Política

Els Pujol: família o grup criminal?

L'expresident de la Generalitat declara avui com a investigat a l'Audiencia Nacional, en què per segona vegada serà interrogat per l'herència familiar

El jutge vol aclarir “contradiccions” amb dades d'Andorra

No s'esperen revelacions de Jordi Pujol, però sí del magistrat

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, de 85 anys, té avui una nova cita amb la justícia. Aquest cop, a Madrid. A les deu del matí està fixat l'inici del seu interrogatori com a investigat, que dirigirà el magistrat José de la Mata, titular del jutjat central 5 de l'Audiencia Nacional, el qual ha assumit la unificació de la investigació sobre l'origen de l'herència familiar amagada vint anys a Andorra –cas obert en un jutjat de Barcelona, davant la seva confessió, l'estiu del 2014– i la dels negocis del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, iniciada el 2012 per revelacions de l'exparella.

Jordi Pujol respondrà les preguntes, però la seva dona, Marta Ferrusola, citada una hora i mitja després, s'acollirà al seu dret de no declarar, tal com va fer al jutjat de Barcelona, el gener del 2015. La defensa del Pujol Ferrusola, exercida pels advocats Cristóbal Martell i Albert Carrillo, insisteixen a afirmar que “no existeix ni existirà element de prova que vinculi el patrimoni familiar dels Pujol amb el digne i honest exercici de la presidència de la Generalitat de Catalunya”, càrrec que va ocupar fins al 2003. Així, no s'esperen revelacions ni sorpreses en la declaració de Jordi Pujol, però sí del jutge De la Mata. El magistrat, en la interlocutòria del desembre passat, justificava l'interrogatori, per segona vegada i pel delicte de blanqueig de capitals, de l'expresident Pujol davant la documentació aportada per la banca andorrana, que “contradiu” les seves declaracions a la jutgessa de Barcelona.

En aquesta primera declaració, l'expresident Pujol va insistir que no volia saber res d'aquests diners, que el seu pare, Florenci Pujol, va deixar a la seva dona i als set fills. De la Mata, però, precisa que en la documentació enviada per les autoritats andorranes hi un manuscrit de l'expresident Pujol, datat del maig del 2001, que assumeix ser el titular del compte 63810 a la Banca Reig, que un any abans havia obert el seu fill gran, amb 307 milions de pessetes. La defensa va aclarir que era una acció perquè l'exdona no li reclamés part d'aquests diners.

Si els Pujol Ferrusola són simplement una família que comparteix inversions a l'estranger, i la seva irregularitat es limita a un problema tributari, perquè no aporten tota la documentació que els reclama el jutge i la fiscalia. Diuen que han regularitzat uns quatre milions, pendents de confirmar per Hisenda. Però, quin és realment l'origen de l'herència? Quin són els moviments bancaris perquè els 843.000 euros deixats per l'avi Florenci es converteixin en vuit milions d'euros en deu anys?

Organització o no

Tot i els silencis dels Pujol, en els indicis apuntats pel jutge De la Mata també hi falta concreció, i més en l'àmbit penal, en què per acusar una persona d'un delicte tipificat al Codi Penal cal imputar-li fets concrets i individualitzats.

En la interlocutòria del desembre passat, el jutge De la Mata detalla que empreses de Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironès, com ara Iniciatives Marketing, van facturar uns onze milions d'euros “amb suposades tasques d'assessoria i consultoria a empreses, que es presenten en concursos al sector públic” sense detallar una feina concreta. Hi afegeix que el fill gran de l'expresident de la Generalitat “va usar entramats societaris internacionals amb la finalitat de repatriar i blanquejar capitals fora d'Espanya”. I que hi ha societats, com FCC Construccion i EMTE, que van transferir diners a les empreses a l'estranger de Pujol Ferrusola.

El jutge, però, abandona aquest relat detallat de fets delictius, i expressa en genèric les accions suposadament delictives de la família. “Part d'aquests fons –afirma De la Mata en la interlocutòria– són distribuïts per Jordi Pujol a tots els seus germans i a la seva mare, en quantitats iguals o similars, i generalment en moments coincidents amb ingressos d'origen desconegut en els comptes corrents d'ell.” El magistrat hi afegeix: “Aquestes operacions revelen de nou l'existència d'un patró de comportament reiterat durant anys pels membres de la família, que apunten a nous elements bàsics d'una organització els perfils definitius de la qual encara estan sota investigació i pendents de qualificar”.

És a dir, d'una banda encara no està totalment demostrat que la família Pujol actués com a grup criminal, el qual –a més de ser un adjectiu que fa feredat–, el que implica en l'àmbit penal és incrementar els anys d'una possible condemna perquè és un agreujant.

D'altra banda, el jutge De la Mata no especifica –o és que s'ho guarda per avui– en quines dates apareixen aquestes transferències als germans i de quines empreses se sospita. I és que el 3% no surt en cap lloc de l'escrit del magistrat de l'Audiencia. Per exemple, els Sumarroca (el pare del qual és un dels fundadors de Convergència), imputats en el procés del fill gran, van donar diners de la seva empresa Teyco per engreixar l'herència dels Pujol a canvi d'obra pública? I de Copisa o Isolux? Alguns directius d'aquestes societats són investigats des del 2102 pels negocis del fill gran.

I és que el jutge De la Mata sí que té força documentats els negocis del fill gran de l'expresident de la Generlaitat amb aquestes empreses que treballen al sector de l'obra pública, tal com ho va justificar en l'entrada i registre a casa dels Pujol (només l'habitació de fill gran) i de certs empresaris, el novembre passat. Per exemple, s'indica que una filial de FCC va comprar els drets d'explotació d'un abocador a Pujol Ferrusola per 5,2 milions, quan ell només hi va aportar 300.000 euros.

Demà dijous, Jordi Pujol Ferrusola compareixerà novament davant del jutge, en aquest cas a petició pròpia, per aclarir les revelacions dels bancs andorrans. Certament, la família Pujol Ferrusola i el magistrat De la Mata ens han d'aclarir encara moltes coses.

LES DATES CLAU

1980
L'avi Florenci Pujol,
segons la versió de la família, va deixar-los 843. 000 euros en un compte a Andorra.
2001
Pujol Soley
afirma en un manuscrit que és el titular del compte 63810 a la Banca Reig, operativa fins al 2010.
2014
L'expresident
de la Generalitat confessa al juliol que la seva família té una herència amagada a Andorra, que legalitza en ser enxampada.
2015
La primera declaració
de Pujol Soley, al gener, com a imputat pels delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals, al jutjat de Barcelona.

Una peça secreta a Andorra

El titular del jutjat central 5 de l'Audiencia Nacional, acompanyat d'una representant de la fiscalia, va anar fa dues setmanes a Andorra a prendre declaració com a testimoni a persones clau en les inversions dels Pujol Ferrusola. Se sabia que el jutge José De la Mata mantenia una peça parcialment secreta en el procediment del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola.

Diumenge, a través d'una informació d'‘El Periódico', es va saber que el magistrat De la Mata va interrogar Josep Maria Pallerola, antic gestor dels comptes dels Pujol a la Banca Reig fins al 2000, entitat que va passar a ser Andbank i que va convidar els Pujol a marxar-ne el 2010. Pallerola va sortir esquitxat pel cas Pretòria, a Santa Coloma de Gramenet, en ser l'autor del moviment de diners a l'estranger de l'exconseller Macià Alavedra, que serà jutjat per blanqueig de capitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia