Política

Sabadell prioritza l'atenció social i recuperar el lideratge

El primer pressupost del govern quadripartit d'esquerres serà de 182 milions d'euros, 10,6 més que al 2015

L'executiu reformula els comptes i aposta per invertir en la transformació de l'espai públic

El primer pressupost del quadripartit de Sabadell –format per ERC, la Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi a Sabadell i Guanyem Sabadell– suposa, segons l'alcalde, Juli Fernàndez, una aposta clara per tres eixos: l'atenció a l'emergència social, la transformació de l'espai públic i la recuperació del lideratge de la ciutat. Fernàndez, envoltat pels seus tres socis de govern i tinents d'alcalde, va presentar ahir les línies d'actuació polítiques d'una proposta econòmica que es debatrà en un ple extraordinari el 18 de març. El pressupost augmentarà de 10,6 milions d'euros, i passarà dels 171.616.000 de l'any passat als 182.298.040 d'aquest exercici. Poc més de sis d'aquests deu milions es deuen a les aportacions d'altres administracions i els quatre restants, als ingressos del mateix Ajuntament, provinents en part de les ordenances fiscals. Segons Fernàndez, l'objectiu del nou executiu ha estat “posar a disposició de les necessitats de la gent el màxim de recursos possibles”. En tot cas, el que sembla que sí que ha fet el nou govern es repensar i reformular les partides de manera que les comparacions amb anys anteriors siguin, com deia l'alcalde, “difícils”.

El quadripartit destinarà 39,4 milions d'euros a l'atenció de les necessitats socials dels sabadellencs. Educació, que començarà un pla d'èxit educatiu, s'endurà 14,3 milions d'euros, el que suposa una alça de 700.000 euros. Acció Social disposarà de 13,9 milions–800.000 euros més–per al pla de xoc que inclou, per exemple, més hores d'atenció domiciliària, habitatge d'emergència social i un pla contra l'abandonament escolar. En l'àmbit social, també destaquen els 6,5 milions per lluitar contra la desocupació –gairebé la meitat de les persones sense feina de la ciutat ja no reben cap ajut– i els 2,8 per habitatge, el que inclou la rehabilitació de parc social.

Pel que fa al segon eix, el que fa referència a la transformació de la ciutat, es disposarà de 74,7 milions, 22,5 dels quals es destinaran directament a la via pública. Així, s'invertiran 650.000 euros en el manteniment de la ciutat– un aspecte que havia gairebé desaparegut l'any passat– i 5,6 milions en obres com la recuperació del parc del Nord, el de les Aigües i el del Vapor Cusidó. Bona part dels diners d'aquest apartat se'ls emporta el contracte per a la recollida de residus i neteja viària. El desplegament de la policia de proximitat, un dels projectes estel·lars del quadripartit, suposa una inversió de 12,7 milions i inclou tant la remodelació dels equips i la central com l'augment de plantilla.

LA XIFRA

39,4
milions invertirà l'Ajuntament de Sabadell a atendre les necessitats socials de la ciutadania.

Nova governança i més funcionaris

Per recuperar el lideratge de la ciutat, un dels temes que constantment repeteix l'alcalde, Juli Fernàndez, la proposta de pressupost inclou 30 milions d'euros. 8,7 milions aniran destinats a millorar la governança, la transparència i l'organització del consistori i inclouen des de 300.000 euros per adequar els equipament informàtics fins a 340.000 per a auditories. Aquest eix prioritari per al quadripartit inclou altres àmbits, com el comerç –es vol fer un pla urbà– i l'esport, que amb set milions inclou les obres al complex de piscines de la Bassa, que romandran tancades aquest estiu per arreglar un problema estructural greu. En el marc de la presentació, l'alcalde també va destacar que en el capítol primer, el que afecta al personal, es crearan 26 places –entre les quals hi ha les de nous agents– i es donarà cobertura a totes les vacants que hi havia al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia