Política

Junqueras s'aboca a la hisenda i el control de la despesa

El vicepresident del govern preveu desplegar 140 oficines de la xarxa de Tributs

Prepara un pla d'eficiència que implicarà els departaments i comportarà el trasllat de treballadors a la Zona Franca

El desenvolupament de la hisenda pròpia i un pla d'eficiència de la despesa que aplicaran tots els departaments del govern són dues de les prioritats d'Oriol Junqueras per al mandat. El vicepresident i conseller d'Economia va comparèixer ahir al Parlament per esbossar els deures de la legislatura més curta, més enllà de l'estira-i-arronsa negociador amb la CUP. El republicà desplegarà la xarxa d'oficines integrades que l'anterior govern va dissenyar amb les diputacions. Segons Junqueras, a hores d'ara 53 oficines estan completament integrades en el servei de finestreta única i “en els propers mesos” s'ampliaran a 142. Tot i que el darrer conveni rubricat per l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions ampliava fins a 167 la malla tributària , tan sols en una cinquantena es poden tramitar tots els serveis integrals i la xifra final inclou, també, punts d'atenció al client en què no es poden fer tots els tràmits, segons fonts de l'executiu.

Entre els plans del govern es manté l'intent perquè Tributs de Catalunya assumeixi la recaptació executiva dels impostos que gestiona la Generalitat. L'anterior govern, de fet, s'havia fixat ja com a objectiu arribar al 50% durant l'any passat. Segons Junqueras, la Generalitat s'estalviarà així els 10 milions d'euros que sufraga a l'Agència Espanyola d'Administració Tributària perquè s'encarregui del cobrament dels deutes tributaris i d'altres ingressos de dret públic com ara taxes i sancions. A més, es crearà un consell fiscal que faciliti el compliment del marc tributari entre els agents implicats en la recaptació fiscal.

El vicepresident del govern també va anunciar que tots els departaments de l'executiu s'hauran de regir per un pla d'eficiència de la despesa. Entre els plans de Junqueras hi ha l'entrada en funcionament d'un campus administratiu a la Zona Franca que hauria d'agrupar uns 3.000 treballadors de diferents conselleries que ara es troben en una dotzena d'edificis diferents al centre de Barcelona. Aquest campus permetria estalviar en lloguers, reduir els costos energètics i contribuir al desenvolupament de la Zona Franca, coincidint amb l'anunciada arribada de la línia 10 del metro.

Front comú pel FLA

Junqueras va denunciar que el govern espanyol cobra a la Generalitat uns interessos per disposar del fons de liquiditat autonòmic que són setze vegades superiors als que paga al Banc Central Europeu per accedir al crèdit. Tot i que el tipus d'interès del BCE és del 0,05%, el govern espanyol cobrarà el 0,834% enguany a la Generalitat, que té més de la meitat del total del seu deute amb l'Estat. La majoria de partits, incloent-hi C's i amb l'excepció del PP, es van mostrar predisposats a fer pinya amb l'executiu per reclamar un interès més baix.

Pel que fa al pressupost, el cavall de batalla més immediat de Junqueras amb la CUP, el vicepresident de l'executiu va acotar l'estudi de noves vies de fiscalitat a tributs relacionats amb el medi ambient davant de la dificultat d'apujar més altres impostos i de crear noves figures que Madrid impugna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona