Política

El federalisme, de rebaixes

El PSOE envia un document de govern als grups amb una proposta de modificació constitucional molt més diluïda que la del programa electoral del 20-D

Atribueixen la indefinició a la necessitat que el PP ho accepti

El PSOE admet que el retoc constitucional va per llarg

Més resumit i diluït, impossible. El programa de govern que el candidat socialista Pedro Sánchez ha fet arribar als seus eventuals socis rebaixa encara més les expectatives de la reforma de la Constitució per garantir la “convivència” territorial. Tant és així que el document explicita en una única línia la seva recepta per intentar aturar el procés independentista: “Desenvolupar el concepte d'estat federal.” Això sí, en una primera versió del text, puntualitzaven que aquest objectiu s'havia de posar en marxa “encara que sigui mínimament”. Aquest afegitó, que els autors atribuïen
a una “errada” –mentre que alguns partits ironitzaven amb el fet que en el fons potser els havia “traït el subconscient”–, va desaparèixer en un segon enviament. El portaveu socialista, Antonio Hernando, admetia anit que la indefinició del text és calculada amb el benentès que considera que la reforma constitucional serà el més difícil de pactar i el que requerirà “més temps i esforç”. “Entre tots hem de delimitar el perímetre [dels canvis]”, adduïa per justificar un enunciat tan curt i esquemàtic.

En el seu projecte, doncs, el PSOE obvia Catalunya i ja ni tan sols parla d'incloure en la carta magna determinades “singularitats” que sí que constaven en el programa del 20-D,
ni tampoc en el capítol del finançament s'introdueix el principi d'ordinalitat –que preveu evitar que els territoris que més aporten al sistema acabin sent els més castigats–. En tot cas, la intenció de Sánchez, si governa, és engegar una subcomissió, que treballaria durant sis mesos, per buscar punts d'acord –el “perímetre”–, amb l'objectiu que a principis de l'any 2017 la ponència iniciï la redacció dels canvis.

Marc indefinit

La falta absoluta de concreció sobre la reforma del capítol VIII de la Constitució que Sánchez aporta a la negociació amb els grups evita, sens dubte, trepitjar l'ull de poll dels que a hores d'ara són el seu principal grup de referència, el de Ciutadans, que tenen com a objectiu modificar la Constitució per impulsar la involució de l'Estat autonòmic i suprimir el Senat. Però, sobretot, també podria facilitar una eventual entesa amb el PP –un partit numèricament cabdal per a la reforma–, que, si bé sempre ha deixat clar que té al·lèrgia a obrir el meló, en privat admet que estaria disposat a fer lleugers retocs. Això sí, sempre que no es puguin interpretar com una “concessió” als sobiranistes, que és la mateixa tesi que manté Ciutadans.

Aquest esquema de reforma, en canvi, difícilment hauria de convèncer els d'En Comú i els de Podem, en el supòsit que Pablo Iglesias es mantingués ferm en la defensa que
el text legal reflecteixi l'estat plurinacional acompanyat, simultàniament, d'un referèndum a Catalunya. Si bé tot plegat ha deixat de ser una línia vermella per negociar un eventual acord de govern, els de Podem sovint s'han queixat que el PSOE no sigui més explícit a l'hora de presentar la seva reforma. I, en aquest cas, difícilment en podran treure l'entrellat amb un text molt més descafeïnat que el del programa electoral.

“Inspirat” en Podem

Aquest punt, però, no sembla que preocupi ara Iglesias. Ben al contrari: el líder del partit morat emfasitzava que, amb el document que els va fer arribar el PSOE –titulat Per a un govern progressista i reformista–, no hi ha d'haver cap dificultat per tancar un acord per formar executiu, i fins i tot es mostrava cofoi pel fet que considera que Sánchez s'ha “inspirat” en el projecte de Podem per confeccionar el text. Tot i així, Iglesias avisava que la seva formació continuarà sense voler seure a discutir el document mentre el candidat socialista mantingui obert el canal de diàleg amb Ciutadans.

Perquè, a banda de la indeterminació de l'agenda territorial, el document de cinquanta-tres pàgines lliurat ahir a les formacions del Congrés –excepte al PP, ERC i Democràcia i Llibertat, que no han estat inclosos en la negociació– sintetitza de manera molt genèrica els punts principals que ja s'incloïen en el programa del 20-D, si bé s'introdueixen matisos pel que fa a algunes propostes grandiloqüents com ara la derogació de la Lomqe –ara s'assenyala que es paralitzarà el calendari mentre es consensua un text– i la fulminació de la llei mordassa, mentre que la reforma laboral tampoc no es liquidarà de cop. En canvi, es manté la renda mínima vital, mesures per aturar els desnonaments i una negociació amb la Unió Europea per ampliar els terminis del dèficit. Tot i que des de l'esquerra –Podem, IU i Compromís– s'ha volgut interpretar com una picada d'ullet a les seves posicions, el text no sembla que hagi alterat els plans de Ciutadans de continuar negociant i, de fet, insistien a trobar “espais suficients” per avançar, mentre que
el PSOE veia molt més a prop l'acord amb els seus interlocutors actuals.

LES FRASES

El nostre objectiu és que entre tots definim el perímetre de la reforma de la Constitució
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
Amb aquest document serà fàcil que ens puguem entendre, ja que està inspirat en Podem
Pablo Iglesias
secretari general de podem
C's pot arribar a un acord amb el PSOE amb relativa facilitat en economia i regeneració
José Manuel Villegas
vicesecretari de ciutadans
Creiem que el text del PSOE és un primer esbós en el qual ens podem posar d'acord
Joan Baldoví
portaveu de compromís

Iglesias i el Goya a Guerra per ‘Parc Juràssic'

Pablo Iglesias va comparar ahir l'exvicepresident del govern del PSOE Alfonso Guerra amb un dinosaure, després que el veterà polític titllés els dirigents de Podem de “nens malcriats” i “joves arrogants” amb els quals alertava que
no es pot pactar. Guerra mai no ha dissimulat que no li agrada la formació d'Iglesias i, en aquest sentit, dissabte passat va carregar amb duresa contra la seva actitud. El líder morat va replicar que li dol “que el cervell gris de Suresnes” es pronunciï com ho està fent darrerament, i va ironitzar amb el fet que les seves invectives mereixen que “li haguessin donat un Goya per Parc Juràssic”.

El PSOE es veurà amb ERC i DL a finals de setmana

Sánchez ha deixat per al darrer moment la reunió amb
els portaveus d'ERC i DL. La seva intenció és veure'ls cap a finals d'aquesta setmana per reiterar-los en què no estan d'acord i, en tot cas, deixant molt clar abans de trobar-se que seure a la mateixa taula “no vol dir negociar”, emfasitzava ahir Hernando.

L'agenda de Rajoy s'omple de contactes

Si no hi ha canvis d'última hora, Mariano Rajoy es reunirà demà al Congrés amb Sánchez i l'endemà es veurà amb Rivera. El president espanyol, que fa uns dies assegurava que tenia l'agenda molt buida pel fet d'estar en funcions, aquesta setmana es veurà les cares amb els que voldria poder tancar la gran coalició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona