Política

El PSC s'aboca a defensar el pacte per decantar la militància que dubta

Aposta per un acord amb Podem, Compromís, IU, CC i el PNB per sumar una majoria en la segona votació

“No és una feina acabada, falta molt”, diu Iceta

La direcció del PSC s'ha abocat en la defensa del pacte signat pel PSOE amb Ciutadans per decantar el vot de la militància dubtosa i guanyar-se el sí en la consulta interna que va començar ahir telemàticament i que es clourà avui presencialment a les seus del partit. Des que es va fer públic l'acord, la plana major del PSC al Congrés dels Diputats –Carme Chacón, Meritxell Batet, José Zaragoza i Germán Rodríguez– i el mateix primer secretari del partit, Miquel Iceta, han ofert diverses entrevistes a ràdios i televisions per defensar el pacte amb Ciutadans com un primer pas per aconseguir una investidura en què, en una segona votació, seran necessàries altres forces. Encara que no s'han expressat veus obertament oposades a l'acord, el PSC viu la contradicció de donar suport a Pedro Sánchez, el garant de les seves posicions dins del PSOE, i haver d'assumir un pacte amb Ciutadans que, no només és vist avui com la nova dreta moderna, sinó que és el partit que van impulsar intel·lectuals de la seva òrbita crítics amb el catalanisme per furtar-li l'electorat espanyolista.

Conscient de les reticències d'una part de la militància, segons informava l'ACN, Iceta va reunir ahir a la tarda membres de l'executiva nacional amb líders de les federacions territorials i quadres intermedis per defensar l'acord, esvair dubtes i convèncer la militància en vista a la votació d'avui.

Ho feia hores abans que ell mateix i la diputada i secretària d'estudis i programes del PSOE, Meritxell Batet, expliquessin públicament l'acord a la seu barcelonina del partit per iniciar posteriorment un debat a porta tancada amb quadres i militància. Iceta va defensar que “Sánchez està fent les coses bé” i va demanar un vot de confiança pel seu intent d'investidura que permeti iniciar una legislatura que requerirà el “diàleg permanent amb tota la cambra”. Batet va assegurar que el diàleg està avançat amb Compromís i Coalició Canària, i que cal estendre'l a Podem, IU i PNB, i va defensar que l'acord amb Ciutadans no suposa “cap renúncia ni contradicció” amb el programa del PSOE.

Tot i no oposar-se a l'acord, la viceprimera secretària, Núria Parlon, havia admès a l'ACN que una part de la militància “no acaba de compartir” el pacte, que cal millorar pel que fa a Catalunya i a afers socials i econòmics per atreure les esquerres.

LES FRASES

Intentarem convèncer els companys de Podem, Compromís, IU, CC i el PNB
Meritxell Batet
diputada negociadora del PSOE
Esperem que en els pròxims dies pugui arribar un millor acord també pel que fa a Catalunya
Núria Parlon
viceprimera secretària del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.