ERC podria abstenir-se si el PSOE assumís el referèndum
Els republicans consideren molt improbable que Sánchez faci aquest gest per poder pactar amb Podem
El PSC creu que l'exigència del dret a decidir no hi ajuda, però confia encara en l'entesa
Avui ERC i Democràcia i Llibertat es reuneixen, per separat, amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, dins la seva ronda de contactes per buscar suports. Cap dels dos n'espera gran cosa, d'aquesta trobada, perquè mantenen sobre la taula el caràcter imprescindible d'una sobirania i una carpeta catalana que el PSOE no reconeix. Malgrat això, els republicans van llançar un avís significatiu: “Si un hipotètic govern del PSOE i Podem oferís a Catalunya que es pogués fer un referèndum, és evident que la societat catalana hauria de debatre aquesta oferta; tothom hauria de debatre si val la pena o no”, va afirmar el portaveu d'ERC, Joan Tardà, que va insinuar que la seva formació es podria abstenir si es donés aquest supòsit. Tanmateix, com és habitual en ell, va ser clar i català: “Ara tinc la impressió que això no passarà”, entre altres coses perquè, segons va argumentar, veu el presidenciable socialista “més regressiu que el Zapatero d'aquella època”. En la mateixa línia, el diputat republicà a Madrid, Gabriel Rufián, va afegir que no tenen “cap expectativa” en la trobada”.
El cap de llista de Democràcia i Llibertat per Girona, Jordi Xuclà, va proposar un front comú dels diputats per Girona d'ERC, En Comú Podem i el PSC per aconseguir les millores necessàries per a la demarcació.
Confiança en l'acord
Tot i que el PSC va fer avinent que l'exigència del referèndum que manté Podem (i que ahir a la tarda va reiterar el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech) “no hi ajuda”, va mostrar la seva confiança en l'entesa. La portaveu del PSC, Esther Niubó, va prendre el document de base de Podem com “un bon punt de partida”, per bé que va reiterar que els “vetos i línies vermelles” no són beneficiosos.
Niubó va recordar la posició “inamovible” dels socialistes, de voler fer un referèndum sobre la reforma constitucional. Per aquesta banda es podria esquitllar una via d'acord amb Podem. En la seva compareixença, Domènech va fer referència que la diputada Carme Chacón, fa uns dies, havia obert la porta a fer el referèndum constitucional i, després, el que abordés la situació de Catalunya. En qualsevol cas, Domènech va reiterar les seves condicions: “En Comú Podem va guanyar les eleccions a Catalunya amb la seva proposta de referèndum, i no el PSC”, va subratllar. Al mateix temps, va refermar altres condicions indispensables, com ara la lluita contra la corrupció i l'abordatge de les urgències socials. Sí que va celebrar, però, que el PSOE ja no vegi com un impediment per parlar del plantejament del referèndum. Va fer una crida a tenir una mirada més enllà del 2 de març (la data de la investidura), posant com a exemple la investidura de Puigdemont, i també a anar més enllà dels noms del govern.