Política

Aguirre dicta el camí a Rajoy

La presidenta del PP de Madrid dimiteix en veure's acorralada per la corrupció i avisa que “és temps de sacrificis”

“Ens està matant a tots”, sosté

El líder popular ho comprèn i refusa la pressió

Fidel als cops d'efecte que han dictat cada pas en la seva biografia política, ahir Esperanza Aguirre va irrompre per sorpresa de propis i estranys al migdia del dia de Sant Valentí per anunciar la seva dimissió com a presidenta del PP
de Madrid. Aguirre admet que entre el divendres que es va exculpar a la comissió d'investigació de l'Assemblea de Madrid –presumint que, de 500 càrrecs que havia nomenat, només dos li havien sortit “carbassa”– i el dia d'ahir no havia succeït res de nou en els escàndols de corrupció que viu el PP madrileny pel finançament irregular, però tot i així va convocar una roda de premsa amb mitja hora d'antelació per ensenyar el camí de com s'han d'assumir responsabilitats en un partit que conviu amb els registres policials. “La corrupció ens està matant a tots”, va asseverar Aguirre, i va instar subtilment el líder i president en funcions, Mariano Rajoy, a seguir l'exemple i abandonar l'escenari. “No és temps de personalismes, sinó de sacrificis i de cessions”, va alliçonar.

La transcendència per a Rajoy del pas sobtat fet ahir per Aguirre és que la líder manté que ella no té “cap responsabilitat directa” en les trames Púnica i Gürtel, però sí que admet una responsabilitat “in eligendo” i una altra “in vigilando”. És a dir, les dues responsabilitats que l'oposició tradicionalment ha imputat a Rajoy en casos com el de l'extresorer Luis Bárcenas. “Jo hauria d'haver vigilat millor”, confessava Aguirre. En una mostra que actua per lliure, Aguirre va revelar que ella havia trucat a Rajoy i ell no li havia agafat el telèfon “pel que sigui”, així que li va plantar la dimissió per SMS i només llavors el líder li va tornar la trucada. “Ho comprenc”, li va dir Rajoy.

Fonts del PP coincidien a assenyalar que el que Aguirre deixa a Rajoy és “un paperot” precisament ara que ell no renuncia a formar govern si el socialista Pedro Sánchez fracassa primer. Divendres, Rajoy s'havia vantat que ell podia liderar la lluita contra la corrupció: “No em sento acorralat mentre jo sigui president i pugui presentar mesures per lluitar contra això.”

Portaveu a l'Ajuntament

La dimissió d'Aguirre no és total, perquè seguirà de portaveu a l'Ajuntament de Madrid. És la fórmula que ja va assajar quan va abandonar la presidència de la comunitat –segons ella, deia adéu a la primera línia política– el 2012 i va retenir el timó del PP de Madrid. En aquella ocasió, la líder es va presentar amb llàgrimes als ulls com a víctima d'un càncer –el va arribar a equiparar amb el terminal que tenia el pres d'ETA Iosu Uribetxeberria Bolinaga, mort el gener del 2015– i va proclamar davant les càmeres: “Vull viure.”

La direcció estatal que comanda María Dolores de Cospedal instal·larà ara una gestora per dirigir el partit al quilòmetre zero i qui s'albira com a relleu és la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, que governa gràcies a Ciutadans des del 2015 i que ha vist com el cas Púnica esquitxa ja el seu número tres, Jaime González Taboada.

Rivera s'atribueix l'adéu

En nom de Ciutadans, però, Albert Rivera va obviar ahir que el PP mana a Madrid per ell i va celebrar l'adéu d'Aguirre com si fos un mèrit seu. “La comissió d'investigació promoguda per C's a l'Assemblea comença a donar fruits: dimissió d'Aguirre. Seguim”, presumia Rivera.

L'adéu d'Aguirre arriba al final d'una setmana en què, per ordre del jutge de l'Audiencia Nacional Eloy Velasco, la Guàrdia Civil ha escorcollat la primera planta de Gènova 13 i hi
ha requisat ordinadors del PP madrileny a la recerca d'indicis de finançament irregular a mans de l'exgerent del partit Beltrán Gutiérrez Moliner i amb presumptes pagaments de Javier López Madrid, gendre del propietari d'OHL, Juan Miguel Villar Mir. El que precipita les operacions és l'agenda de Francisco Granados, exsecretari general del PP madrileny, que era incomprensible fins que l'exsoci i testaferro David Marjaliza el va trair i es va oferir a traduir xifres i noms per rebaixar la pena imposada pel fiscal anticorrupció.

Conscient que en el nucli de la corrupció hi ha la seva exmà dreta Granados, Aguirre no defuig la seva responsabilitat. “Per molt que jo el destituís el 2011, Granados va ser secretari general del PP de Madrid perquè jo el vaig proposar i el fet que el jutge el mantingui a la presó tant de temps fa pensar que alguna cosa greu deu haver fet”, sosté ara. Es dóna la circumstància que Granados dorm des del 2014 a la presó d'Estremera, que ell mateix va inaugurar el 2008 sent conseller del govern d'Aguirre.

LA FRASE

Assumeixo la meva responsabilitat ‘in eligendo' per haver nomenat Granados i ‘in vigilando' per no haver vigilat millor
Esperanza Aguirre
expresidenta del pp de madrid

Podem lliura un programa al PSOE

Després de desaparèixer del focus per forçar Pedro Sánchez a triar entre Podem i Ciutadans, Pablo Iglesias preveu des d'avui recuperar el protagonisme amb l'entrega als socialistes d'un programa que inclou des del full de ruta fins a l'estructura de govern. “Estem desitjant parlar amb Podem com més aviat millor, amb el nostre document i les seves aportacions”, va concedir el portaveu del PSOE, Antonio Hernando.

Per capgirar el guió de Sánchez d'obrir joc a dreta i a esquerra, Iglesias prepara un cop d'efecte amb reformes netament d'esquerres que forcin el PSOE a allunyar-se d'Albert Rivera. A l'oferta de reservar-se per a ell la vicepresidència, Iglesias hi suma ara crear una “secretaria d'estat contra la corrupció” per netejar la vida pública.

El diputat de C's Miguel Gutiérrez, però, veu “difícil” que Podem voti la investidura de Sánchez perquè “serà impossible trobar en un document de consens un referèndum d'autodeterminació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona