Política

La UE ajudarà els refugiats amb 700 milions d'euros

Brussel·les es prepara per afrontar la primera crisi humanitària dins les seves pròpies fronteres

Els eurodiputats catalans nomenen l'ONG badalonina que salva immigrants per al premi Ciutadà Europeu

Grècia s'està convertint en un camp de refugiats gegant i Brussel·les hi haurà d'enviar ajuda humanitària com si fos el Tercer Món. Concretament, 700 milions d'euros fins al 2018 per garantir les necessitats bàsiques dels immigrants, com ara el menjar, l'aigua potable, l'abric i l'assistència mèdica. La Comissió Europea assumeix el fracàs del seu pla per acollir almenys 160.000 demandants d'asil (els governs amb prou feines han acceptat repartir-se'n 500, només el 0,3%!) i es prepara per afrontar, per primer cop en la seva història, una crisi humanitària dins les seves pròpies fronteres.

El tancament de les fronteres de la ruta dels Balcans està deixant milers de refugiats atrapats a Grècia: ja són prop de 30.000, però Atenes tem que en qüestió de setmanes se n'acumulin 70.000. Només al campament d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, ja se n'hi amunteguen 8.500. “Ara hem d'abordar les necessitats humanitàries dins les nostres fronteres i estar preparats per respondre de manera decisiva i immediata”, va admetre ahir l'eurocomissari de Gestió de Crisis, Chirstos Stylianides, impotent davant l'allau migratòria i el desmantellament de Schengen. 131.000 immigrants han aconseguit arribar a Europa aquest any i 418 han mort en l'intent, ofegats al Mediterrani (una mitjana de set cada dia!). Brussel·les proposa destinar immediatament, aquest 2016, 300 milions d'euros dels fons comunitaris a ajudar els refugiats que malviuen a Grècia i els Balcans occidentals. I vol afegir-hi 200 milions més, tant el 2017 com el 2018. En total, 700 milions que l'eurocambra i els governs dels Vint-i-vuit han de validar.

Aquesta quantitat no representa ni una quarta part dels 3.000 milions d'euros anuals oferts a Turquia perquè freni l'arribada de demandants d'asil. En concret, la UE demana a Ankara que limiti a un màxim de 1.000 persones diàries el flux d'immigrants que creuen l'Egeu fins a les illes gregues. Ara en deixa passar el doble, unes 2.000 al dia. Els europeus, a més, estan accelerant les devolucions dels immigrants irregulars que no tenen dret a asil: ahir, Grècia en va enviar 308, sobretot de nacionalitat marroquina, algeriana i tunisiana, de tornada a Turquia.

Els eurodiputats catalans van nomenar ahir per al premi Ciutadà Europeu l'ONG badalonina Pro Activa Open Arms, que treballa a l'illa de Lesbos des del setembre salvant els refugiats que hi arriben des de Turquia amb embarcacions molt precàries. ERC-NeCat, CDC, Unió, ICV, el PSC i el PP donen suport a la candidatura a aquest premi del Parlament Europeu (molt polèmic, després que l'any passat el guanyés Societat Civil Catalana). El director de l'ONG catalana, Òscar Camps, va denunciar ahir a Brussel·les la “greu vulnerabilitat de la dona i els nens” refugiats, que les màfies separen dels seus marits i pares per creuar el mar sense “el més mínim respecte per la seva situació”.

LA XIFRA

70.000
demandants d'asil
s'acumularan a Grècia d'aquí a unes setmanes pel tancament de fronteres a la ruta dels Balcans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia