Política

Besalú reviu un cop més la història del seu passat jueu

La presentació dels resultats de les recerques amb georadar que s'han fet al cementiri jueu, un taller de pa i un concert del Col·lectiu Brossa són els actes destacats de ‘Besalú, ciutat Jueva 2016'

Aquest cap de setmana, pels carrers de Besalú és possible fer un viatge en el temps i retrocedir fins a l'edat mitjana. Es pot gaudir de música sefardita en directe, de conferències, visites guiades teatralitzades, gastronomia típica, de mercat medieval, d'activitats infantils... Arriba, doncs, una nova edició de Besalú, ciutat jueva, una celebració de recreació històrica centrada en l'evocació de la comunitat jueva medieval de Besalú de la qual es conserven encara evidències significatives, com ara la sinagoga i els banys rituals jueus o micvé –a la vila, hi van viure unes 20 famílies jueves durant el període medieval fins a l'any 1436, quan en van marxar definitivament.

Lluís Guinó, alcalde de Besalú, destaca la fira perquè és “una activitat consolidada que, com algunes de les altres que celebrem, ens lliga patrimoni, cultura i activitats lúdiques, una combinació que fa que la gent pugui gaudir d'activitats al carrer mentre projectem el patrimoni jueu que tenim a Besalú”. Tot i que es tracta d'una fira consolidada, també exposa les ganes que tenen de potenciar-la més. “Per la importància que té el llegat jueu a Besalú, pensem que és una activitat que es mereix molt més, i aquest és el nostre objectiu amb vista a l'any vinent; la intenció és fer-la més potent pel que fa a les activitats culturals i patrimonials, donar-li una essència que encara creiem que li falta”, explica. Pel que fa a novetats, destaca la presentació dels resultats de les recerques amb georadar que s'han fet al cementiri jueu. “Seran Joan Frigola i Roger Sala els que ens explicaran el treball fet, i també tindrem un concert molt especial a càrrec del Col·lectiu Brossa, que servirà per commemorar el desè aniversari.” La resta d'activitats, continua explicant Guinó, va endavant com sempre: “Des del tradicional mercat jueu amb animació fins a unes visites guiades, Un call de llegenda, que cada any combinen història i llegenda.” Finalment, acaba remarcant un taller sobre el pa àzim o matzot per als més petits, que es feia durant el període de l'èxode dels jueus al desert després de la sortida d'Egipte; “una activitat que nosaltres relacionem amb un conte que justament explica aquest fet, activitats pedagògiques i per a petits però sempre relacionades amb la història.”

Dades d'interès

Dies: 5 i 6 de març. Mercat artesanal de 10 a 20 h i animació musical a càrrec del grup Bocs de Biterna.

Més informació, www.besalu.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

BARCELONA
ÀSIA

Corea del Sud proposa obrir un diàleg amb el Nord per abordar “tots els afers”

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Ucraïna crea la seva primera comandància militar en territori rus

BARCELONA
GUERRA A GAZA

L’ONU urgeix Israel a posar fi a les violacions de drets humans a la Franja

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Rússia: pena de 12 anys per a una russo-americana que va donar 47 euros a Ucraïna

BARCELONA

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

barcelona
GUERRA A EUROPA

Londres reconeix el dret d’Ucraïna a usar armes britàniques contra Rússia

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

L’expresident argentí Fernández, imputat per violència conjugal

BARCELONA
ESTATS UNITS

Dimiteix un altre rector universitari per les protestes per la guerra a Gaza

BARCELONA