El Parlament s'acomiada de Muriel Casals
La cambra celebra un emotiu homenatge institucional amb actuacions musicals i lectures
Òmnium convoca una concentració oberta a la ciutadania a les set de la tarda al Parc de la Ciutadella
El Parlament ha celebrat aquest dijous un emotiu acte de comiat a la diputada de Junts pel Sí Muriel casals, que va morir diumenge arran de les ferides patides en un accident a finals de gener.
L'acte ha alternat els parlaments institucionals, el record de la figura de Casals, actuacions musicals i lectures de poemes. Hi han assistit les principals autoritats del país i els expresidents Artur Mas, José Montilla, Pasqual Maragall i Jordi Pujol. També les persones més properes a Casals: la seva germana Isabel; la seva filla, Laia Gasch, i el seu nét.
Pocs minuts després de les cinc de la tarda la interpretació de la cançó Sant Martí del Canigó per la Companyia Elèctrica Dharma ha donat el tret de sortida a l'acte institucional de la cambra, conduït per l'actriu Sílvia Bel, amb .
Vídeo de l'acte institucional del #parlament en memòria de Muriel Casals https://t.co/OLCqE0D2vh
— Parlament de Catalunya (@parlamentcat) February 18, 2016
Els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas han llegit una glossa biogràfica de l'expresidenta d'Òmnium. La presentadora d'El Matí de Catalunya Ràdio ha apuntat que, més enllà de les diferències d'opinió, tothom reconeix a l'expresidenta d'Òmnium “el mèrit de la perseverança”, la seva “passió serena” i la “coherència”. “Va ser la dona de la veu dolça però ferma”, ha reblat.
Bassas ha destacat que Casals “no va escollir cap lideratge, sinó que el va acceptar” i que era una dona “més de les persones que de les sigles”.
Al final d'aquests parlaments, Maria del Mar Bonet ha cantat Enamorat i al·lota, , la tonada que Casals cantava a la seva filla quan era petita.
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, ha estat el següent en parlar, per recordar algunes de les fites de Casals al capdavant de l'entitat. En particular, volgut posar en relleu la manifestació del 10-J del 2010 –el primer any que ocupava el càrrec– quan “la decepció de la sentència es va transformar en una finestra d'esperança”. Segons ell, Casals i Forcadell van esdevenir “banderes dels anhels” dels ciutadans.
Després Pau Codina ha interpretat al violoncel Après un rêve, de Gabriel Fauré.
En acabar ha estat el torn de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha assegurat que “demà continuarem treballant pel nostre somni, més tristos però ferms com una roca, com tu voldries”. De la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El cap de govern ha destacat que Casals encarnava els valors que han de ser la base de la nova Catalunya.
L'acte s'ha clos amb el poema Lletra a Dolors, de Miquel Martí i Pol, i l'actuació musical del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, sota la direcció de Daniel Mestre, que interpretarà El cant de la senyera.
A més dels expresidents de la Generalitat i de tots els consellers del govern, han estat presents a l'acte els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i representants de tots els grups parlamentaris. Tots els presidents dels grups parlamentaris hi han assistit a excepció de Xavier Garcia Albiol, que ha justificat la seva absència per motius d'agenda. Una gran lona amb la signatura de Casals ha presidit l'auditori, amb la frase Som el somni.
A les set de la tarda, una hora després del final de l'acte institucional, Òmnium ha convocat un homenatge popular obert a tothom que tindrà lloc al passeig dels Til·lers, al Parc de la Ciutadella.
Presència de Jordi Pujol
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha decidit assistir a l'acte de comiat a Casals celebrat aquest dijous al Parlament. Pujol ha seguit l'homenatge assegut a les últimes fileres de l'auditori.
La cambra catalana no l'ha convidat específicament, però qualsevol persona que hagi estat diputat pot entrar-hi.
L'expresident, però, no acostuma a participar en aquest tipus d'actes. De fet, l'últim gran acte institucional, el de la presa de possessió de Carles Puigdemont com a president, no va comptar amb la seva presència.
L'últim cop que Pujol va trepitjar el Parlament va ser precisament el 23 de febrer del 2015, el dia que va declarar davant la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció, creada precisament arran de la seva confessió.