PP i C's o l'aliança “molt cara i negativa” amb Podem, IU i els independentistes

Des de Barcelona, acusa el líder del PSOE de “marejar la perdiu” i de “no decidir res”

“No podem estar així indefinidament.” El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va instar ahir el líder del PSOE a definir-se entre formar un govern “amb Podem, IU i els partits independentistes” o acceptar la gran coalició proposada pel PP amb l'objectiu de permetre a aquest partit “continuar liderant la recuperació econòmica del país”. Conscient de les dificultats del seu adversari per formar govern, el líder popular va prémer l'accelerador a fons i va assegurar que la seva formació no està disposada canviar ni una coma de la proposta “raonable” que li va traslladar l'endemà mateix de les eleccions. És a dir, una aliança entre el PP, el PSOE i C's per articular un executiu sòlid i capaç “de tirar endavant les reformes que necessita aquest país”: “Tindríem majoria absoluta al Senat i més de 250 diputats al Congrés.” Rajoy, que va ser a Barcelona per primer cop després de les eleccions per assistir a la reunió de la junta directiva del partit a Catalunya, va contraposar la seva proposta a l'alternativa d'un govern liderat pels socialistes amb el suport d'altres partits, que va qualificar de “molt cara i negativa per als interessos dels espanyols”.

“Marejar la perdiu”

El líder popular va acusar Pedro Sánchez de “marejar la perdiu”. Va recordar que l'últim cop que hi va parlar va ser el 23 de desembre, i que aleshores el socialista li va transmetre no voler saber res “ni de mi ni del PP”. “Ara sembla que vol saber-ne alguna cosa i l'atendrem com es mereix per dir-li que el PP ha de governar perquè va guanyar clarament les eleccions”, va afirmar entre els aplaudiments de les gairebé dues-centes persones que van assistir a la reunió celebrada en un hotel del World Trade Center, i entre les quals va destacar la presència del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Mariano Rajoy va impregnar el seu discurs de xifres i dades relatives a la recuperació econòmica, així com de referències a països i institucions on socialistes i populars governen en coalició. “Passa a Alemanya, a Àustria, a Holanda, a Finlàndia i a les institucions europees”, va subratllar el líder del PP, que va rebre el suport absolut de la cúpula del partit a Catalunya. “Sé què és guanyar i que no et deixin governar”, va assenyalar Xavier García Albiol, mentre que Alícia Sánchez-Camacho va situar l'acord firmat aquesta setmana entre el PSC, el PP i Unió a l'Ajuntament de Tarragona com l'exemple de “política d'altura” que el PSOE hauria d'imitar.

A més de ser la més sensata i comprensible, la nostra proposta és la mateixa des del primer dia
Sánchez em va dir que no volia saber res de mi ni del PP; ara vol saber-ne alguna cosa i l'atendrem com es mereix
No podem estar indefinidament en funcions; el país no s'ho pot permetre
Mariano Rajoy
president en funcions i candidat del pp a la reelecció

Albiol assumeix el control total del PP a Catalunya

Xavier García Albiol és des d'ahir el coordinador general del PP a Catalunya, un càrrec que a la pràctica li atorga el control total de la formació fins al congrés que els populars catalans han de celebrar abans de l'estiu, i en el qual previsiblement el líder de la formació al Parlament rellevarà Alícia Sánchez-Camacho en la presidència. Ahir, tots dos es van esforçar a escenificar la seva bona sintonia amb un intercanvi d'elogis i agraïments. No obstant això, el nou coordinador general incorpora en la direcció persones del seu cercle més proper i de la seva absoluta confiança. És el cas de Ramon Riera, mà dreta d'Albiol des de fa molts anys, i d'Elisa de Mata, que també hi va col·laborar en l'últim mandat a Badalona, i que seran vicesecretari territorial i secretària de formació, respectivament. També s'hi incorpora Núria Carreras, regidora a Monistrol de Montserrat i que coordinarà l'àrea territorial; Alberto Palatchi, fill del propietari de Pronovias, que serà coordinador de política d'innovació, tecnologia i empresa; Mar Llambí, presidenta de les Noves Generacions del PP a Girona i nova secretària de l'àrea de comerç; Elisabet Jiménez, que serà la secretària de l'àrea territorial, i Manuel López, portaveu del partit a l'Ajuntament de Sant Joan Despí i que serà secretari d'acció política.

La reunió d'ahir també va servir perquè els populars catalans celebressin el retorn del seu secretari general, Jordi Cornet, a primera línia un cop recuperat de la malaltia a la qual s'ha hagut d'enfrontar en els últims mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont lamenta que Elena s’apunti a “l’onada repressora” quan l’acusa de conducta “impròpia

barcelona
guerra a europa

Rússia fa quatre dies que no pot expulsar a les forces ucraïneses invasores

barcelona
Ucraïna

Operació contra una presumpta trama de frau en pressupostos de defensa

barcelona
europa

La UE, els EUA, el Regne Unit i el Canadà volen més sancions a Bielorússia

barcelona

Tercer agent detingut per ajudar Puigdemont

GRANOLLERS
japó

Nagasaki commemora la bomba nuclear amb absències notables

barcelona
política

L’ANC reclama una investigació sobre l’operació policial “desproporcionada”

barcelona
judicial

El TSJC demana informació a Mossos abans d’admetre les querelles per no detenir Puigdemont

barcelona
política

Forn critica l’operació gàbia: “és per casos molt extrems”

barcelona